STEFA MEDIA
Twain și Tesla, o prietenie supraevaluată? Sau imaginară?
Articol de 1523 de cuvinte. Timp pentru citire: 7 - 12 minuteVă amintiți, desigur, articolul dedicat feudei Tesla vs. Edison unde am tratat pe larg „Războiul Curenților” și acțiunile de relații publice întreprinse de pionierii domeniului precum Samuel Insull și Ernest H. Heinrichs, nedumerirea mea fiind legată de pasivitatea uneia dintre figurile centrale ale confruntării, și mă refer aici la însuși Nikola Tesla. Mai scriam atunci că vizita în laborator a celui mai iubit scriitor american din secolul al XIX-lea ar fi slujit cauzei promovării curentului alternativ, asocierea dintre Twain și Tesla înlăturând măcar o parte dintre suspiciunile oamenilor.
Faima lui Mark Twain sau Samuel Langhorne Clemens (așa cum îl strigase dintr-o suflare învățătoarea – doamna Horr – în prima zi de școală), era indiscutabilă, dovadă stau scrisorile trimise „lui Mark Twain, Dumnezeu știe unde”, „lui Mark Twain, undeva” sau „lui Mark Twain, prin grija Președintelui Roosevelt”, ajunse la destinatar, și nu-mi explic de ce un asemenea atu n-a fost valorificat. În definitiv, Twain și Tesla erau prieteni ori așa pretind majoritatea surselor. Și aici fac o paranteză.
Am citit recent autobiografia lui Mark Twain care se întinde până în mai 1907 (cu trei ani înainte de moartea scriitorului) și, surpriză, Tesla nu este menționat, în timp ce altui inventator, James W. Paige, îi sunt dedicate câteva pagini. În schimb, prefața scrisă de Emil Străinu care deschide lucrarea „Fantasticele invenții ale lui Nikola Tesla”, îl numește pe Twain „unul dintre prietenii intimi ai lui Tesla”. Ceva nu „rezonează”. Tesla și Westinghouse Electric n-au știut să se folosească de imaginea scriitorului pentru a-și promova cauza sau prietenia dintre cei doi este un fapt cunoscut mai degrabă nouă decât persoanelor implicate?
Găsești în articol:
- Când a vizitat Twain laboratorul lui Tesla?
- Când s-au cunoscut Mark Twain și Nikola Tesla?
- Singura înregistrare video cu Twain… vine de la Edison
- Un răspuns legat de neintervenția lui Twain
Când a vizitat Mark Twain laboratorul lui Tesla?
Cu siguranță, știm că au fost cel puțin două vizite: în ianuarie, respectiv aprilie 1894.
Prima dată, Twain și Tesla „s-au jucat” cu sursele fluorescente de lumină și apar în imagini diferite, veritabile selfiuri pentru acea dată, pe când celebra fotografie realizată în aprilie ni-l înfățișează pe Twain demonstrând capacitatea corpului uman de a conduce curentul electric. Toate aceste imagini însoțesc articolul publicat în revista „Century Magazine” (aprilie 1895) sub titlul „Tesla’s Oscillator and other Inventions” (ro. Oscilatorul lui Tesla și alte invenții).1
Legat de oscilatorul mecanic construit de Tesla circulă o anecdotă. Aparatul, plasat sub o platformă, genera vibrații care se amplificau și produceau o stare de bine persoanelor suficient de curajoase încât se așeze pe platforma respectivă. Se simțeau „energizate”. Revitalizate. Într-una dintre vizitele efectuate în laboratorul situat pe South Fifth Avenue la numărul 35 – știm că Twain locuia destul de aproape – Mark Twain s-ar fi urcat pe platforma vibratoare unde a rămas aproximativ 90 de secunde, după care a zbughit-o direct la baie.2
Când s-au cunoscut Twain și Tesla?
Lăsând la o parte anecdotele, momentul întâlnirii dintre cei doi rămâne un mister pe care autobiografiile lor refuză să-l clarifice.
Unele variante susțin ipoteza întâlnirii în cadrul unei petreceri organizate de actrița Sarah Bernhardt, în timp ce altele spun că erau membri ai aceluiași club newyorkez, numit „The Players Club” (înființat de Edwin Booth în 1888). Twain a fost membru (http://theplayersnyc.org/history, accesat la 11 august 2017)), dar Tesla în înregistrările urcate pe site.
Alte voci susțin că s-ar fi întâlnit la o petrece în New York, unde veneau John Muir, Rudyard Kipling sau Theodore Roosevelt (înainte să devină președinte), având instantaneu sentimentul că se cunosc de o viață.3. În definitiv, erau amândoi egocentrici, obsedați de propria personalitate și își cunoșteau valoarea, având totodată capacitatea să o recunoască și pe a altuia. De exemplu, la una dintre conferințele susținute de Tesla, acesta l-a recunoscut pe Edison printre participanți și l-a indicat publicului pentru a fi ovaționat în picioare. (http://www.pbs.org/newshour/rundown/5-things-you-didnt-know-about-nikola-tesla/, accesat la 11 august 2017))
Singura mențiune din autobiografia lui Tesla a scriitorului american vizează perioada petrecută la Karlovac unde asista la cursurile gimnaziale. O boală ciudată l-a obligat atunci să petreacă mai mult luni în izolare, având drept singură sursă de confort cărțile împrumutate din biblioteca gimnaziului Karlovac. Printre volumele împrumutate, își amintește Tesla mai târziu, s-au regăsit primele lucrările ale lui Mark Twain pe care le creditează pentru recuperarea sa miraculoasă.
„25 de ani mai târziu, când l-am întâlnit pe domnul Clemens (continuă Tesla) și am pus bazele prieteniei dintre noi, i-am povestit experiența și am fost surprins să-l văd pe omul cunoscut pentru râsul său izbucnind în lacrimi.”4
25 de ani după Karlovac sau aproape 25 de ani, plasează întâlnirea dintre Twain și Tesla cel mai devreme în 1894, moment consemnat în articolul „Oscilatorul lui Tesla și alte invenții”, nicidecum în 1890 cum găsim pe alte site-uri.
Singura înregistrare video cu Twain… vine de la Edison
Dacă l-am adus în discuție pe Edison, trebuie să vă arăt ceva. Marele inventator Thomas Edison l-a vizitat pe Twain la reședința sa din Redding, Connecticut în 1909, momentul capturat pe peliculă fiind singura înregistrare video cu „părintele literaturii americane” cum l-a numit William Faulkner.5
Purtând celebrul costum alb din in (dar fără pisică pe umăr), Twain este surprins înconjurând reședința „Stormfiled” și jucând cărți cu cele două fiice ale sale rămase în viață, Clara și Jean.
Un răspuns legat de neintervenția lui Twain în Războiul Curenților?
Am trasat împreună în articolul trecut bornele „Războiul Curenților” (martie 1888 – aprilie 1892, cu indulgență mai 1893 dacă luăm ca reper Expoziția mondială de la Chicago) ori n-am găsit elemente care să indice că Tesla și Twain s-ar fi cunoscut în acea perioadă. Și destinele lor urmau traiectorii diferite. Dacă în 1893, Tesla își savura succesul, în același an editura „Webster and Company” finanțată de Twain intră în faliment, iar scriitorul avea să muncească până la sfârșitul anului 1898 pentru a-și achita în proporție de 100% datoriile către creditori.
În această perioadă, Twain lucrează cu Paige la mașina tipografică automată în care investește câteva zeci de mii de dolari datorită încrederii câștigate de acesta și îl finanțează repetat pentru realizarea altor aparate inovatoare. Echipa este Twain și Paige, nu Twain și Tesla.
„Paige e un poet, un poet mare și autentic, ale cărui opere sunt scrise în oțel. El este un Shakespeare al invențiilor mecanice. Nu-și are egal în nici o epocă din istorie. Nu, nimeni nu se poate compara cu el, nici pe departe.”6
Interesant este că unul dintre aceste aparate folosea curent continuu și după vreo mie de dolari investiți de Twain și eforturi susținute pe durata a trei ani refuza în continuare să funcționeze, în timp ce la New York altcineva reușește să breveteze un dispozitiv similar, dar funcționând pe baza curentului alternativ.
Paige mi-a declarat că dacă ar fi încercat curentul alternativ, după eșecul suferit cu curentul continuu, am fi putut vedea aparatul funcționând perfect; el unul fusese convins atunci că o cheltuială de încă o sută de dolari i-ar fi îngăduit să aplice cu succes curentul alternativ.”7
Twain n-a încerca să-și convingă nici măcar propriul angajat să folosească curentul alternativ propus de Tesla și Westinghouse Electric. În aceste condiții, afilierea sa cu inventatorul sârb devine utopică. Precum prietenia dintre cei doi.
Dar mă întreb, oare cum s-a fi scris istoria dacă demonstrațiilor întreprinse de Harold P. Brown, „circarul” plătit de Edison, Tesla le-a fi răspuns prin alte demonstrații cu invitatul special Mark Twain, cunoscut și iubit în orice colțișor al Americii?
http://www.tfcbooks.com/tesla/1895-04-00.htm, accesat la 11 august 2017 ↩
Nikola Tesla – O altfel de biografie, Emil Străinu în „Fantasticele invenții ale lui Nikola Tesla”, Nikola Tesla & David H. Childress, București, Editura Vidia, 2011, p. 17 ↩
https://thoughtcatalog.com/zaron-burnett-iii/2014/02/how-nikola-tesla-made-mark-twain-crap-his-white-suit-and-how-we-can-avoid-the-same-fate/, accesat la 11 august 2017 ↩
My Inventions, Nikola Tesla, Fairy Books, 2011 https://books.google.ro/books?id=QdteCAAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=tesla&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=twain&f=false ↩
http://www.openculture.com/2010/03/mark_twain_captured_on_film_by_thomas_edison_1909.html, accesat la 11 august 2017 ↩
Mark Twain, Autobiografie, Editura Art, București, 2008, p. 275 ↩
Mark Twain, op. cit., p. 276 ↩