Proiectul Gutenberg, cărți digitale

Proiectul Gutenberg, biblioteca digitală. Cărți online gratuite

Articol de 762 de cuvinte. Timp pentru citire: 4 - 6 minute

Proiectul Gutenberg (prescurtat PG) reprezintă visul unui american, Michael Stern Hart, cel care din păcate ne-a părăsit prin 2011, însă nu înainte de a lăsa moștenire generațiilor prezente și viitoare, peste 55.000 de cărți în format digital, disponibile gratuit. Hart, student la facultatea din Illinois unde i s-a permis accesul la calculatorul laboratorului de cercetare (un Xerox Sigma V de tip mainframe) s-a gândit să răsplătească încrederea acordată, oferind celor din campus o serie de materiale în format digital, primul dintre acestea fiind Constituția Statelor Unite. Așa s-au pus bazele celei mai mari biblioteci digitale gratuite!

Ca să înțelegeți ce însemna pentru Michael Hart acel mainframe, e suficient să amintim că Xerox-ul Sigma V era unul dintre cele doar 15 noduri ale rețelei ARPANET, strămoșul internetului. Și Michael Hart s-a pus pe treabă. A urmat Biblia, apoi operele lui Shakespeare, ținta sa fiind de digitiza până la sfârșitul secolului XX, numai puțin de 10.000 de cărți. E mult ? Puțin ? Judecați voi, dar nu trebuie uitat că până în 1989, Michael Hart și colaboratorii săi formați exclusiv din voluntari, nu au beneficiat de ajutorul softurilor de recunoaștere a caracterelor sau OCR, dactilografierea cărților făcându-se manual, caracter cu caracter. Cuvânt cu cuvânt. Pagină cu pagină. Munca continuă și astăzi cu ajutorul miilor de voluntari.

La începutul acestui an, „Proiectul Gutenberg” se mândrea cu o arhivă ce conține peste 55.000 de titluri (55 279 la ultima actualizare), cvazi-majoritatea în limba engleză (dar și în franceză, germană sau portugheză), disponibile în format TXT, dar și HTML, PDF, EPUB, MOBI sau Plucker. Iar prin site-urile afiliate și parteneri, numărul cărților ajunge la numai puțin de 100.000.


Proiectul Gutenberg

În onoarea lui Johannes Gutenberg, inventatorul tiparului mobil sau a presei de tipărit la 1439 (original chiar semăna cu o presă agricolă), Michael Hart și-a numit creația „Proiectul Gutenberg”1, o analogie inspirată care-l plasează pe Hart în rândul marilor vizionari ai secolului al XX-lea și-l face subiectul articolului de azi.

Importanța demersului inițiat cu patru decenii în urmă devine și mai evidentă astăzi, când telefoanele inteligente și tabletele PC au devenit în sfârșit accesibile. Grație lui Michael Hart, cărțile au căpătat o noua viață, sau așa cum spera însuși autorul, „viața veșnică”.

Pe pagina principală veți găsi chiar o listă cu ultimele cărți gratuite intrate în proiectul Gutenberg, vezi indexul categoriilor și afli cum poți sprijini proiectul Gutenberg.


Cărțile gratuite din proiectul Gutenberg

Din motive care țin de respectarea drepturilor de autor, textele au o vechime medie de peste 80 de ani, ceea ce le face pretabile îndeosebi studenților sau cercetărilor. Caz concret. Cu vreo două săptămâni în urmă, documentându-mă pentru o temă de seminar unde aveam de pregătit „Opinia publică” a lui Walter Lippmann (carte pe care o citisem anterior, însă în limba română), am fost plăcut surprins să regăsesc originalul. O bilă în plus pentru proiectul Gutenberg.

Aproximativ 50.000 dintre cărțile digitizate în cadrul proiectului Gutenberg sunt disponibile, de asemeni gratuit, spre a fi descărcate sub forma unui DVD (Dual Layer). Aici avem o avertizare dată de administratori site-ului care ne recomandă (datorită volumului mare de informații și a legăturilor, nu sunt întotdeauna de cea mai bună calitate) folosirea unui client de torrent, arhiva pgdvd042010.iso fiind de 7,68Gb2. Tot pe aceeași pagină, mai degrabă pentru colecționari sau pentru istorie, găsiți și primul CD al colecției (din august 2003), primul DVD (august 2006), precum și o antologie Science Fiction (tot pe CD), din martie 2007.

Iar cu ocazia aniversării a patruzeci de ani de la debutul proiectului, site-ul Project Gutenberg News a realizat un mini-ghid (de 15 pagini) în format PDF, unde sunt surprinse cele mai importante momente și evoluția acestui demers unic. De exemplu, cartea cu numărul 1.000 digitizată a fost „Divina Commedia” a lui Dante Alighieri (în italiană), pe când textul cu numărul 20.000, coincidență sau nu, a fost „20.000 de leghe sub mări” a lui Jules Verne. Interesant, nu ?


  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Gutenberg 

  2. http://www.gutenberg.org/wiki/Gutenberg:The_CD_and_DVD_Project 

Categorii și etichete

Autor: