De ce comunicare și relații publice?Pahon Bogdan-Andrei

De ce comunicare și relații publice ? Dacă m-ați fi întrebat în toamna lui 2010, adică într-un moment când respectabilul se afla în pragul celui de-al treizecilea an al existenței sale, ar fi imposibil să-mi imaginez viitorul altfel decât meșteșugind un calculator, un site sau un blog. Asta făcusem toată viața, și asta eram convins că voi face pentru tot restul vieții.


Timpul pe ceas

„Mai târziu” devenea „prea târziu” (de la Paler citire)


Dar un lucru era cert. Ajunsesem într-o fundătură. Profesional. Educațional. Vremurile meșterului Gepetto trecuseră pe lângă mine și nu-i ușor să te trezești într-o zi cu sforile tăiate. Se sfârșise comedia.

Atunci am renunțat. Renunțarea nu e un abandon. Renunțarea nu este imorală. Ea reprezintă un act de voință. O decizie. Omul este „condamnat să fie liber” spunea un reprezentant de seamă al existențialismului francez, asupra sa cade întreaga răspundere.

Un act de voință este și repornirea blogului, într-o „formulă” consacrată, dar cu o nouă orientare, mizând de această dată pe comunicare și relații publice. Ca să fiu cinstit până la capăt, alegerea am făcut-o cu aproximativ în an în urmă când m-am decis să urmez cursurile unei facultăți de profil „Comunicare și Relații Publice” la UCDC și ce vedeți astăzi pe Stefa Media.com reprezintă consecința firească. Nimic nu e forțat. Nimic nu e nelalocul lui.

Am decis să merg mai departe cu blogul Stefa Media pe un domeniu nou, când ar fi fost mai facil să pornesc de la zero pe sistemul punct și de la capăt. Nu știam însă unde-i capătul și cine pune punctul. Sau dacă nu cumva e „o steluță” dată cu gel. E primul blog pe .com. Primul blog unde nu mă interesează numărul vizitatorilor, ci mai degrabă vreau să mă pregătesc pentru examenul de licență și lucrarea de licență din 2013. E primul blog izvorât dintr-un „egoism sacru”.

De ce comunicare și relații publice ? Pentru că nu se poate să nu comunicăm. E prima și cea mai importantă axiomă a Școlii de la Palo Alto, Palo Alto de care auzisem înainte să ajung la „Comunicare și Relații Publice”, dar îl asociam cu „Palo Alto Research Center Incorporated” sau Xerox PARC. Iar adevăruri pe care le consideram sigure au dispărut ca după un refresh, rămân-mi o singură certitudine și nici aceea deplină ca să-l parafrazez pe Socrate. „Știu că nu știu nimic, dar nici de asta nu sunt sigur”.

De ce comunicare și relații publice ? Pentru că se poate. Eu pot. Mă pot reinventa inclusiv la treizeci de ani, spre surprinderea unora, deziluzia altora și bucuria celor câțiva. În definitiv, sunt ceea ce aleg să fiu, nu ceea ce am fost până acum. Asta e o altă decizie.