Coperta cărții Arta de a face bani de Barnum

Arta de a avea bani de P.T. Barnum, recenzie. Plus e-book și video

Înainte ca Dale Carnegie să impună în preferințele publicului cărțile de tip „self-help” (pe românește, „descurcă-te singur”), cunoștința noastră P.T. Barnum a publicat o broșură cu sfaturi și recomandări după care s-a ghidat în viață și a cunoscut succesul. Scrisă în 1880, „Arta de a avea bani: reguli de aur pentru a face bani” (The Art of Money Getting: Golden Rules for Making Money), reprezintă o sumă de DA-uri și NU-uri, confirmate în afaceri și în viață de același Phineas Taylor Barnum. Cele 19 sfaturi și recomandări sunt simplu de urmărit fiecare având câte un capitol dedicat și, deloc surprinzător,…


Portret și semnătură P.T. Barnum

Omul spectacol, o copie palidă a inventivului P.T. Barnum

„Dacă aduce bucurie oamenilor, însemnă că este autentic”, ar spune astăzi P.T. Barnum, surprins de portretul făcut în muzicalul „Omul spectacol” („The Greatest Showman”), vizionat recent. Am ajuns în sala de cinematograf – modestă prin participare – familiarizat cu viața fascinantă a primului impresar care a folosit cu succes puterea „presei și a cernelii”, cum obișnuia să spună. Citisem despre contribuția adusă la Barnum la nașterea relațiilor publice, i-am parcurs cărțile de unde am spicuit câteva povestiri pe blog, iar curiozitatea m-a împins să văd cum pot fi transmise lecțiile lui P.T. Barnum publicului de azi. Genul (film muzical), implicarea…


Anunț conceput de P.T. Barnum pentru Joice Heth

P.T. Barnum folosește presa pentru a o vinde publicului pe Joice Heth

Cum ați reacționa dacă s-ar scrie despre voi că ați profitat de ignoranța unei sclave aflate în pragul întâlnirii cu străbunii pe care ați învățat-o povestea copilăriei părintelui națiunii americane – George Washington – pentru a o expune apoi în văzul tuturor, prezentând-o drept doica lui Washington și cea mai bătrână persoană din lume? Odios, nu? Și ați lăsa să treacă aproape două decenii fără a elucida misterul poveștii lui Joice Heth ori, mai grav de atât, ați accepta ca la nici 25 de ani să deveniți un personaj controversat doar pentru a vă menține numele în atenția publicului? Ceea…


Citat Vanderbilt la naiba cu publicul

La naiba cu publicul, dar mergem cu toții, domnule Vanderbilt

Într-o vreme când discutăm despre orientarea companiilor spre client, servicii mai bune, prețuri mai mici și în general o atitudine care plasează consumatorul în centrul afacerii, pare de neimaginat ca un antreprenor să-și trimită, cu subiect și predicat, clienții la naiba în praznic. S-a întâmplat în 1882, când William Henry Vanderbilt, iritat de comportamentul celor doi reporteri infiltrați în compartimentul său privat, le-ar fi răspuns că nu intenționează să introducă o linie „expres” așa cum procedaseră concurenții de la Pennsylvania Railroad, serviciul fiind neprofitabil. „Dar nu o faceți pentru beneficiul publicului?”, suna continuarea reporterului. „La naiba cu publicul”, a rămas…


Campanii de PR importante din istorie

Top campanii de relații publice, prezentate într-un infografic

Raportat la alte categorii de subiecte, sunt relativ puține infografice care abordează domeniul relațiilor publice, iar dintre acestea unele mai degrabă încurcă lucrurile decât să le lămurească. Așa se face că citind despre campanii de PR și ceea ce s-a dorit a fi un top al ultimului secol, parcă eram din nou în facultate unde orice problemă avea o singură rezolvare: campania de relații publice. De ce nu (sau pe pe când) un top campanii de relații publice? Om fi rămas cu nostalgia „bălceștilor” din colbul drumurilor și a „macgyverismului” autohton unde totul se rezolvă cu bandă izolatoare sau sfoară…


Profesorul Neil Harris în timpul conferinței despre P.T. Barnum

Profesorul Neil Harris, o voce autorizată, ne vorbește despre P.T. Barnum

După ce v-am vorbit despre originea Muzeului American Barnum cu exponatele sale fantastice și am văzut cum Barnum s-a decis spre bătrânețe să ofere o serie de sfaturi și recomandări validate prin activitatea sa în cartea „Arta de a avea bani”, vă las în compania celei mai înalte autorități în domeniu să vi-l prezinte pe P.T. Barnum. Este profesorul universitar Neil Harris, autorul cărții „Humbug: The Art of P. T. Barnum”, citată în articolele trecute. Profesor de istorie emerit1, o persoană ce și-a dedicat bună parte din carieră studierii lui Phineas Taylor Barnum, Neil Harris a fost invitat în 2012…


Sirena din Fiji, reprezentare reală

Sirena din Fejee (Fiji) arată exact așa cum ne-am imaginat. Sau nu?

Eroul articolului de azi, pe numele său Phineas Taylor Barnum (un personaj cheie din istoria relațiilor publice), a reușit ca nimeni altul să profite de reprezentările din mentalul colectiv, dovedind o putere de captare a bunăvoinței publicului care i-ar face pe unii PR-iști să-și pună un costum cu coadă de pește, să se ducă pe stânci și să înceapă să cânte. Ori să sară de acolo. Cu același rezultat. Pălărie într-un picior (ori coadă de pește), ghici sirena din Fejee ce-i? La mijlocul secolului al XIX-lea, promotorul Barnum prezintă americanilor sirena din Fejee (sau Fiji) îndeajuns de mult încât s-o…


Infografic cu momente cheie din istoria PR-ului

Care au fost momentele cheie din istoria relațiilor publice?

De 4 iulie, ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, ce mod poate fi mai potrivit pentru a-i transmite „La mulți ani” decât un infografic cu momentele cheie din istoria relațiilor publice dintre care, veți vedea, majoritatea se leagă de SUA și istoria acestei națiuni. Fără Statele Unite nu i-am fi avut pe Thomas Payne, Benjamin Franklin, William Seward sau P.T. Barnum, și cu atât mai puțin pe Ivy Lee Ledbetter sau Edward Bernays, pionierii relațiilor publice. Tot Statelor Unite le datorăm existența unor organizații precum PRSA (Public Relations Society of America) care dau tonul în ceea ce înseamnă relațiile publice….


Exemplificarea celor patru tiprui de relații publice practicate

Cele patru modele ale relațiilor publice după Grunig și Hunt

În anul I de facultate, la un moment în care noțiunile mele despre PR erau relativ firave, am avut de susținut o prezentare la seminar despre evoluția relațiilor publice, cu trimitere directă la modelele imaginate de James E. Grunig și Todd Hunt. Pornind de la prezentarea respectivă pe care am regăsit-o pe unul dintre hard diskuri, facem în continuare o scurtă recapitulare a celor patru  modele ale relațiilor publice. James Grunig, un teoretician desăvârșit și Todd Hunt, a cărui experiență se leagă mai degrabă de practica comunicării, au conlucrat în 1984 pentru realizarea lucrării „Managing Public Relations”, prilej pentru cei…


Practicanți relații publice de la Cezar la Barnum

Evoluția relațiilor publice. Infografic PR

Evoluția relațiilor publice rămâne și astăzi un subiect viu disputat, criticii domeniului marșând pe apropierea sa cu propaganda și manipularea, în timp ce idealiștii văd doar partea frumoasă, din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Sigur, când discutăm de relații publice, indiferent dacă abordarea este una teoretică sau cu accente practice, se amintește fără excepție caracterul de nou al domeniului, specialistul în relații publice fiind perceput ca un pionier al secolului trecut. Până la Bernays nimeni altcineva nu s-a recomandat ca „specialist în relații publice”, nici măcar Ivy Ledbetter, dar oare acțiunile de captare a bunăvoinței publicului întreprinse de…