Doamnă care prezintă etapele formulei ROSIE de relații publice

Rolul formulei R-O-S-I-E în activitatea de relații publice

A venit rândul formulei R-O-S-I-E. Nu e Rosie the Riveter (Mașinista), nici Mița Biciclista, ci R-O-S-I-E, adică acronimele pentru Research – Objectives – Strategies – Implementing – Evaluation și după cum bănuiți, astăzi zăbovim preț de câteva ceasuri asupra unei alte formule menite să clarifice activitatea de relații publice. Asemeni formulei R-A-C-E, prezentată în primul material al seriei, R-O-S-I-E este o formulă liniară, gândită cu scopul de a defalca procesul de relații publice, de a-l diviza în mai mulți pași, fiecare etichetat și numerotat în consecință, astfel încât să creștem șansele obținerii unor rezultate pozitive pentru organizație și pentru publicurile…


Om sub presiunea orientărilor egosită sau altruistă

Cum clasifică teoria celor trei I a lui Hutton relațiile publice?

Teoria celor trei I (3 I) îi aparține profesorului James G. Hutton, fiind publicată în anul 1999 ca o critică la abordarea liniară elaborată de Grunig și Hunt care accentua, nejustificat consideră autorul, dihotomia comunicare simetrică vs. comunicare asimetrică sau bidirecțională vs. unidirecțională. Hutton se decide să ia în calcul și alte dimensiuni și alege trei: interes, inițiativă și imagine (3 I), prin prisma cărora analizează tipurile de relații publice practicate de organizații. Care sunt acestea și ce corelație există cu orientarea aleasă de organizație, vedem în articolul de azi. Găsești în articol: Teoria celor 3 I Tipurile de relații…


Bărbat strigând la megafon totul este PR

Ziua când George W. Bush a uitat importanța relațiilor publice

Mai uită omul. N-ai ce-i face. George W. Bush și-a învățat lecția doar pentru a avea ce uita. A descoperit importanța relațiilor publice în 2004, procedează fix pe dos în 2005 și conștientizează în 2010 că decizia corectă ar fi fost să aterizeze la Baton Rouge pentru a transmite mesajele de solidaritate, în locul decorului idilic din Rose Garden, potrivit. Vorbim astăzi despre o gafă de PR a celui de-al patruzeci și treilea președinte american, recunoscută „cu subiect și predicat” în cartea autobiografică „Momente de decizie”. Poate o clipă de detașare olimpiană să cântărească mai greu în ochii publicului decât…


Bărbat pe cal, cu servietă și hârtii cu mega-definiția relațiilor publice

Mega-definiția relațiilor publice, moștenirea profesorului Rex Harlow

De prea multe ori, manualele sau cărțile de relațiile de publice disponibile în timpul facultății mi-au transmis o istorie simplificată a acestui domeniu, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă mega-definiția relațiilor publice. Prezentată drept „cea mai cunoscută și mai acceptată definiție” pe Wikipedia, mega-definiția constituie încununarea eforturilor întreprinse de profesorul Rex Francis Harlow, echipa coordonată de acesta reușind să traseze o direcție pentru dezvoltarea profesiei de relații publice și a viitorilor specialiști Versiunea „simplificată” ni-l înfățișează pe Rex Harlow care adună 472 de definiții ale relațiilor publice, le studiază, discută cu liderii domeniului și propune propria sa definiție în…


Anunț conceput de P.T. Barnum pentru Joice Heth

P.T. Barnum folosește presa pentru a o vinde publicului pe Joice Heth

Cum ați reacționa dacă s-ar scrie despre voi că ați profitat de ignoranța unei sclave aflate în pragul întâlnirii cu străbunii pe care ați învățat-o povestea copilăriei părintelui națiunii americane – George Washington – pentru a o expune apoi în văzul tuturor, prezentând-o drept doica lui Washington și cea mai bătrână persoană din lume? Odios, nu? Și ați lăsa să treacă aproape două decenii fără a elucida misterul poveștii lui Joice Heth ori, mai grav de atât, ați accepta ca la nici 25 de ani să deveniți un personaj controversat doar pentru a vă menține numele în atenția publicului? Ceea…


Instrumentele specialistului în relații publice ieri și azi

Profesia de relaționist 2.0 între artă și știință. Infografic

Relațiile publice sunt o artă sau o știință? Iar profesia de relaționist („lucrător” / specialist în domeniul relațiilor publice) necesită calități artistice sau prevalează partea de cercetare și interpretarea rezultatelor? Dilema, prezentată la primele cursuri de introducere în relațiile publice ne-a urmărit până la sfârșitul semestrului, spre bucuria colegilor ori mai corect spus colegelor ce demonstrau un anumit grad de abilitate creativă, dar și a subsemnatului pentru care pisicile, dacă nu sunt toate negre sunt pătrate. Dar și pe ele trebuie să le numere cineva, așa cum ziariștii sportivi (o parte măcar) țin evidența cornerelor. Morala? Oricât de (ne)talentați am…


Comparație între Tesla și Edison în Războiul curenților

Războiul curenților. Relații publice de gherilă

Astăzi avem un toate ingredientele unui război: o miză, tabere ai căror conducători pot fi identificați, strategii, acțiuni și riposte, victime (măcar una, în persoana lui William Kemmler), un învingător și un învins, și vă propun să tratăm Războiul Curenților ca un război în toată regula. Un război desfășurat în intervalul martie 1888 – aprilie 1892, cu toate că unele surse îl extind măcar până în mai 1893 . Un război care a oferit pionierilor din PR șansa afirmării în noul domeniu. Și mă gândesc prima dată la Samuel Insull, șef de personal la Edison Electric Light Company, apoi la…


Etapele formulei RACE pe tablă

Ce reprezintă formula R-A-C-E în activitatea de relații publice?

La prima strigare, aș spune că formula R-A-C-E reprezintă un posibil subiect de examen la IRP (Introducere în relații publice), fie de sine stătător, fie într-o analiză comparativă cu una dintre celelalte formule (R-O-S-I-E, R-P-A-C-E, R-P-C-E), toate dezvăluind un singur adevăr: fără cercetare nu pot fi setate obiective și scopuri realiste în activitatea de relații publice, iar fără evaluarea rezultatelor nu vom cunoaște eficacitatea tacticilor alese. Pentru că strategia este calea prin care se pot rezolva problemele, dar ea se bazează pe cercetare și se fundamentează pe teorie. Vorbim azi despre formula R-A-C-E, una dintre primele formulele liniare cu ajutorul…


Filme despre PR proiectate în sală

Învățăm PR într-un minut. 7 filme scurte despre ce înseamnă PR

Un minut. Intervalul în care o persoană obișnuită citește 150 de cuvinte. Într-un minut se fac peste 4.000.000 de căutări pe Google, sunt partajate 2.460.000 de informații pe Facebook și alte 277.000 pe Twitter, iar utilizatorii de Instagram contribuie la ecosistemul virtual cu 216.000 de poze noi1. Pe YouTube sunt urcate 300 de ore de conținut video în fiecare minut, inclusiv filmulețe care ne permit să învățăm ce înseamnă relații publice. Să învățăm PR într-un minut cât alții în șapte. Minute sau vieți. Conținut: Familiaritatea și cunoașterea în domeniul relațiilor publice Să învățăm PR într-un minut x 7 filmulețe Într-un…


Citat Vanderbilt la naiba cu publicul

La naiba cu publicul, dar mergem cu toții, domnule Vanderbilt

Într-o vreme când discutăm despre orientarea companiilor spre client, servicii mai bune, prețuri mai mici și în general o atitudine care plasează consumatorul în centrul afacerii, pare de neimaginat ca un antreprenor să-și trimită, cu subiect și predicat, clienții la naiba în praznic. S-a întâmplat în 1882, când William Henry Vanderbilt, iritat de comportamentul celor doi reporteri infiltrați în compartimentul său privat, le-ar fi răspuns că nu intenționează să introducă o linie „expres” așa cum procedaseră concurenții de la Pennsylvania Railroad, serviciul fiind neprofitabil. „Dar nu o faceți pentru beneficiul publicului?”, suna continuarea reporterului. „La naiba cu publicul”, a rămas…