Comparație între Tesla și Edison în Războiul curenților

Războiul curenților. Relații publice de gherilă

Astăzi avem un toate ingredientele unui război: o miză, tabere ai căror conducători pot fi identificați, strategii, acțiuni și riposte, victime (măcar una, în persoana lui William Kemmler), un învingător și un învins, și vă propun să tratăm Războiul Curenților ca un război în toată regula. Un război desfășurat în intervalul martie 1888 – aprilie 1892, cu toate că unele surse îl extind măcar până în mai 1893 . Un război care a oferit pionierilor din PR șansa afirmării în noul domeniu. Și mă gândesc prima dată la Samuel Insull, șef de personal la Edison Electric Light Company, apoi la…


Manechine cu țigara în mână

Cum a aprins Edward Bernays torțele libertății?

Odată ce s-au stins reacțiile privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise, mi-am zis să pun „paie pe foc” reamintindu-vă cui trebuie să-i „mulțumiți” pentru un viciu care v-a costat probabil ceva (nu spun ce sau cât), pe voi și pe cei apropiați. Și înainte de a protesta clamând autodeterminarea de a face inclusiv lucruri prostești, vom vedea împreună cum suntem mult mai puțin stăpâni pe propriile acțiuni decât ne place să credem. E poveste interesantă începută la mijlocul anilor ’20 și ale cărei rotocoale de fum refuză să se lase duse, tributare nu atât forței gravitaționale, cât obișnuinței. Sau…


Campanii de PR importante din istorie

Top campanii de relații publice, prezentate într-un infografic

Raportat la alte categorii de subiecte, sunt relativ puține infografice care abordează domeniul relațiilor publice, iar dintre acestea unele mai degrabă încurcă lucrurile decât să le lămurească. Așa se face că citind despre campanii de PR și ceea ce s-a dorit a fi un top al ultimului secol, parcă eram din nou în facultate unde orice problemă avea o singură rezolvare: campania de relații publice. De ce nu (sau pe pe când) un top campanii de relații publice? Om fi rămas cu nostalgia „bălceștilor” din colbul drumurilor și a „macgyverismului” autohton unde totul se rezolvă cu bandă izolatoare sau sfoară…


Economic policy - Economy

3 crize de imagine alimentate de rețelele sociale

Când am fost în facultate, se discuta despre crizele de imagine pe principiul „somewhere over de rainbow”, atmosfera feerică amintind mai degrabă de seria Settlers decât de realitatea tumultuoasă în care trăim. Exemple au fost puține. Un pic de Tylenol, cât să nu ne doară capul (ca-n reclamă) și vreo 2-3 gafe autohtone pe care mi-e greu să le înscriu în categoria crizelor de imagine întrucât respectivii nu aveau „o imagine” în sensul de capital simbolic. Imaginați-mi bucura să regăsesc într-un infografic realizat de Alterian (devenit parte a SDL) o ilustrare a 3 crize de imagine unde rețelele sociale au…


Ziarele vremii despre Războiul lumilor

Gestionarea unei situații de criză: Orson Welles și CBS

Pentru cei mai mulți, contribuția lui Welles în războiul imaginar cu marțienii ori în războiul (real) cu marțienii imaginari se încheie odată cu transmisiunea Teatrului Radiofonic Mercury la ora locală 21.00. Din contră. În dimineața zilei de 31 octombrie Orson Welles avea să susțină o conferință de presă la sediul CBS, dezamorsând din fașă un conflict ce ar fi angajat Columbia Broadcasting System într-un război pe trei fronturi. O dată cu stațiile rivale, apoi cu FCC (Comisia Federală de Comunicații) și nu în ultimul rând cu acea parte a publicului care s-a simțit înșelată și amenința postul cu procese costisitoare….


United States - Domino's Pizza USA

Criza de imagine de la Domino’s Pizza USA. Unde au greșit?

Când am învățat pentru examenul de licență, o parte din bibliografie a constituit-o cartea scrisă de Ion Chiciudean și Valeriu Țones, „Gestionarea crizelor de imagine”. O carte excelentă pe care oricine are de-a face cu fenomenul relațiilor publice ar trebui s-o aibă în bibliotecă (sau în calculator), întrucât, prins într-o criză de imagine, specialistul în comunicare și relații publice trebuie să se dovedească un strateg, un spirit calculat mai degrabă decât unul „flamboiant”. Să fie precum Grand Moff Wilhuff Tarkin și nu Darth Vader (dacă acceptați partea întunecată a forței) sau Obi-Wan Kenobi și nu Luke Skywalker. Eminența cenușie și…


Mesaj supra-comunicare țipat în megafon

O problemă de comunicare la GoDaddy şi MediaTemple

A venit și acest moment: să vorbesc într-un articol despre WordPress, pluginuri pentru WordPress și o problemă de comunicare. Interesant, nu? Mai ales că materialul se adresează deopotrivă celor care beneficiază de găzduire WordPress „managed” la GoDaddy sau MediaTemple, dar și acelora dintre voi care sunteți în postura de a oferi clienților vreo facilitate, însă omiteți să comunicați în prealabil. Prea puțini apreciază surprizele, fiindcă prea bine spunea„The Penguin” (Batman Returns, 1992), „omul este o creatură a obișnuinței”. Citeam deunăzi pe blogul WP Tavern povestea curioasă a clienților GoDaddy și MediaTemple care s-au trezit cu un buton mare și portocaliu…


Manipularea cu orfanul sirian, înainte și după

Orfanul sirian, un exemplu de manipulare pe reţelele sociale

Fără a mă număra printre fanii lui Voltaire, iluminist căruia trebuie să-i „mulțumim” pentru inventarea Europei de Est și aruncarea României într-un spațiu pe cât de fascinant, pe atât de tenebros, consider una dintre zicerile sale cu adevărat profetică. Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet, referindu-se la ceea ce în istorie a rămas cunoscut drept Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană1, spunea „că acesta nu a fost nici sfânt, nici roman și nici imperiu”. Trist, nu? Nici pe departe. Și nu imperiul ne interesează, ci mai degrabă cum în spatele unei imagini „de necontestat” se poate afla un adevăr,…


Mesaj din campania Urăște de la Secom

Secom și campania Urăște!, cronica unui dezastru pe PR anunțat

Deschid anul cu un material realizat în timpul facultății, un studiu de caz despre campania Urăște!, făcută de Armada Marketing pentru Secom, și mult discutată la vremea respectivă, de unde cred că avem cu toții de învățat. Nu are rost, și nu este menirea acestui material să înfiereze „cu mânie proletară” acțiunile trecute, ci să vedem ce s-a făcut bine, ce s-a făcut mai puțin bine, și dacă se pot trage niște concluzii. Conținut: Cronologia campaniei Urăște Concluziile campaniei Urăște Ce aș fi făcut eu 1. Cronologia campaniei Urăște! pentru Secom În octombrie 2012, debuta campania de promovare pentru Neuro…