Bărbat care anunță cursul gratuit de introducere în relațiile publice

Introducere în Relațiile Publice, curs gratuit pe Coursera

Articol de 1066 de cuvinte. Timp pentru citire: 5 - 8 minute

Notă 2020: acest curs este indisponibil momentan.

Înțeleg că v-a plăcut ori cel puțin v-a atras atenția cursul gratuit de „Introducere în științele comunicării”, drept pentru care astăzi echilibrez balanța și vă aduc în atenție celălalt centrul de greutate al blogului printr-un curs de Introducere în Relațiile Publice. Tot gratuit, găzduit pe cunoscuta platformă Coursera și susținut în fața camerei video de profesorul Mohan Dutta (conducătorul departamentului de Comunicare și Noile Media de la Universitatea Națională din Singapore, NSU), ajutat de profesorul asistent Iccha Basnyat și dr. Tracy Loah.

Cursul de Introducere în Relațiile Publice face parte dintr-un proiect mai ambițios susținut de cei trei (Dutta, Basnyat și Loah), fiind primul dintr-o suită de cinci cursuri  – se continuă cu cercetarea în relațiile publice – a căror absolvire online ne aduce specializarea de relații publice pentru mediile digitale (eng. Public Relations For Digital Media Specialization). Este gratuit dacă nu ne dorim certificatul de absolvire. 😉

Chiar în varianta gratuită, consider acest curs de introducere esențial pentru cei care au optat ori intenționează să urmeze o facultate în domeniu.


Găsești în articol:

    1. Introducere în PR cu profesorul Mohan Dutta

Introducere în Relațiile Publice, cu Mohan Dutta

Cursul este unul de tip MOOC, fiind gândit să se parcurgă într-un ritm lejer de o temă pe săptămână (6 – 8 ore de studiu), timp de patru săptămâni și ce m-a convins chiar din primele minute este decizia de a începe lecția din prima săptămână cu „Introducere în mediul de lucru din PR, caracterizat de noile tehnologii” (eng. Introduction to Public Relations in New Media Environment). Ne vorbește profesorul Mohan Dutta despre aptitudinile necesare oricărui lucrător din PR, ce roluri trebuie să-și asume, care sunt locurile de muncă bine sau foarte bine plătite și ce poziții sunt căutate.

Pas cu pas, vedem cum decurge ziua unui relaționist, activitățile specifice unui departament intern de PR ori într-o firmă de PR, ce tendințe imprimă organizațiile din domeniu și de ce este vitală înțelegerea noilor media dacă ne dorim să lucrăm în PR. Iar ce spune Mohan Dutta s-ar potrivi perfect între cursurile de orientare de orientare profesională, sublime dar care lipsesc (aproape) cu desăvârșire din peisajul autohton.

V-ați întrebat cum ar fi dacă în locul broșurilor împărțite pe la târguri, cu ocazia „deschiderii porților” – uitând că asta funcționează în ambele sensuri – sau aiurea (multe, aiurea), viitorii studenți ar găsi prezentate online cerințele domeniului în care speră să profeseze, li s-ar vorbi despre profilul studentului și ce aptitudini sunt necesare, și li s-ar oferi statistici din piața muncii cu date concrete privind șansele de a-și găsi un loc de muncă după absolvirea facultății. În țară, la nivelul Uniunii Europene sau în lumea largă. În Lună dacă e cazul, cu toate că după H.G. Wells n-ar mai fi nimeni pe acolo. Poate n-am mai avea „15.000 de specialiști” în nimic! Sau o rată de abandon ca în eșaloanele inferioare… Închei paranteza.

Prima săptămână a cursului de introducere în PR se consideră încheiată odată cu trimiterea unui eseu de cel mult 1000 cuvinte, însă asta doar pentru cei aleg varianta plătită. Gratuit, punem punct o dată cu lecția a șaptea unde profesorul Mohan Dutta ne recomandă câteva cărți spre lectură, anume:

  • The Art of Perception: Memoirs of a Life in PR (Robert Leaf);
  • Cristalizarea opiniei publice (Edward L. Bernays);
  • Relații publice eficiente (Cutlip, S. M., Center, A. H., & Broom, G. M);
  • Relații publice – Strategii și tactici (Wilcox, Dennis L., Glen T. Cameron).

Săptămâna a doua este dedicată teoriilor relațiilor publice, Dutta citându-l pe Kurt Lewin, părintele fondal al psihologiei sociale care spunea pe la 1951 că „Nimic nu este mai practic decât o teorie solidă” și pornește, cum ce am început și eu pe blog cu ani buni în urmă, de la cele patru modele ale relațiilor publice, cunoscute ca modelele identificate de Grunig și Hunt.

În săptămâna a treia sunt abordate strategiile și tacticile din PR, devoalând înțelesul acronimelor POSTAR (Positioning, Objectives, Strategy, Tactics, Administration, Result) sau RACE (Research, Action, Communication, Evaluation) – mai știam și o ROSIE – și importanța segmentării publicurilor.

Ultime săptămână ori mai corect spus, ultimele trei lecții înainte de tema finală (redactarea unui plan de relații publice) sunt dedicate înțelegerii tacticilor, tendințelor și aptitudinilor necesare în viitor. Atenție, cursul a fost scris la începutul anului 2015, iar viitorul amintit de autori, ca să citez parafrazez titlul unui serial tv „începe azi”. Tot aici este abordată dimensiunea etică a comunicării („communication with a conscience”) și comunicarea autentică, înțeleasă ca acordul între propriile acțiuni și mesajele transmise publicurilor de către relaționist.

Gata. Fără propagandă, fără manipulare, fără joaca de-a spin doctorul (cu toate că ar fi în continuare amuzant), fiindcă încrederea în mesajele transmise de organizații, orice fel de organizații, a atins minimul istoric. O dovedește Robert Phillips în cartea sa „Trust Me, PR is Dead”, de unde amintesc un scurt pasaj:

– Nu poți scrie asta.
– De ce, nu? Este adevărat.
– Se prea poate să fie adevărat, dar asta nu însemnă că nu vei fi dat în judecată.
– Nu este ironic ca într-o carte despre sfârșitul relațiilor publice să nu poți spune adevărul?
– Ba da.1

Dar despre Robert Phillips, fostul președinte și CEO la Edelman EMEA, cea mai mare firmă de relații publice la nivel mondial, vă spun mai multe după ce-i citesc ultima carte (ediția electronică mai exact). Până atunci, să toate materialele cursului de introducere în relațiile publice, le descărcăm în format .mp4 dacă e cazul, descărcăm și transcrierea dacă ne ajută și facem planuri de viitor.


  1. https://unbound.co.uk/books/trust-me-pr-is-dead/excerpt, accesat la 15 mai 2016 

Categorii și etichete

Autor: