Relațiile publice sunt o mână de ajtuor

Ce sunt Relațiile Publice? Definiții. Interpretări. Infografic

Articol de 562 de cuvinte. Timp pentru citire: 3 - 5 minute

Ce sunt Relațiile Publice reprezintă o întrebare care definește exista celor care lucrează în domeniu, conștientizând acest lucru sau nu, pentru că orice încercare de a câștiga bunăvoința publicurilor (de la telefonul dat de secretară, până la tichetul de răspuns venit de la departamentul tehnic) se poate înscrie într-un efort de relații publice, dacă vizează mai mult decât actul în sine și se înscrie într-o politică globală. Într-un efort „deliberat, planificat și susținut”, așa cum spune Institutul Britanic al Opiniei Publice (devenit Chartered Institute of Public Relations, CIPR).


Ce sunt Relațiile Publice? Infografic

PR Newswire, o agenție de PR (și doar) care deservește clienți din peste 170 de țări, din America de Nord și de Sud, din Europa, Asia și până în Orientul Apropiat, și-a provocat fanii să răspundă ce înțeleg prin PR? Iar cum unele opinii au fost interesante, le-a reunit într-un infografic cu titlul „PR is___”.

Fiind o discuție informală, purtată prin intermediul rețelelor sociale, și răspunsurile s-au detașat de haina teoretică, de litera cărții, îmbrăcând mai degrabă aspectele practice ale profesiei.

ce sunt relațiile publice infografic

Ce sunt Relațiile Publice?
Sursa: blog.prnewswire.com

Relațiile publice sunt o constantă e de părere unul dintre cititorii citați în infografic. Și e corect întrucât am văzut chiar pe acest blog cum relații publice, chiar dacă nu în forma lor științifică, au străbătut timpul. Alții vorbesc despre digitalizare, viralizare, social media și new media. Sau relații publice 2.0. Unii scot în evidență capacitățile de povestitor, de narator ale relaționistului. De asemenea, corect. Nu lipsește rezolvarea problemelor prin comunicarea strategică (sau măcar încercarea), se vorbește despre necesitatea de a-i asculta pe ceilalți, de a construi punți de comunicare.

Dintre răspunsuri, mi-a atras atenția unul prezintă relațiile publice drept încercarea de a genera conversații despre brand (strategic conversations) și poveștile din spatele acestuia (corporate storytelling). Cu organizația în rol de conducător sau moderator al dezbaterilor (lead the debate), vine o completare. Și aici avem ceva nou, în măsură să explice de ce unele organizații nu se pot adapta la mediul online, fiindcă în loc să-și asume rolul de moderator, recurg la un ping-pong verbal cu audiența, ținând cu tot dinadinsul, ca în scheciul cu Seymour și Pepe să explice bancul. Țipă la audiență, se agită sau, mai grav, recurg la ironii, acolo unde și tăcerea e un răspuns.

De câte ori n-ați întâlnit asemenea răspunsuri malițioase din partea unor persoane care gestionează conturile de social media ale organizației, fără să știe sărmana (ul) că gestionează defectuos imaginea organizației?

Relaționistul nu este un star, la fel cum relațiile publice nu sunt arta de a dovedi că ai întotdeauna dreptate. Când se va înțelege asta, poate vom avea parte de o nouă definiție a relațiilor publice. Și, de ce nu, un nou infografic.

Până atunci, relațiile publice înseamnă tot ceea ce fac oamenii de PR. Sau ce scrie în „The Golden Book of Romanian Public Relations”.

Categorii și etichete

Autor: