Spin doctor în fața televizorului

Spin doctor la lucru în filmul Wag the Dog. Mit sau fapt real?

Articol de 1615 de cuvinte. Timp pentru citire: 8 - 13 minute

Azi e rândul altui expert să fie adus în atenția noastră, a cititorilor, un expert în relații publice. Spin doctor Conrad Brean, zis „Connie“, din filmul Wag the Dog. Ce face Connie? Repară lucruri. „Mr. Fix-it” îi zice Ames, asistenta Președintelui. Când le repară? Când le strică ceilalți. Capabil să întoarcă cu 180 de grade opinia publică, Connie e ucenicul vrăjitor, omul cu servietă și pălărie prin mâine căruia trec ori se opresc subit, destine.

Spin doctorul Connie nu-și găsește locul în Asociația Română a Profesioniștilor de Relații Publice. Nici în IPRA (asociația internațională). Nu respectă Codul de la Atena. Nici pe cel de la Lisabona. Nu-l chemi să-ți cunoască familia. El e omul care-ți curăță bancheta din spate. E „lupul” din Pulp Fiction. E „un instalator” . Dacă își face treaba cum trebuie, nimeni nu observă că s-a implicat. Dacă o dă în bară, se prind toți. După miros. El e spin doctor într-o notă sumbră, dar zugrăvită realist în Wag the Dog.


Ce găsești în articol:

  1. Wag the Dog vs. American Hero. Spin doctorul face diferența
  2. Dar ce este un spin doctor?
  3. Spin doctor Conrad Brean la lucru
  4. Resurse utile

Wag the Dog vs. American Hero. Spin doctorul face diferența

Wag the Dog, filmul regizat de Barry Levinson are la origine un scenariu de Hilary Henkin și romanul American Hero scris de Larry Beinhart. Cele două sar dar nu răsar, ambiția lui Levinson fiind de a realiza un film de sine stătător și nu o adaptare pentru „marele ecran”. Grăitor în acest sens este un fax primi de Beinhart prin care era avertizat să nu se lege de titlul Wag the Dog în reeditarea cărții, să nu-i menționeze pe Dustin Hoffman și Robert De Niro și să nu folosească materiale din film. Până la urmă nu s-a întâmplat așa.

„Cartea și filmul diferă foarte mult”, o recunoaște însuși Beinhart, dar e greu de presupus că am fi avut Wag the Dog fără American Hero. Fără documentarea extensivă întreprinsă de Beinhart.

Susan Twain (gazda emisiunii About Books), într-o discuție purtată cu Beinhart la mai puțin de un după lansarea filmului Wag the Dog reușește să obțină de la acesta o comparație interesantă. Dacă timpul permite, urmăriți întreg materialul. Dacă nu, săriți la 11.25.

https://www.youtube.com/watch?v=2Hb_c0Ioheo

În film, Connie discută cu Ames:

– Vrei să intrăm în război? (întreabă Ames)

– Asta e ideea.

– Cu cine?

– Mă gândesc.

În carte, rememorează Beinhart, George H.W. Bush i se adresează lui James Baker:

– Mergem la război.

– Cu cine?

– Nu știu încă. E în lucru.

Sesizați diferența? Din carte lipsește spin doctorul. Avem doar planul lui Lee Atwater, nimeni altul decât strategul campaniilor care le-a deschis drumul spre Casa Albă lui Ronald Reagan și George H. W. Bush. Ca să vedeți cât de priceput era Atwater, să amintim remontarea unui deficit de 17 puncte în mai puțin de șase luni, George H.W. Bush devenind cel de-al patruzeci și unulea președinte al SUA după ce a câștigat în 40 de state (20 ianuarie 1989). Dar Atwater era o persoană publică. Un stat rock al politicii. Președinte al Comitetului Republican Național.

Aflat pe patul de moarte, Lee Atwater lasă un memo către consilierul James Baker conținând strategia sa pentru realegerea președintelui Bush: un război televizat. Nu fără reticențe, cei doi agreează planul și apelează la producătorul hollywoodian John Lincoln Beagle pentru pune în funcțiune rotițele înscenării. Urmează o satiră politică în alb, roșu și albastru. Asta în carte.

În film, producătorul Stanley Motss (interpretat de Dustin Hoffman) lucrează alături de Conrad Brean (spin doctorul jucat de Robert De Niro), rolurile fiind clar împărțite. Cel din urmă stabilește strategia, primul găsește cele mai eficiente tactici și mijloace pentru a o pune în practică. Cine face stabilește strategia? Expertul în Relații Publice. De ce? Ca să obțină LEGITIMAREA clientului său. „Principala funcție a Relațiilor Publice în societatea contemporană este cea de legitimare”.1 Și se întreba același autor: „Cum să construiești credibilitatea subiectului pentru care lucrezi dacă acțiunile tale nu sunt demne de încredere?”2 Simplu. 1. Nu ieși în față. 2. Nu lași să transpară acțiunile tale. Vedem la final de ce.


Dar ce este un spin doctor?

„O persoană a cărei sarcină implică controlul modului în care ceva important (precum un eveniment) este prezentat publicului astfel încât să influențeze percepția acestuia asupra evenimentului.”3

Sintagma are la origine verbul „to spin” care la jumătatea secolului trecut căpătase o conotație negativă, fiind asociat cu „a denatura”, „a răstălmăci”. La prima vedere nu are sens, însă mergând înapoi pe firul țesut de funigeii ce au plutit prin istorie ajungem la „to spin a yard”, yarnul fiind „o poveste interesantă sau atât de surprinzătoare încât e greu de crezut”4. Povești vânătorești le spunem. Povești de adormit copiii. „To spin a yard” = „a răspândi povești, denaturând adevărul”. Dar de ce „spin doctor”? Să ne gândim logic. Doctorul este un furnizor de soluții. „Mr. Fix-it”.

Cea dintâi mențiune a sintagmei (aflăm din articolul scris de William Safire pentru The Ney York Times)5 datează dintr-un editorial apărut în același ziar (surpriză), pe 21 octombrie 1984. Tocmai se încheiase dezbaterea pe dintre Ronald Reagan și Walter Modale.

„În seara asta la 9.30 [..] la câteva secunde după ce s-a încheiat dezbaterea Reagan-Modale, o mulțime gălăgioasă s-a materializat subit în camera de presă… Domni în costume de calitate și femei în rochii de mătase au început să circule lin printre reporteri, exprimând opinii încrezătoare. Ei nu vor fi doar agenți de presă încercând să transmită o viziune favorabilă asupra știrilor obișnuite. Vor fi «spin doctors», consultanți seniori ai candidaților…”6

Spre dezamăgirea istoricilor, articolul din octombrie 1984 nu este semnat, dar Safire îl indică drept autor (probabil) pe Jack Rosenthal, editor asistent. Rosenthal participase la dezbatere, inclusiv la cea din ziua premergătoare când s-au înfruntat potențialii vice-președinți și ar fi trimis următorul draft presei:

„Cine a greșit? Cine a punctat în contrapartidă? Necunoscătorii au dreptul să se aștepte ca media să joace un rol de mediere. Într-o țară cu o rețea de stat de televiziune sau un post guvernamental, o asemenea mediere ar fi periculoasă. Nu aici, chiar cu «spin doctors» la lucru, paginile ziarelor și ecranele televizoare oferă o paletă largă de judecăți…”7

Tot în octombrie 1984, dar pe 25, Elisabeth Bumiller de la ziarul The Washington Post prelua sintagma „spin doctors” (scrisă fără majuscule), definindu-i drept „consilieri care comunică cu reporterii pentru a-și plasa propria versiune sau analiză asupra poveștii”. Din acel moment, sintagma «spin doctor» se impune rapid în comunicarea politică și rămâne asociată domeniului.

Derivat întâlnim „spin room”, cu referire directă la spațiul unde au loc conferințele de presă, cu precădere cele guvernamentale. Oficiale, în general. Eram în ultimul an de facultate și cred că la „Managementul reputației” abordam subiectul conferințelor de presă. Acolo, e știut, prima și ultima întrebare sunt cele mai importante. Cum te asiguri că vei da cele mai bune răspunsuri? Regizezi întrebările. Ai propriul spin doctor printre ziariști. And Bingo was his name.


Conrad Brean, spin doctor

„Un plan bun astăzi este mai bun decât un plan perfect mâine”, spune Conrad Brean. Și de aici deducem valențele practice ale omului. Are o rigoare aproape matematică.

Nu se joacă cu cuvintele, iar avertizările sale sunt foarte serioase. „Stanley,nu face asta. Te joci cu viața ta.” Răspunsul, memorabil, „La naiba (traducere în stilul Irinei Nistor) cu viața. Vreau recunoaștere”, îl lasă pe Connie fără alternative. Moss este sacrificat.

Spin doctorul va prezenta întotdeauna faptele într-o lumină favorabilă clientului său (chiar dacă perspectiva este una „originală”). Selectează din context. Ignoră ceea ce nu-l avantajează. Amână sau blochează publicarea știrilor negative. Speculează sau îngroapă o situație dacă așa este mai profitabil. Tacticile folosite sunt adesea înșelătoare, nedemne și manipulative.

Recunoașteți vreun Connie în jurul nostru? Tocmai aici e frumusețea. Un spin doctor nu fură luminile rampei, nu epatează. Dar este important într-o organizație care-și bazează existența pe bunăvoința publicului și devine indispensabil odată ce organizația își propune obiective naționale ori internaționale. El este „răul cel mai mic” de care sperați să nu aveți nevoie vreodată.


Resurse utile:


  1. Dumitru Borțun, Relațiile Publice și noua societate, Editura Tritonic, București, 2002, p. 91 

  2. Ibidem 

  3. http://www.merriam-webster.com/dictionary/spin%20doctor, accesat 15 august 2015 

  4. http://www.merriam-webster.com/dictionary/yarn, accesat 15 august 2015 

  5. http://www.nytimes.com/1986/08/31/magazine/on-language-calling-dr-spin.html, accesat 15 august 2015 

  6. Ibidem 

  7. Ibidem 

Categorii și etichete

Autor: