Coperta albumului Crăciunul în stele

Crăciunul în stele, o poveste din universul Star Wars

Articol de 874 de cuvinte. Timp pentru citire: 4 - 7 minute

Cred că n-a trecut anul pe blogul Stefa Media, indiferent de tematica abordată la acea dată, fără un articol care să marcheze ziua de Crăciun. Am vorbit despre primul film cu Moș Crăciun, despre cum a fost inventat moșul așa cum îl știm astăzi de compania Coca Cola și poate despre cea mai frumoasă poveste de Crăciun: armistițiul de pe frontul de vest din 1914. Într-un an v-am prezentat Star Wars – Ediția specială de sărbători, iar astăzi rămânem în universul populat cu droizi simpatici și ne relaxăm câteva minute ascultând o melodie de pe albumul „Crăciunul în stele” (eng. Christmas in the Stars), povestea fabricii unde roboți iscusiți creează jucării pentru „S. Claus”.

Cu toate că suntem de-o vârstă, albumul Crăciunul în stele mi-a rămas necunoscut până de curând, dar odată ce am citit despre el mi-am zis că reprezintă alegerea perfectă. De ce? Crăciunul e momentul când „let it snow” devine „let it be”, iar așteptările sunt doar față de noi înșine. Restul e miros de cozonac, marțipan, turtă dulce și brad. Și în nici un caz tăcere, ci colinde. Cântate de C3-PO.


christmas-in-the-stars


Povestea albumului „Crăciunul în stele”

Detaliile găsiți suficiente pe CBC Music1, dar ca să vă stârnesc interesul punctez doar câteva elemente:

  1. Este prima înregistrare profesională a lui John Bongiovi, cunoscut nouă mai degrabă ca Jon Bon Jovi.
  2. Mare parte din cântece sunt scrise de Maury Yeston, profesor de muzică la Universitatea din Yale la acea dată, ce avea să ajungă unul dintre compozitorii recunoscuți pe Broadway și laureat al premiului Tony.
  3. Textele sunt narate de actorul american Anthony Daniels, nimeni altul decât cel care-l interpretează pe droidul C3-PO în trilogia originală.

Scris în mai puțin de o lună, Crăciunul în stele / Christmas in the Stars s-a dorit continuarea succesului comercial început în 1977 cu „Star Wars and Other Galactic Funk”2 când albumul disco s-a vândut în peste 50.000 de exemplare ajungând pe locul 13 în topul pop (SUA) și pe 8 în topul R&B (SUA). Să fredonez Cantina Band?

Ce s-a întâmplat în 1980 e un pic diferit3. George Lucas refuză să crediteze albumul asociindu-și numele pe copertă (va accepta ulterior pentru o a doua versiune ce nu va mai fi lansată), iar cu toate că membrii distribuției originale își oferă suportul, sunt câteva piedici. Mark Hamill nu cânta. Harrison Ford nu cânta. Carrie Fisher… nici ea. „Chewie” i-ar fi ajutat 😉 Dar e „Chewie”. În timp ce Frank Oz, solistul ales să interpreteze „The Meaning of Christmas” a declinat

oferta fiind la Londra unde înregistra The Muppet Movie” în rolul lui Miss Piggy. Ce vreți, Miss Piggy și partea întunecată a Forței. Iar ca totul să fie pe muchie de cuțit sau de sabie laser, cu puțin timp înainte de lansarea oficială a venit vestea: George Lucas anulează proiectul motivând o apropiere nedorită între personajul Yoda și creștinism 😉 Da, adevărat. Al nouălea cântec de pe album „Înțelesul Crăciunului (eng. The Meaning of Christmas) cuprindea următoarele versuri:

I will tell you about many, many years ago

on a planet far from here

there appeared a new star shining for a single year

men were far more different then

much they did not understand.

După melodiile cu elfi „drodizați” și wookie isterizați, acela era un cântec cu mesaj. Era „adevărat” după cum își amintește Yeston în interviul dat CBC Music. Doar intervenția telefonică a lui Yeston la Sid Gianis, vice președintele Lucas Films, avea să-l convingă pe acesta din urmă să accepte continuarea proiectului (cu schimbarea versurilor declarate indezirabile), în locul lor preferându-se clișee corecte din punct de vedere politic. Cadouri, jucării, prostii.

Albumul a fost lansat în noiembrie 19804 spre bucuria tuturor celor implicați în proiect ce-și imaginau un Crăciun de succes în această parte a galaxiei. N-a fost. La doar două zile după lansare, RSO Records pun definitiv lacătul pe afacere (și nu e o figură de stil, Maury Yeston declarând că a găsit ușile birourilor încuiate) de teama unui proces, drept pentru care n-a exist o companie în spatele proiectului. S-au produs 150.000 de exemplare și atât. Nu a existat promovare. Nimic. Nici măcar logo-ul Star Wars pe copertă. Chiar și așa, melodia „What Can You Get a Wookiee for Christmas (When He Already Owns a Comb?)” apreciată doar dacă aveți un simț al umorului aparte, ajunge pe locul 69 în Billboard top 100! Întunecate căile succesului sunt.


Christmas in the stars

Christmas in the stars

What a Merry Christmas this will be.

Ceea ce vă doresc tuturor. Crăciun Fericit, prieteni!


  1. http://music.cbc.ca/blogs/2014/12/C-3PO-wookies-and-Jon-Bon-Jovi-the-crazy-true-story-of-the-Star-Wars-Christmas-album 

  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wars_and_Other_Galactic_Funk 

  3. http://www.fastcodesign.com/3040211/asides/the-story-behind-star-wars-forgotten-christmas-album 

  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_in_the_Stars 

Categorii și etichete

Categorii:Povești

Autor: