Posterul Moș Crăciun Coca-Cola 1931

Moș Crăciun, o invenție Coca-Cola? Mit vs. realitate

Articol de 1216 de cuvinte. Timp pentru citire: 6 - 10 minute

De ce este nevoie pentru a crede în Moș Crăciun? Simplu. De un desfăcător de sticle. Pentru că Moș Crăciun așa cum ni-l înfățișează media de mai bine de o jumătate de secol este o invenție Coca-Cola.

Povestea noastră începe în 1931 cu Archie Lee, director de creație la Coca-Cola (și implicat în campaniile Coca-Cola din anii trecuți), care a venit cu ideea genială a de a-l redesena pe Moș Crăciun, transformându-l în vector de promovare pentru una dintre cele mai populare băuturi americane. Să nu uităm că ne aflam în timpul crizei economice, dar grație prezentării sale drept o componentă de a stilului de viață american, Coca-Cola continua să fie cumpărată și consumată. Era bine. Dar se putea și mai bine. Iar Archie Lee știa asta.


Haddon Sundblom

Haddon Sundblom, pictor și, mai târziu, „model” pentru Moș Crăciun
Sursă: video de prezentare


Conținut:

  1. Cine a fost Haddon Sundblom, „imaginea” lui Moș Crăciun?
  2. Moș Crăciun, desenat de Haddon Sundblom (1931)
  3. Legenda „moșului”, povestită chiar de Coca-Cola

Cine a fost Haddon Sundblom, „imaginea” lui Moș Crăciun?

Pentru pasul următor, Archie îl angajează pe graficianul Haddon Sundblom, din Michigan de origine, pentru a desena, nu un bărbat în costum de Moș Crăciun, ci pe însuși Moș Crăciun. Acesta, deloc speriat de sarcina aparent imposibilă, folosește ca sursă de inspirație poemul din 1823 atribuit lui Clark Moore, „A Visit From St. Nicholas”1.

Cum apare Moșul portretizat acolo? Un bătrân cu barba albă, ușor supra-ponderal, dar plin de viață, cu ochii sclipitori și cu obraji roșii. Îmbrăcat în blană, din cap până în picioare, el coboară pe coș împreună cu sacul de jucării spre bucuria copiilor. Acum Sundblom avea o idee. Îi mai trebuia un model care să „pozeze”. Și l-a găsit în persoana prietenului său Lou Prentiss, un agent de vânzări retras din activitate.

Să fi fost talent, inspirație, sau o combinație a celor două (nu vom ști vreodată), dar rezultatul a fost unul de senzație când, uitându-se la ilustrația realizată de Haddon Sundblom, șefii de la Coca-Cola și-au dat seama că-l au în fața ochilor… pe Moș Crăciun. Bătrânelul cu barba albă și obrajii roșii, îmbrăcat într-o haină de asemenea roșie, cu margini albe de blană, zâmbește și te îmbie la un pahar de Coca-Cola. Mesajul este unul care reiterează o temă din campaniile anterioare, anume „pauza care te împrospătează”. „My hat’s off to the pause that refreshes”, spune de această dată „moșul”.


Moș Crăciun, desenat de Haddon Sundblom (1931)

moș crăciun coca-cola 1931

Prima reclamă bazată pe ilustrația lui Haddon Sundblom
Sursă: adiadrian.wordpress.com2

Reclama a apărut în The Saturday Evening Post, apoi în Ladies Home Journal, The New Yorker, National Geographic și nu numai, fiind apreciată imediat atât de critici, dar și de publicul larg. Moș Crăciun imaginat de Sundblom și-au găsit rapid locul în magazine, pe panourile stradale, s-au făcut postere, calendare și chiar jucării de pluș cu noua imagine. Moș Crăciun inventat de Coca-Cola ajunsese în oraș, și avea să rămână. Spre bucuria noastră, a tuturor.

Pentru următoarele trei decenii și jumătate, până în 1964, Haddon Sundblom a continuat să creeze ilustrații cu Moș Crăciun pentru campaniile Coca-Cola3, chiar și după ce bunul său prieten, Lou Prentiss, a murit. Atunci se spune că Sundblom a reutilizat imagini mai vechi cu Prentiss, pictând peste pânza inițială, fie s-a folosit pe sine ca model, pozând în oglindă. Și așa s-ar explica de ce catarama de la cureaua Moșului apare inversată.

Interesant este că în ultima ilustrație realizată de Sundblom, cea din 1964 („Things Go Better with Coke”), în tablou apar doi copii: un băiat și o fată, care-l așteaptă pe Moș cu o sticlă de Coca-Cola.  Puțină lume știe că modelele au la origine două fetițe, vecinele lui Sundblom, iar cățelul din imagine, un poodle gri (pictat negru, pentru un contrast mai bun), aparținea florarului de vizavi.

Pentru final, așa cum v-am obișnuit, păstrez un filmuleț interesant. De această dată este vorba de legenda Coca-Cola și a lui Moș Crăciun, așa cum este ea prezentată pe canalul oficial Coca-Cola. Aici găsiți imagini din expoziția permanentă World of Coca-Cola, din Atlanta, cu ilustrațiile lui Haddon Sundblom de care v-am vorbit, plus altele la fel de interesante. Vizionare plăcută.


Legenda „moșului”, povestită chiar de Coca-Cola


Se spune că tot Coca-Cola e responsabilă de culoarea roșie hainelor purtate de Moș Crăciun. Nu e adevărat. Ilustrații cu Moș Crăciun în haine roșii au mai existat înainte, iar Coca-Cola nu este nici măcar prima companie care s-a decis să se folosească de imaginea „moșului” pentru a-și vinde produselor. Dar, pentru  a-i da Cezarului ce-i al Cezarului, și lui Moș Crăciun ce este al lui Moș Crăciun, putem spune fără să greșim că popularitatea de care s-au bucurat ilustrațiile respective au încetățenit în mentalul colectiv această nuanță de roșu aleasă de Haddon Sundblom și nu alta.

Cât despre încrâncenarea cu care este tratat acest subiect, vă propun ca pentru câteva minute să ne amintim un dialogul dintre două personaje memorabile: tânărul Collagero și Sonny din filmul „Poveste din Bronx” (1993).

Sonny: Ești fan al Yankeilor ?

tânărul Collagero: Da.

S: Stai jos. Nu, vino aici și stai lângă mine. Cred că ești dezamăgit că Yankeii au pierdut, nu ?

C: Bill Mazeroski. ÎI urăsc. El l-a făcut pe Mickey Mantle să plângă. Așa era scris în ziare, că Mick a plâns.

S: Mickey Mantle ? De asta ești supărat ? El câștigă 100.000 de dolari pe an. Tatăl tău cât câștigă ?

C: Nu știu.

S: Nu știi. Dacă tatăl tău nu poate să plătească chiria, du-te la Micky Mantle și vezi ce-ți spune. Lui Micky Mantle nu-i pasă de tine. Ție de ce să-ți pese de el ? Nimănui nu-i pasă.

Pe vechiul stadion 23 August, la meciurile naționalei de fotbal își făcea deseori apariția o pancartă cu înscrisul „Acum ori niciodată”, ultimatum menit a transforma întrecerea sportivă într-o confruntare pe viață și pe moarte. Au contrarire. Acum, poate mai mult ca niciodată (dacă acceptați jocul de cuvinte) încrâncenarea trebuie dată uitării. Acceptați că Moș Crăciun modern este creația, dacă nu invenția Coca-Cola. Sau nu.

PS2. „Moș Crăciun, o invenție Coca-Cola” a fost articolul cu numărul 100 de pe blogul Stefa Media.


  1. http://en.wikipedia.org/wiki/A_Visit_from_St._Nicholas 

  2. http://adiadrian.wordpress.com/2007/12/19/mos-craciun-the-saga/ 

  3. http://www.coca-colacompany.com/holidays/the-true-history-of-the-modern-day-santa-claus 

Categorii și etichete

Autor: