Modelul comunicării lui Brouwer desenat ca o ciupercă

Fluxul comunicării inversat prin modelul ciupercii de Brouwer

Pălărie-ntr-un picior, ghici modelul ciupercii ce-i. Dacă te apuci și parcurgi modelele comunicării așa cum le-au sintetizat McQuail și Windahl, impresia lăsată este aceea de rigurozitate. Avem modele liniare (Lasswell, respectiv Shannon și Weaver), modele explicate prin două axe perpendiculare (Gerbner) ori exemplificate printr-un triunghi echilateral (modelul ABX elaborat de Newcomb). Și când începi să înveți nu știi dacă să-ți iei nivela, bolobocul cum i se zice în popor sau notițele. Nici traducerea în română nu este excesiv de prietenoasă, analogiile făcute de autori pentru a fi recunoscute și înțelese mai ușor aceste modele, pierzându-se printre notele de subsol. S-a…


Spin doctor în fața televizorului

Spin doctor la lucru în filmul Wag the Dog. Mit sau fapt real?

Azi e rândul altui expert să fie adus în atenția noastră, a cititorilor, un expert în relații publice. Spin doctor Conrad Brean, zis „Connie“, din filmul Wag the Dog. Ce face Connie? Repară lucruri. „Mr. Fix-it” îi zice Ames, asistenta Președintelui. Când le repară? Când le strică ceilalți. Capabil să întoarcă cu 180 de grade opinia publică, Connie e ucenicul vrăjitor, omul cu servietă și pălărie prin mâine căruia trec ori se opresc subit, destine. Spin doctorul Connie nu-și găsește locul în Asociația Română a Profesioniștilor de Relații Publice. Nici în IPRA (asociația internațională). Nu respectă Codul de la Atena….


Propaganda este inventată în 1662

Știți când a apărut propaganda? O scurtă istorie a Relațiilor Publice

Filmulețul de astăzi, realizat de Press Index Group (o agenție de monitorizare media deservind mai mult de 4.500 de corporații și agenții de PR din întreaga Europa), subliniază într-o prezentare grafică atractivă istorie milenară a relațiilor publice și aduce în discuție un fapt mai puțin știut: „propaganda” începe să fie folosită din 1662, odată cu înființare unei noi ramuri a Bisericii Catolice, numită „Congregația pentru Propagarea Credinței” (lat. Congregatio Propaganda Fide de) sau, pe scurt, Propaganda. Propaganda reprezintă o formă directă de influențare a opiniei publice, fapt confirmat evenimentele secolului trecut. Revoluția condusă de Lenin, național-socialiștii lui Hitler și comuniștii…


Ilustrarea spiralei tăcerii de Elisabeth Noelle-Neumann

Spirala tăcerii, un concept teoretizat de Elisabeth Noelle-Neumann

Născută pe vremea Imperiului German la 1916, și plecată dintre noi aproape un secol mai târziu, Elisabeth Noelle-Neumann este nu doar cea mai importantă personalitate feminină în domeniul științelor politice, dar și una dintre cele mai longevive figuri. Profesor emerit la „Friedrich-Wilhelms-Universitat” sau „University of Missouri”, cercetător recunoscut pe plan internațional, Elisabeth Noelle-Neumann a rămas indubitabil legată de modelul teoretic prezentat în lucrarea „Spirala tăcerii. Opinia publică – învelișul nostru social”. Eu așa am aflat de Noelle-Neumann, în primul an de facultate. Spirala tăcerii1 se referă la presiunea crescândă pe care o resimt oamenii și care-i determină să-și ascundă punctele…