Coperta Facebook, condiţii de utilizare. Ce este permis şi ce nu ?

Câte cafele merit? Votează (click pe imagine):

1 Cafea2 Cafele3 Cafele4 Cafele5 Cafele (Mai scriu un articol) Fii primul care votează!
Acest articol are 602 cuvinte. Timpul estimat pentru citire: 4 - 6 minute
Pahon Bogdan-Andrei

Întrucât noul timeline tinde să devină o realitate de neînlăturat, nici măcar de amânat, primul element care ne atrage atenția este așa numitul „Facebook Cover” (sau coperta Facebook), un banner cu dimensiunile de 851 per 315 pixeli care comunică vizitatorului din primul moment în care acesta ia contact cu pagina de Facebook.

Nu întâmplător schimbarea s-a propagat întâi în rândul paginilor (Facebook Pages), gestionate după cum se știe de organizații, de companii, și care investesc resurse impresionante pentru o comunicare eficientă și apoi în rândul conturilor administrate de utilizatorii obișnuiți. Acum e pentru toată lumea. Că ne place sau nu. Personal pot spune că nu-mi displace și, făcând o scurtă paranteză, diferitele „soluții” găsite sub forma unor extensii ce ar bloca afișarea noului timeline sunt niște glumițe. Niște prostii chiar.

Se impun așadar câteva cuvinte despre ceea ce aduce cu sine această schimbare pe Facebook, mai ales din perspectiva comunicării vizuale. Și oricâte justificări ar găsi cei care gestionează platforma „de socializare” numită Facebook, schimbarea e una de ordin vizual, menită să așeze informațiile, să le ordoneze (cronologic), să le prezinte într-o formă atractivă. Mai atractivă pentru cine ? Pentru publicitari, evident. De aici și o serie întreagă de limitări menite a descuraja promovarea făcută altfel decât prin canalele autorizate puse la dispoziție contra-cost.

1. Ce este permis și ce nu pe Facebook ?

Odată cu noul timeline, Facebook oferă oricărui utilizator, indiferent dacă este vorba de cont personal sau pagină, posibilitatea de a-și aleagă o imagine reprezentativă de minim 399 pixeli în lățime (dimensiunea fixă este de 851 x 315), format sRGB (de preferat JPG) și nu mai mare de 100 Kb. În caz contrar ea va fi comprimată automat. Este recomandat ca poza să fie una proprietate personală, ori cel puțin să nu contravină drepturilor de autor, și se interzice categoric folosirea acesteia ca vehicul de promovare.

Concret:

  1. Nu aveți voie să încurajați alte persoane să vă descarce poza de profil pentru a o folosi pe contul lor.
  2. Nu aveți voie să faceți trimiteri la butoanele de acțiune (eng. call to action) Facebook precum „Like” și „Share”, ori să-i îndemnați pe vizitatori să întreprindă astfel de acțiuni.
  3. Nu aveți voie să inscripționați mesaje promoționale pe coperta Facebook de genul „Reducere 75%” sau „Descarcă acum”. Cu atât mai puțin prețuri.
  4. Nu este permis ca în imagine să se regăsească adresa site-ului, numărul vostru de telefon sau alte informații care, în mod normal, apar în secțiunea „Despre” (eng. About).
  5. Evident, nu se acceptă trimiterile spre alte rețele sociale și nici chiar spre pagini Facebook.

Nu-mi spuneți că există pagini care încalcă aceste condiții și sunt bine-mersi, pentru că ulciorul nu merge de multe ori la apă. E doar chestiune de timp până când concurența, „prietenii” sau vreun administrator ce stă peste program să vă ia în vizor. „We reserve the right to reject or remove Pages for any reason”, pentru orice motiv, apare scris negru pe alb în „Facebook Pages Terms”.

2. Coperta Facebook pentru pagina Stefa Media

Pagina de Facebook a blogului Stefa Media

Eu am încercat să respect întocmai condițiile de utilizare pe pagina de Facebook a blogului Stefa Media și mă pot declara mulțumit de rezultat. Apropo, poza de profil trebuie să fie un pătrat cu latura de 180 de pixeli (vizibil 160 de pixeli), iar tab-urile vor fi reprezentate prin imagini de 111 per 74 pixeli. Asta dacă tot am vorbit de dimensiuni.

Baftă și nu uitați că este mai bine să fiți pregătiți din timp, decât să regretați mai târziu. Profitați de acest instrument de comunicare.


Sursa imaginii:

Categorii şi etichete

Lasă un răspuns

Name*
Email*
Url
Mesaj*

Poți folosi următoarele taguri HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>