O reclamă incipientă la cinematograful fraților Lumiere

Primul film al fraților Lumiere, o premieră a cinematografiei

Articol de 656 de cuvinte. Timp pentru citire: 4 - 6 minute

Data de 28 decembrie 1895 marchează o premieră în istoria cinematografiei, în salonul indian al Grand Cafe din Paris (Boulevard des Capucines), având loc prima proiecție publică. Spectatorilor plătitori le-au fost prezentate atunci numai puțin de nouă filmulețe sub forma unui buletin de știri cu noua invenție a fraților Lumière: cinematograful (fr. cinématographe). Primul film proiectat s-a numit „Muncitori părăsind fabrica Lumière din Lyon” / „La Sortie des Usines Lumière à Lyon” și, după cum titlul lasă să se înțeleagă, îi înfățișa pe angajații fabricii, în majoritatea lor femei, părăsind clădirea de pe strada St. Victor 25 aflată la periferiile Lyonului, după o zi de muncă.


frații lumiere

Auguste și Louis Lumière
Sursa: lomography.com


1. Cine au fost Auguste și Louis Lumière?

Fabrica Lumière, frații Lumière, credeți că era o coincidență ? Nici vorbă, grație flerului pentru afaceri transmis de tatăl lor (industriașului Antoine Lumière), asistăm la prima acțiune de promovare, de PR, făcută cu ajutorul filmului. Cu ajutorul „cinematografului”.

Fotografi de profesie, Auguste1 și Louis Lumière2 n-ar fi pariat vreodată pe succesul cinematografului ca artă sau a aparatului de filmat denumit chiar așa „cinematograf” – dispozitiv ce venea în continuarea altor tentative temerare de a captura mișcarea pe peliculă, amintesc aici în special de pușca fotografică a lui Etienne Jules-Marey folosită la 1883 pentru a surprinde zborul păsărilor și permitea, în premieră, prin adăugarea unei surse de lumină să fie folosit inclusiv ca proiector – dar asta nu i-a împiedicat să profite de nouă tendință. Să o folosească.

imagini din primul film cu un cal un câine și o bicicletă

Există numai puțin de trei versiuni ale filmului, versiuni al căror principal element distinctiv îl constituie apariția unei trăsuri trase de un cal, de doi cai sau chiar lipsa cailor și a trăsurii. De aici și denumirile ușor hazlii: „one horse”, „two horses”, „no horse”, dar e cert că pentru prima vizionare (desfășurată într-un cadru privat) s-a folosit versiunea cu un cal, iar în decembrie publicului i-a fost prezentată o versiune calitativ superioară, filmată în condiții superioare (imaginile de mai sus). Și de aici schimbarea de recuzită.


2. Muncitori părăsind fabrica Lumière din Lyon. Primul film proiectat

Louis Lumière (fratele mai mic) va realiza în continuare filme având ca subiect activități desfășurate în fabrica pe care o gestionează (și așa apar pelicule precum „Tâmplarul”, „Fierarul”, „Dărâmarea unui zid”), în timp ce Auguste se inspiră din activitatea fermierilor de la proprietatea tatălui. Dar tonul l-a dat întotdeauna Louis Lumière, devenit aproape fără voie primul operator de actualități cu ocazia „Congresului de fotografie” când înregistrează sosirea participanților la Neuville-sur-Saône (fr. „Neuville-sur-Saône: Débarquement du congrès des photographes à Lyon”), peliculă prezentată de asemeni la vizionarea din 28 decembrie a aceluiași an.

Succesul proiecției și a aparatului „cinematograf” îi va determina pe cei doi frați să-și extindă activitatea, angajând oameni pe care-i formează ca operatori și fac astfel posibilă apariția jurnalelor de actualități, a documentarului, a reportajului video, precum și primelor montaje de film. Se năștea o nouă artă, arta cinematografică (cea de-a șaptea artă, cum mai este cunoscută) și o nouă industrie. Industria cinematografică. Și totul a pornit de la primul film al fraților Lumiere.

Doritorii pot descărca trei dintre producții originale ale fraților Lumière („Muncitori părăsind fabrica din Lyon”, „Hrănind copilul” și „Dărâmând zidul”), disponibile pe Internet Archive. Enjoy.


  1. http://victorian-cinema.net/augustelumiere 

  2. http://victorian-cinema.net/louislumiere 

Categorii și etichete

Autor: