Bărbat pe cal, cu servietă și hârtii cu mega-definiția relațiilor publice

Mega-definiția relațiilor publice, moștenirea profesorului Rex Harlow

De prea multe ori, manualele sau cărțile de relațiile de publice disponibile în timpul facultății mi-au transmis o istorie simplificată a acestui domeniu, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă mega-definiția relațiilor publice. Prezentată drept „cea mai cunoscută și mai acceptată definiție” pe Wikipedia, mega-definiția constituie încununarea eforturilor întreprinse de profesorul Rex Francis Harlow, echipa coordonată de acesta reușind să traseze o direcție pentru dezvoltarea profesiei de relații publice și a viitorilor specialiști Versiunea „simplificată” ni-l înfățișează pe Rex Harlow care adună 472 de definiții ale relațiilor publice, le studiază, discută cu liderii domeniului și propune propria sa definiție în…


Specialistul în PR Lucien Matrat într-o poză la Lisabona

Codul de la Atena, primul cod internațional de etică în PR

După două materiale în care i-am avut ca „oaspeți” pe Edward Bernays și Machiavelli, cu toate că ultimul n-a fost nici pe departe „machiavelic” în timpul vieții, era nevoie să asanez un pic atmosfera și ce poate fi nimerit decât „Codul internațional de etică pentru Relații Publice”? Sau „Codul de la Atena”, cum i se spune, după numele orașului unde a fost adoptat de Asociația Internațională de Relații Publice (IPRA), la Adunarea Generală din mai 1965. Și am răspuns după aproape 5 ani la o posibilă întrebare la examenul de Introducere în Relații Publice: „Ce asociație a elaborat Codul de…


Ouă și șuncă prăjită pe pâine la recomandarea lui Edward Bernays

Micul dejun cu bacon și ouă ochiuri la recomandarea… lui Bernays

Dacă vă întreb ce fel de mic dejun preferați, ce-mi veți răspunde? Ceva ușor gen pâine prăjită, suc natural, cafea sau un mic dejun consistent cu bacon și ouă ochiuri? Sau hai să întreb altfel. Ce mănâncă americanii dimineața? Americanii pe care i-am văzut (unii dintre noi) pentru prima dată în Dallas și apoi după 1990 când la fiecare colț de stradă găseam un centru de închiriere cu ultimele producții Hollywoodiene. E un film simpatic (asta în condițiile în care Silvester Stallone într-o comedie e precum proverbialul elefant într-un magazin de porțelanuri), „Stop! Or My Mom Will Shoot” (ro. Stai…


Relațiile publice și publicitatea se luptă pe buget

Care este diferența dintre relații publice și publicitate?

După cum vă povesteam, am ajuns la comunicare și relații publice fără un obiectiv precis, mai degrabă din curiozitate. Nu cunoșteam domeniul de activitate al relațiilor publice (măcar nu le confundam cu relațiile cu publicul) și nici prin ce se deosebesc de publicitate, de marketing sau propagandă. Și cu ce credeți că am început în primul an de facultate? Cu diferența dintre relații publice și publicitate. Despre această diferență dintre relații publice și publicitate am să vorbesc astăzi, pornind chiar de la termenii în engleză pentru că PR-ul s-a născut și a crescut în spațiul american. Ca resurse bibliografice folosesc…


Logo organizație PRSA

O nouă definiție a relațiilor publice, propusă de PRSA

PRSA (Public Relations Society of America) propune o nouă definiție a relațiilor publice, după ce în ultimii patruzeci de ani s-au făcut eforturi susținute o unifica diferitele accepțiuni sub care sunt privite relațiile publice în general, și relaționiștii în particular. Era necesară o astfel de definiție ? Ce conține ea ? Conținut: Definiții Relații Publice RSA propune o nouă definiție 1. Definiții Relații Publice Un pic de istorie mai întâi. Rex Harlow, un pionier al relațiilor publice și unul dintre cei mai mari teoreticieni, într-un efort temerar desfășurat la mijlocul anilor ’70, a identificat aproape cinci sute de definiții ale…