Coperta Facebook, condiţii de utilizare. Ce este permis şi ce nu ?

Scris de Pahon Bogdan-Andrei pe . Publicat în Noile Media

Întrucât noul timeline tinde să devină o realitate de neînlăturat, nici măcar de amânat, primul element care ne atrage atenţia este aşa numitul „Facebook Cover” (sau coperta Facebook), un banner cu dimensiunile de 851 per 315 pixeli care comunică vizitatorului din primul moment în care acesta ia contact cu pagina de Facebook.

Nu întâmplător schimbarea s-a propagat întâi în rândul paginilor (Facebook Pages), gestionate după cum se ştie de organizaţii, de companii, şi care investesc resurse impresionante pentru o comunicare eficientă şi apoi în rândul conturilor administrate de utilizatorii obişnuiţi. Acum e pentru toată lumea. Că ne place sau nu. Personal pot spune că nu-mi displace şi, făcând o scurtă paranteză, diferitele „soluţii” găsite sub forma unor extensii ce ar bloca afişarea noului timeline sunt nişte glumiţe. Nişte prostii chiar.

Se impun aşadar câteva cuvinte despre ceea ce aduce cu sine această schimbare pe Facebook, mai ales din perspectiva comunicării vizuale. Şi oricâte justificări ar găsi cei care gestionează platforma „de socializare” numită Facebook, schimbarea e una de ordin vizual, menită să aşeze informaţiile, să le ordoneze (cronologic), să le prezinte într-o formă atractivă. Mai atractivă pentru cine ? Pentru publicitari, evident. De aici şi o serie întreagă de limitări menite a descuraja promovarea făcută altfel decât prin canalele autorizate puse la dispoziţie contra-cost.

1. Ce este permis şi ce nu pe Facebook ?

Odată cu noul timeline, Facebook oferă oricărui utilizator, indiferent dacă este vorba de cont personal sau pagină, posibilitatea de a-şi aleagă o imagine reprezentativă de minim 399 pixeli în lăţime (dimensiunea fixă este de 851 x 315), format sRGB (de preferat JPG) şi nu mai mare de 100 Kb. În caz contrar ea va fi comprimată automat. Este recomandat ca poza să fie una proprietate personală, ori cel puţin să nu contravină drepturilor de autor, şi se interzice categoric folosirea acesteia ca vehicul de promovare.

Concret:

  1. Nu aveţi voie să încurajaţi alte persoane să vă descarce poza de profil pentru a o folosi pe contul lor.
  2. Nu aveţi voie să faceţi trimiteri la butoanele de acţiune (eng. call to action) Facebook precum „Like” şi „Share”, ori să-i îndemnaţi pe vizitatori să întreprindă astfel de acţiuni.
  3. Nu aveţi voie să inscripţionaţi mesaje promoţionale pe coperta Facebook de genul „Reducere 75%” sau „Descarcă acum”. Cu atât mai puţin preţuri.
  4. Nu este permis ca în imagine să se regăsească adresa site-ului, numărul vostru de telefon sau alte informaţii care, în mod normal, apar în secţiunea „Despre” (eng. About).
  5. Evident, nu se acceptă trimiterile spre alte reţele sociale şi nici chiar spre pagini Facebook.

Nu-mi spuneţi că există pagini care încalcă aceste condiţii şi sunt bine-mersi, pentru că ulciorul nu merge de multe ori la apă. E doar chestiune de timp până când concurenţa, „prietenii” sau vreun administrator ce stă peste program să vă ia în vizor. „We reserve the right to reject or remove Pages for any reason”, pentru orice motiv, apare scris negru pe alb în „Facebook Pages Terms”.

2. Coperta Facebook pentru pagina Stefa Media

Pagina de Facebook a blogului Stefa Media

Eu am încercat să respect întocmai condiţiile de utilizare pe pagina de Facebook a blogului Stefa Media şi mă pot declara mulţumit de rezultat. Apropo, poza de profil trebuie să fie un pătrat cu latura de 180 de pixeli (vizibil 160 de pixeli), iar tab-urile vor fi reprezentate prin imagini de 111 per 74 pixeli. Asta dacă tot am vorbit de dimensiuni.

Baftă şi nu uitaţi că este mai bine să fiţi pregătiţi din timp, decât să regretaţi mai târziu. Profitaţi de acest instrument de comunicare.

 

Sursa imaginii:

Etichete: , , , , , ,

Trackback de pe propriul site.

Pahon Bogdan-Andrei

Mă numesc Pahon Bogdan-Andrei, sunt absolvent de Comunicare și Relații Publice la UCDC, iar Stefa Media este blogul meu. Scriu despre comunicare, relații publice și noile media, prezentând materiale teoretice, dar și exemple practice.

Exprimă-ţi opinia

Stefa Media - Blog de Comunicare şi Relaţii Publice