Bărbat pe cal, cu servietă și hârtii cu mega-definiția relațiilor publice

Mega-definiția relațiilor publice, moștenirea profesorului Rex Harlow

De prea multe ori, manualele sau cărțile de relațiile de publice disponibile în timpul facultății mi-au transmis o istorie simplificată a acestui domeniu, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă mega-definiția relațiilor publice. Prezentată drept „cea mai cunoscută și mai acceptată definiție” pe Wikipedia, mega-definiția constituie încununarea eforturilor întreprinse de profesorul Rex Francis Harlow, echipa coordonată de acesta reușind să traseze o direcție pentru dezvoltarea profesiei de relații publice și a viitorilor specialiști Versiunea „simplificată” ni-l înfățișează pe Rex Harlow care adună 472 de definiții ale relațiilor publice, le studiază, discută cu liderii domeniului și propune propria sa definiție în…


Comparație între Tesla și Edison în Războiul curenților

Războiul curenților. Relații publice de gherilă

Astăzi avem un toate ingredientele unui război: o miză, tabere ai căror conducători pot fi identificați, strategii, acțiuni și riposte, victime (măcar una, în persoana lui William Kemmler), un învingător și un învins, și vă propun să tratăm Războiul Curenților ca un război în toată regula. Un război desfășurat în intervalul martie 1888 – aprilie 1892, cu toate că unele surse îl extind măcar până în mai 1893 . Un război care a oferit pionierilor din PR șansa afirmării în noul domeniu. Și mă gândesc prima dată la Samuel Insull, șef de personal la Edison Electric Light Company, apoi la…


Manechine cu țigara în mână

Cum a aprins Edward Bernays torțele libertății?

Odată ce s-au stins reacțiile privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise, mi-am zis să pun „paie pe foc” reamintindu-vă cui trebuie să-i „mulțumiți” pentru un viciu care v-a costat probabil ceva (nu spun ce sau cât), pe voi și pe cei apropiați. Și înainte de a protesta clamând autodeterminarea de a face inclusiv lucruri prostești, vom vedea împreună cum suntem mult mai puțin stăpâni pe propriile acțiuni decât ne place să credem. E poveste interesantă începută la mijlocul anilor ’20 și ale cărei rotocoale de fum refuză să se lase duse, tributare nu atât forței gravitaționale, cât obișnuinței. Sau…


Citat Vanderbilt la naiba cu publicul

La naiba cu publicul, dar mergem cu toții, domnule Vanderbilt

Într-o vreme când discutăm despre orientarea companiilor spre client, servicii mai bune, prețuri mai mici și în general o atitudine care plasează consumatorul în centrul afacerii, pare de neimaginat ca un antreprenor să-și trimită, cu subiect și predicat, clienții la naiba în praznic. S-a întâmplat în 1882, când William Henry Vanderbilt, iritat de comportamentul celor doi reporteri infiltrați în compartimentul său privat, le-ar fi răspuns că nu intenționează să introducă o linie „expres” așa cum procedaseră concurenții de la Pennsylvania Railroad, serviciul fiind neprofitabil. „Dar nu o faceți pentru beneficiul publicului?”, suna continuarea reporterului. „La naiba cu publicul”, a rămas…


Campanii de PR importante din istorie

Top campanii de relații publice, prezentate într-un infografic

Raportat la alte categorii de subiecte, sunt relativ puține infografice care abordează domeniul relațiilor publice, iar dintre acestea unele mai degrabă încurcă lucrurile decât să le lămurească. Așa se face că citind despre campanii de PR și ceea ce s-a dorit a fi un top al ultimului secol, parcă eram din nou în facultate unde orice problemă avea o singură rezolvare: campania de relații publice. De ce nu (sau pe pe când) un top campanii de relații publice? Om fi rămas cu nostalgia „bălceștilor” din colbul drumurilor și a „macgyverismului” autohton unde totul se rezolvă cu bandă izolatoare sau sfoară…


Ouă și șuncă prăjită pe pâine la recomandarea lui Edward Bernays

Micul dejun cu bacon și ouă ochiuri la recomandarea… lui Bernays

Dacă vă întreb ce fel de mic dejun preferați, ce-mi veți răspunde? Ceva ușor gen pâine prăjită, suc natural, cafea sau un mic dejun consistent cu bacon și ouă ochiuri? Sau hai să întreb altfel. Ce mănâncă americanii dimineața? Americanii pe care i-am văzut (unii dintre noi) pentru prima dată în Dallas și apoi după 1990 când la fiecare colț de stradă găseam un centru de închiriere cu ultimele producții Hollywoodiene. E un film simpatic (asta în condițiile în care Silvester Stallone într-o comedie e precum proverbialul elefant într-un magazin de porțelanuri), „Stop! Or My Mom Will Shoot” (ro. Stai…


Profesorul Neil Harris în timpul conferinței despre P.T. Barnum

Profesorul Neil Harris, o voce autorizată, ne vorbește despre P.T. Barnum

După ce v-am vorbit despre originea Muzeului American Barnum cu exponatele sale fantastice și am văzut cum Barnum s-a decis spre bătrânețe să ofere o serie de sfaturi și recomandări validate prin activitatea sa în cartea „Arta de a avea bani”, vă las în compania celei mai înalte autorități în domeniu să vi-l prezinte pe P.T. Barnum. Este profesorul universitar Neil Harris, autorul cărții „Humbug: The Art of P. T. Barnum”, citată în articolele trecute. Profesor de istorie emerit1, o persoană ce și-a dedicat bună parte din carieră studierii lui Phineas Taylor Barnum, Neil Harris a fost invitat în 2012…


Sirena din Fiji, reprezentare reală

Sirena din Fejee (Fiji) arată exact așa cum ne-am imaginat. Sau nu?

Eroul articolului de azi, pe numele său Phineas Taylor Barnum (un personaj cheie din istoria relațiilor publice), a reușit ca nimeni altul să profite de reprezentările din mentalul colectiv, dovedind o putere de captare a bunăvoinței publicului care i-ar face pe unii PR-iști să-și pună un costum cu coadă de pește, să se ducă pe stânci și să înceapă să cânte. Ori să sară de acolo. Cu același rezultat. Pălărie într-un picior (ori coadă de pește), ghici sirena din Fejee ce-i? La mijlocul secolului al XIX-lea, promotorul Barnum prezintă americanilor sirena din Fejee (sau Fiji) îndeajuns de mult încât s-o…


Declarația de principii a lui Ivy Ledbetter Lee din 1906

Declarația de principii. Ivy Lee, primul PR-ist cu un cod de conduită

În articolul de azi îmi propun să descriu contextul în care a apărut „Declarația de principii” a lui Ivy Ledbetter Lee, cum arată și ce materiale interesante găsiți pe marginea subiectului. Scott M. Cutlip a scris recent (2013) despre Ivy Lee în cartea „The Unseen Power: Public Relations: A History”, iar cu ceva timp în urmă (prin 2009), Karen Miller Russell scria un material intitulat „Understanding Ivy Lee’s declaration of principles: U.S. newspaper and magazine coverage of publicity and press agentry, 1865–1904” unde analizează în ce măsură „Declarația de principii” poate fi socotită un punct de cotitură în istoria relațiilor…


Comunicat de presă al căilor ferate după accidentul din 1906

Primul comunicat de presă, autor: Ivy Ledbetter Lee. Ce l-a determinat?

Știți ce făcut să apară primul comunicat de presă? Un tren (electric), un pod batant făcut precum cele din zilele noastre pe principiul „dacă n-a căzut încă, e bun” și vreo cinzeci de nefericiți care și-au găsit sfârșitul în Atlantic City, New Jersey. Urât moment. Mare tragedie. Feroviară. Una dintre cele mai mari din istoria Statelor Unite, prilej pentru „omul nostru” Ivy Lee să publice la 30 octombrie în ziarul The New York Times declarația oficială a companiei Pennsylvania Railroad cu privire la accident. Asistam la nașterea comunicatului de presă, instrument vital în activitatea de relații publice. Și Ivy Lee…


Infografic cu momente cheie din istoria PR-ului

Care au fost momentele cheie din istoria relațiilor publice?

De 4 iulie, ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, ce mod poate fi mai potrivit pentru a-i transmite „La mulți ani” decât un infografic cu momentele cheie din istoria relațiilor publice dintre care, veți vedea, majoritatea se leagă de SUA și istoria acestei națiuni. Fără Statele Unite nu i-am fi avut pe Thomas Payne, Benjamin Franklin, William Seward sau P.T. Barnum, și cu atât mai puțin pe Ivy Lee Ledbetter sau Edward Bernays, pionierii relațiilor publice. Tot Statelor Unite le datorăm existența unor organizații precum PRSA (Public Relations Society of America) care dau tonul în ceea ce înseamnă relațiile publice….


Relațiile publice online și comunitatea

Relații publice online, relații publice 2.0. Este comunitatea importantă?

Relațiile publice 2.0, numite și relații publice online, având la dispoziție noile mijloace comunicare (poșta electronică, blogul, rețelele sociale, pe scurt, tot ce înseamnă rețeaua internet), pot face următorul pas orientându-se spre comunitate, spre legătura pe care comunicatorul o poate stabili cu publicul țintă în baza abordării directe. La nivel microsocial. Fără intervenția mass-media. În România chiar am avut parte de un experiment interesant după 1989, și apoi după 1995, când mesaje trimise aparent în eter și-au atins scopul. Au schimbat sisteme, regimuri. Au perpetuat curente de opiniei, ori au dat naștere altora noi. Au impus în viața publică anumite…


Exemplificarea celor patru tiprui de relații publice practicate

Cele patru modele ale relațiilor publice după Grunig și Hunt

În anul I de facultate, la un moment în care noțiunile mele despre PR erau relativ firave, am avut de susținut o prezentare la seminar despre evoluția relațiilor publice, cu trimitere directă la modelele imaginate de James E. Grunig și Todd Hunt. Pornind de la prezentarea respectivă pe care am regăsit-o pe unul dintre hard diskuri, facem în continuare o scurtă recapitulare a celor patru  modele ale relațiilor publice. James Grunig, un teoretician desăvârșit și Todd Hunt, a cărui experiență se leagă mai degrabă de practica comunicării, au conlucrat în 1984 pentru realizarea lucrării „Managing Public Relations”, prilej pentru cei…


Propaganda este inventată în 1662

Știți când a apărut propaganda? O scurtă istorie a Relațiilor Publice

Filmulețul de astăzi, realizat de Press Index Group (o agenție de monitorizare media deservind mai mult de 4.500 de corporații și agenții de PR din întreaga Europa), subliniază într-o prezentare grafică atractivă istorie milenară a relațiilor publice și aduce în discuție un fapt mai puțin știut: „propaganda” începe să fie folosită din 1662, odată cu înființare unei noi ramuri a Bisericii Catolice, numită „Congregația pentru Propagarea Credinței” (lat. Congregatio Propaganda Fide de) sau, pe scurt, Propaganda. Propaganda reprezintă o formă directă de influențare a opiniei publice, fapt confirmat evenimentele secolului trecut. Revoluția condusă de Lenin, național-socialiștii lui Hitler și comuniștii…


Practicanți relații publice de la Cezar la Barnum

Evoluția relațiilor publice. Infografic PR

Evoluția relațiilor publice rămâne și astăzi un subiect viu disputat, criticii domeniului marșând pe apropierea sa cu propaganda și manipularea, în timp ce idealiștii văd doar partea frumoasă, din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Sigur, când discutăm de relații publice, indiferent dacă abordarea este una teoretică sau cu accente practice, se amintește fără excepție caracterul de nou al domeniului, specialistul în relații publice fiind perceput ca un pionier al secolului trecut. Până la Bernays nimeni altcineva nu s-a recomandat ca „specialist în relații publice”, nici măcar Ivy Ledbetter, dar oare acțiunile de captare a bunăvoinței publicului întreprinse de…