Exemplificare beneficii ale pr-ului și marketingului online

Relațiile publice online. Ce sunt și ce nu sunt. Oportunități și riscuri

Articol de 793 de cuvinte. Timp pentru citire: 4 - 6 minute

În baza celor învățate prin facultate la Relații publice corporatiste non-profit”, „profit” de ocazie pentru a vă prezenta un infografic despre relațiile publice online. Rezultatele și oportunitățile deschise de acestea. Perspective. Tendințe. Dar și riscuri.

Dealtfel nu este pentru prima dată când vorbesc despre PR-ul online, relații publice 2.0, însă acum mi se pare oportun întrucât infograficul de azi surprinde câteva efecte interesante ale comunicării online. Amintesc aici tendința generalizată de a privi cu scepticism publicitatea clasică (advertising-ul), de numărul prea mare de mesaje care-i bombardează zilnic pe consumatori până ajung să se simtă agasați sau importanța imaginii de marcă (brand-ul), relațiile publice fiind considerate, în Marea Britanie de exemplu, ca „managementul reputației” sau „managementul percepției”. Asta în timp ce în SUA, relațiile publice sunt văzute „ca o comunicare integrată sau o activate de brand management”.

Știați că o imagine corporativă puternică, aduce un plus de 5 sau 7 procente la acțiunile companiei?

Conform aceluiași infografic, 75% din deciziile de cumpărare sunt făcute sub imperativul emoției, iar testimonialele pot spori vânzările cu până la 250%. Înțelegeți acum de ce diferite personaje devin ambasadori ai brand-urilor sau cum încearcă să folosească Facebook banalul „Like” acordat unei pagini, pentru a vă lega imaginea de aceea a unui produs. E tot un testimonial, indirect.


Conținut:

  1. Relații publice online
  2. Infografic PR online

1. Relațiile publice online

Relațiile publice online NU înseamă relații publice tradiționale anunțate prin e-mail în detrimentul „clasicului” fax! Funcționează altfel (vedeți la openPR). Nu înseamnă nici social media! NU poți pune egal între o activitate de durată, făcută după un plan bine stabilit și al cărei obiectiv este câștigarea încrederii publicurilor, și canalele de comunicare folosite. La fel cum nu poți pune egal între strategie, tactică și mijloace.

Nu sunt relații publice online nici relațiile publice clasice desfășurate în mediul online. Ar fi prea simplu să înlocuim comunicatul de presă dactilografiat și trimis prin fax cu varianta sa electronică, conferințele cu video-conferințele sau vrabia din mână cu zburătoarea de pe gard.  Relații publice online înseamnă vizarea unor segmente de public mai greu sau imposibil de atins cu mijloace tradiționale. Înseamnă eludarea mijloacelor de comunicare în masă tradiționale. Și vă dau un exemplu.

În 2012, Barack Obama s-a concentrat pentru prima dată asupra folosirii pe scară largă a rețelei de socializare Facebook, într-un efort de a mima campania „din ușă în ușă” (door-to-door) de altă dată. Comunicare directă cu alegătorul. Ultimele săptămâni ale campaniei au oferit celor interesați posibilitatea de a descărca o aplicație prin care mesaje însoțite de poze erau trimise prietenilor din „statele balama” (eng. swing states). Printr-un simplu click, acești încurajau votanții respectivi să întreprindă o serie de acțiuni precum înregistrarea pentru vot, să voteze mai devreme (early voting) sau să se mobilizeze. Aproximativ unul din cinci votanți apelați pe Facebook prin această metodă au marșat la idee, și asta întrucât mesajul venea din partea unui prieten.

Relații publice online nu înseamnă să ai un site. Sau un blog. Înseamnă folosești acel site / blog pentru a primi feedback din partea consumatorilor, dezvoltându-ți apoi oferta în acord cu doleanțele acestora, scopul final fiind găsirea zonei de câștig reciproc. Win-win situation.

În fine, relații publice online nu înseamnă mii și mii de e-mail-uri trimise pe internet, chiar dacă, în 2011, pentru fiecare dolar cheltuit în respectivele campanii s-au câștigat 40 de dolari în plus. O dată nu înseamnă întotdeauna. 54% din cei care se dezabonează de la newsletter-e, o fac datorită numărului exagerat de mesaje ori a caracterului insipid al acestora. Cel puțin Post Scriptul să fie bine scris, șansele ca acesta să fie citit fiind de zece ori mai mari decât corpul mesajului.


2. Infografic PR online

infografic ilustrativ pentru relațiile publice online

Online PR: Opportunity and Results

Oportunitățile țin așadar de valorificarea noilor media, a internetului a blogurilor, e-mail-uri, a rețelelor de socializare, în timp ce principalul risc este ca relațiile publice să se limiteze exclusiv la aceste medii de comunicare. Să piardă din vedere scopul strategic. Să transforme un „efort planificat” într-o goană după Like-uri sau RT-uri.

Post Script. Spuneam de examen. Ei bine, un subiect a fost definirea publicului și a categoriilor de public din perspectiva relațiilor publice, subiect prezentat chiar aici pe blogul Stefa Media cu aproximativ două săptămâni în urmă. Bravo celor care citesc!

Categorii și etichete

Autor: