Bărbat care scrie un discurs de crăciun

Cum structurăm și ce ar trebui să includem într-un discurs de Crăciun?

Articol de 1435 de cuvinte. Timp pentru citire: 7 - 11 minute

În istorie există câteva discursurile celebre1 : „Duty, Honor, Country” al generalului Douglas MacArthur, „I Have A Dream” rostit de Martin Luther King Jr., discursul de inaugurare al lui John Fitzgerald Kennedy sau „Ich bin ein Berliner” ori, preferatul meu, „The Gettysburg Address” unde în mai puțin de 3 minute Lincoln trasează coordonatele evoluției SUA și a istoriei așa cum o cunoaștem astăzi. Nici unul dintre acestea nu este un discurs rostit de Crăciun, ceea ce m-a îndemnat să fac o mică cercetare, încercând să văd care sunt cele mai apreciate discursuri pentru acest moment festiv al anului și cum ar trebui să arate un discurs de Crăciun.

Spre surprinderea mea, intervenții notabile de Crăciun am găsit doar din partea Papei (celebrul „Urbi et Orbi” ), a președinților SUA sau a Reginei Elisabeta a II-a cea care la anul pe vremea aceasta își va depăși stră-stră-bunica, celebra Regină Victoria, în ierarhia celor mai longevivi monarhi ce au condus Regatul Unit. Ori e limpede că deși reprezintă o sursă de inspirație, aceste discursuri au o anumită specificitate și pare deplasat ca la o petrecere de Crăciun să vorbim asemenea Papei sau Reginei. Vin domnii cu halate albe și ne recomandă o vestimentație de sezon cu mâneci închise la spate.

Dar e și o veste bună. Se poartă albul. 😉 Nu e asta, ci site-ul www.write-out-loud.com care dedică un material integral tehnicii de scriere a discursurilor de Crăciun.

Susan Dugdale (autoarea articolului) identifică trei caracteristici esențiale ale unui discurs de Crăciun reușit: Scurt, Simplu și Sincer. Cei trei S. Și mai oferă ceva: un șablon pe baza căreia ne vom structura discursul pentru că așa cum vom vedea nu există discurs reușit încropit. Discursul trebuie să fie rezultatul documentării, o înlănțuire logică de premise și concluzii și nu exercițiu de logoree.

Redau pașii prezentați în șablonul Susanei Dugdale, iar acolo unde am un alt punct de vedere, comentez.

  1. Pentru cine scriem discursul? Identificarea categoriei principale de public căreia ne adresăm. E un discurs pentru prieteni, pentru familie, pentru colegii de serviciu? Dacă discursul nostru e destinat exclusiv cunoscuților, familiaritatea se acceptă, dar într-un cadru festiv se impune o anumită distanță.
  2. Unde va fi rostit discursul? Într-o cameră, o sală de birou, o sală de festivități? E importantă logistica (pupitru, microfon, prezentare PowerPoint).
  3. Care este scopul discursului? Scopul discursului NU ESTE să vorbești, ci prin vorbire să transmiți mesaje. Mesaje de încurajare, de susținere, de mulțumire. Să profiți de momentul festiv pentru a-i ralia pe cei prezenți în jurul unei idei. Ronald Reagan, amintit pe acest blog prin discursul de la Poarta Brandenburg,  avea poate cele mai calde urări de Crăciun, vorbind despre lucruri aparent simple (bunătate, bucurie) care-i unea pe americani.

Discurs de Crăciun Ronald Reagan (23 decembrie 1981)


  1. Care va fi tonul discursului de Crăciun? Optimist? Realist? De teama de a nu fi văzuți drept Grumpy Cat (personal mi se reproșează deseori atitudinea „negativă”), riscăm un optimism tâmp. Ceea ce e încă și mai păgubos. Din contră, realismul va fi mai apreciat de cei din jur, cel mai bun exemplu fiind celebrele „Convorbiri de la gura sobei”2 (eng. Fireside Chats) purtate cu ascultătorii de Președintele Franklin D. Roosevelt între 1933 și 1944. În situații dificile, în timpul Crizei din ’29-’33 și apoi pe aproape întreaga durată a celui de-al Doilea Război Mondial, FDR a reușit să le insufle americanilor o atitudine pozitivă prezentând realitatea așa cum era și ce se face pentru a o îmbunătăți.
  2. Cei prezenți împărtășesc aceeași stare de spirit ca noi? Dacă jumătate din angajații unei firme au fost concediați sau comunitatea a fost lovită de o tragedie, venirea Crăciunului poate să nu însemne automat prilej de bucurie. Cea mai des întâlnită greșeală este când ne transformăm într-un exponent al sentimentelor celorlalți sau operăm prin clișee: e soare, lumea trebuie să zâmbească.

Deja am mai multe puncte decât materialul original. Trebuie să mai lucrez la primul S.

  1. Care va fi tema discursului de Crăciun? În nici un caz nu vom vorbi despre putere de muncă precum nea Nicu și nici nu vom anunța schimbări în organigrama firmei, grila de salarizare, programul de lucru, șamd. Sunt câteva teme predilecte (sau pretabile) acestui moment: familia, mulțumirile, cadourile, unitatea și speranța. În decembrie 1989 toate urările avea ca motiv central speranța într-un viitor mai bun (și pentru toată lumea). Astăzi, după un deceniu de lupte bugetari versus privați, pensionari versus salariați, Regat versus Transilvania așa cum sugerau inconștient unii după primul tur al alegerilor prezidențiale, apelul la unitate pare obligatoriu. Deloc întâmplător, frământați de un referendum în Scoția pe tema independenței, discursul Reginei Elisabeta a II-a din acest an s-a axat pe importanța reconcilierii.

Discurs de Crăciun Regina Elisabeta a II-a (2014)


Să spun că orice discurs are introducere, cuprins și încheiere pare amuzant. Dar așa este.


Introducerea discursului (2-3 paragrafe)

  • Încerci să liniștești sala (rareori se întâmplă ca toată lumea să te asculte de la bun început), să le captezi atenția și să le stârnești interesul.
  • Într-un cadru festiv sau dacă nu sunteți cunoscut audienței urmează „martorii de credibilitate”. Ce te recomandă? De ce să te asculte?
  • Prezinți tema discursului și punctele principale.
  • Declarație de „prințipuri”. „O soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!” și apare „enteresul”. Și iar ne-am întors la interes. De obicei declarație se face printr-o singură propoziție și asigură trecerea spre cuprins.

Cuprinsul

Câte idei, atâtea paragrafe. Structura cuprinsului e frumos prezentată într-un PDF găsit pe site-ul Northern Virginia Community College3 și apare sub forma:

Ideea secțiunii (bucuria de face cadouri, de exemplu);

  • Subpunct (cadouri pentru membrii familiei, prieteni, colegi );
    • Subpunct secundar (familia);
      • Argument (importanța familiei);
      • Argument (continuitate și tradiție);
    • Subpunct secundar (prieteni, colegi);
      • Argument (omul ființă socială);
  • Subpunct (cadouri pentru persoane defavorizate)
    • Subpunct secundar (gest umanitar făcut individual);
      • Argument (chiar și simplu gest poate schimba Crăciunul cuiva);
    • Subpunct secundar (implicarea într-o campanie umanitară);
      • Argument (parte din ceva mai mare decât propria persoană);
  • Subpunct (cadouri pentru animale din adăposturi);

Concluzia discursului

Atenție! Concluzia nu este o recapitulare. Concluzia trebuie să-i facă pe cei prezenți să se gândească la cele spuse, să interpreteze acte sau evenimente prin cheia celor descrise de tine.

În concluzie le oferi o viziune asupra realității la care poate nu s-au gândit ori n-au aprofundat-o. Cele mai bune pentru final sunt imaginile puternice, exemplul dat de personalități unanim recunoscute și apreciate (Papa Francisc, fostul Papă Ioan Paul al II-lea etc.) sau citatele4 folosite cu grijă. Să citezi din Tolstoy e forțat dacă cei din jur nu te percep drept un cititor autentic al marelui romancier rus și rămâi la Dr. Seuss sau Alice Cooper. 🙂 Apropo de Alice Cooper, spunea odată că „cele mai vesele momente ale anului sunt dimineața de Crăciun și sfârșitul școlii”. Vorba cântecului:

School’s out for summer

School’s out forever

School’s been blown to pieces

În încheiere, am două idei de punctat. Orice discurs, cu atât mai mult un discurs de Crăciun trebuie scris și rescris până ce vom fi mulțumiți. Dacă suntem cei care susținem discursul, „practice makes perfect”. Mitul „înzestratului” ce încropește pe loc un discurs (de preferință de la tribuna Parlamentului ori în fața microfonului) e pe cât de fals, pe atât de păgubos.

Și întrucât am început prin a prezenta blogul write-out-loud.com, excelent pentru orice dorește să lucreze în domeniul comunicării/jurnalismului, acolo găsiți mostre cu discursuri de Crăciun. Enjoy.


  1. http://www.americanrhetoric.com/top100speechesall.html 

  2. http://www.presidency.ucsb.edu/fireside.php 

  3. http://www.nvcc.edu/annandale/lrc/occ/resources/basicoutline.pdf 

  4. http://www.brainyquote.com/quotes/topics/topic_christmas.html 

Categorii și etichete

Autor: