Campanii de PR importante din istorie

Top campanii de relații publice, prezentate într-un infografic

Articol de 958 de cuvinte. Timp pentru citire: 5 - 8 minute

Raportat la alte categorii de subiecte, sunt relativ puține infografice care abordează domeniul relațiilor publice, iar dintre acestea unele mai degrabă încurcă lucrurile decât să le lămurească. Așa se face că citind despre campanii de PR și ceea ce s-a dorit a fi un top al ultimului secol, parcă eram din nou în facultate unde orice problemă avea o singură rezolvare: campania de relații publice. De ce nu (sau pe pe când) un top campanii de relații publice?

Om fi rămas cu nostalgia „bălceștilor” din colbul drumurilor și a „macgyverismului” autohton unde totul se rezolvă cu bandă izolatoare sau sfoară (iar dacă nu s-a reușit, înseamnă că n-am avut destulă bandă izolatoare sau sfoară), dar o campanie de relații publice presupune costuri substanțiale, o întindere în timp de cel puțin câteva luni și implică mai multe categorii de public, inclusiv autoritățile.

Ceea ce în agora apar prezentate drept campanii de relații publice, sunt în realitate campanii de informare publică cu un obiectiv clar, desfășurate pe termen scurt și care se realizează prin intermediul mass-media. Ori până la campania de PR avem evenimente și mai apoi, programe.

Haideți să vedem, pe scurt, principalele diferențe dintre campaniile de informare, campaniile de relații publice, evenimente și programe de PR, pentru a ne delecta apoi cu un infografic simpatic de unde nu lipsesc principalele evenimente care au marcat istoria relațiilor publice. Să nu uit. Ori să fiu mai exact. Acestea sunt campanii de PR „istorice”. Dacă vreți ceva actual, găsiți famouscampaigns.com cele mai de succes 35 de campanii de relații publice din 2019.


Conținut:

  1. Campanii de informare, campanii de relații publice, evenimente și programe de PR
  2. Infografic top campanii de PR

1. Campanii de informare, campanii de relații publice, evenimente și programe de PR

Campaniile de informare se pot transforma / pot evolua în campanii de relații publice atunci când obiectivului de informare i se adaugă ținte ambițioase precum opiniile, atitudinile și comportamentul celor vizați. Iar dacă resursele permit continuarea campaniilor în timp și adaptarea lor într-un efort constant de îmbunătățire a rezultatelor, deja discutăm despre programe de relații publice. Spre deosebire de campanii care au început și un sfârșit bine determinate, o durată fixă și o evoluție ascendentă cu un punct culminant, programele de relații publice se caracterizează prin caracterul continuu și coabitarea cu mai multe campanii simultan, chiar cu obiective diferite. Nu divergente, dar diferite.

Eficiența unei campanii poate fi determinată mai ușor decât a programului datorită întinderii mai mici în timp, însă pentru obiective ambițioase (schimbarea comportamentelor), programul de PR rămâne singura variantă1

Campaniile de relații publice din infograficul nostru vom vedea că sunt în majoritatea lor campanii de promovare, cu obiective de afaceri / vânzare, fără obiective de imagine. P.T. Barnum, amintit în paginile acestui blog, era mândru de controversele iscate în jurul său și câtă vreme atrăgea vizitatori la „Cel mai mare spectacol de pe pământ” ori la „Muzeul American”, își sacrifica fără regrete reputația la fel cum Ivy Lee, cu toate principiile sale declarate, nu s-a sfiit să abordeze subiecte controversate: recunoașterea Uniunii Sovietice conduse de comuniști sau promovarea firmei germane I.G. Farben .

Astăzi, sub formă de glumă (o iau drept glumă ca să nu mă enervez), se vorbește despre crearea unei imagini exclusiv prin intermediul rețelelor sociale, se pune pe seama acestora mărirea și decăderea prezidențiabililor. Partidul Facebook my… smile. Organizezi un eveniment de relații publice (să zicem, o conferință de presă), îl confunzi cu o campanie și zici că ai avut program. Apoi te miri de lipsa rezultatelor. Ori le aștepți peste noapte.

Evenimentul de PR se situează la polul opus față de program. Are o perioadă bine determinată (scurtă) și vizează un public clar (de regulă reprezentanții mass-media sau liderii comunității, de opinie etc.).

Dacă am lămurit diferența dintre campaniile de informare, companiile de PR , evenimentele și programele de relații publice, înainte de a trece la prezentarea infograficului, vă mai rețin atenția cu o chestie simplă: taxonomia lui Patrick Jackson2

Jackson diferențiază campaniile de comunicare în funcție de obiectivul urmărit și altfel avem:

  • campanii de informare a publicului;
  • campanii de educare a publicului;
  • campanii de conștientizare a unei probleme;
  • campanii de întărire a atitudinilor;
  • campanii de schimbare a atitudinilor;
  • campanii de schimbare a comportamentului;

Primele trei tipuri de obiective își pot găsi rezolvarea prin campanii de informare, pentru întărirea ori schimbarea atitudinilor se alege o campanie de relații publice, în timp ce schimbarea comportamentului implică un program de relații publice. Dar pentru maximizarea efectelor, și programele de relații publice, și campaniile de PR ar trebui să debuteze printr-o campanie de informare, urmată de o cercetare sociologică. Nu Page Insights.


2. Infografic top campanii de relații publice


Concluzii

Dintre momentele prezentate în infografic, cel puțin două le-am detaliat în articolele precedente: primul comunicat de presă și micul dejun consistent „recomandat” de Bernays via cei 5000 de specialiști. Nu 15.000. Aceia sunt de dată recentă.


  1. Dumitru Iacob, Diana-Maria Cismaru, Remus Pricopie, Relațiile publice. Coeziune și eficiență prin comunicare, ed. a III-a, București, editura comunicare.ro, 2011, pp. 198-199 

  2. Idem, p. 199, apud. Newsom, Doug, VanSlyke Turk, Judy și Kruckeberg, Dean, Totul despre relațiile publice, Iași, editura Polirom, p. 573 

Categorii și etichete

Autor: