STEFA MEDIA
Reclama Apple 1984 (regizor: Ridley Scott). Ce l-a inspirat pe Steve Jobs?
Articol de 931 de cuvinte. Timp pentru citire: 4 - 7 minuteProfit de legătura făcută cu ultimul meci de Super Bowl, unde am văzut ce putem învăța din exemplul numit Oreo, pentru a readuce în discuție un material publicat cu ceva vreme în urmă, când am vorbit despre reclama Apple 1984. L-am prezentat inițial pe versiunea .ro a blogului Stefa Media, și aceea o versiune incipientă, drept pentru care sunt convins că foarte puțini dintre voi au parcurs respectivul material.
În 1984, în Tampa Bay Florida, s-a disputat meciul de Super Bowl cu numărul XVIII între Los Angeles Raiders și Washington Redskins. Pentru statistică, au câștigat Raiders cu 38-9, nu asta contează. Ar fi fost un meci fără istoric, dacă nu s-ar fi întâmplat ceva special în sfertul al treilea. Și nu vă gândiți la o pană de curent precum cea amintită. Mă refer la un clip de 30 de secunde, intitulat simplu 1984 și regizat de Ridley Scott, poate unul dintre cele mai bune clipuri publicitare realizate vreodată.
Conținut:
1. Reclama Apple 1984, regizată de Ridley Scott
Reclama 1984 este o aluzie la romanul cu același nume al lui George Orwell. Ați citit cartea sau măcar ați văzut filmele în care este descris un viitor mizer caracterizat prin sărăcie, umilință, opresiune, violență, boli și poluare, condus de un „Big-brother” atotștiutor omniprezent sub forma unor imagini TV. O societate distopică, o lume în care ceva nu a mers cum trebuie. O realitate, din păcate, posibilă.
Scrisă de Steve Hayden și Lee Clow, reclama a fost creată de agenția de publicitate Chiat/Day și regizată, după cum am amintit de Ridley Scott ce tocmai terminase filmările la Blade Runner. Asta ca să lămurim și tema „alergătoarei” pe al cărei tricou e imprimat logo-ul Apple Macintosh, realizat în stil Picasso. Costurile au fost impresionante, chiar și pentru acea dată, 1.000.000 de dolari1.
Ca un fapt inedit, imediat ce au văzut clipul, Steve Jobs și John Sculley au fost așa de entuziasmați încât au rezervat un spațiu publicitar de 60 de secunde în următorul Super Bowl. În decembrie 1983, cei doi au prezentat reclama Consiliului Director de la Apple, însă aceștia nu au fost deloc încântați. Cu toate că în 1984, 30 de secunde de publicitate costau „doar” 368.000 USD, nu aproape 4 milioane ca acum, se poate spune că membrii consiliului n-au împărtășit viziunea lui Steve Jobs2. Prea puțini au făcut-o.
În ciuda criticilor, Steve Jobs și-a menținut ideea iar Steve Wozniak s-a oferit să plătească el din propriul buzunar suma necesară. S-a ajuns la un compromis, agenția Chiat/Day vânzând jumătate din spațiul publicitar și micșorând reclama la 30 de secunde. Astfel, pe 22 ianuarie, în fața unei audiențe de 72.920 de spectatori și aproximativ 77,6 milioane de telespectatori, asta conform rețelei CBS care a transmis meciul, și-a făcut apariția Apple Macintosh cu mesajul „On January 24th, Apple Computer will introduce Macintosh. And you’ll see why 1984 won’t be like «1984».” (ro. Pe 24 ianuarie, Apple Computer va prezenta Macintosh. Și vei vedea de ce 1984 nu va fi ca „1984”).
Alături de motivul alergătoarei, reclama face alte câteva analogii îndrăznețe. Big Brother de exemplu, prezentat într-o tentă albăstruie e o trimitere clară la „Big Blue” IBM și la poziția dominată a acestuia de pe piață, în timp ce revoluționarul, produsul revoluționar, este Macintosh.
Reclama Apple 1984 a fost un succes – spre deosebire de Macintosh, cel care avea să-și capete porecla de toasterul bej – dezbaterile pe tema clipului publicitar aducând producătorilor un timp antenă adițional, și gratuit de această dată, în valoare de aproximativ de 5 milioane de dolari.
Două zile mai târziu, Steve Jobs a pășit pe scena Colegiului De Anza unde în fața unei audiențe de aproximativ 3000 de persoane, a scos din geantă o cutie bej. Luminile s-au stins, și în notele melodiei „Care de Foc” a lui Vangelis, publicul a văzut pentru prima dată noul Macintosh. Aș putea spune că Steve Jobs a prezentat Macintosh, dar acest lucru este adevărat. Macintosh s-a prezentat singur: „Hello I’m Macintosh. It sure is great to get out of that bag.” (ro. „Bună sunt Macintosh. Și mă bucur că am ieșit din acea geantă.”).
1984 pe video
La final
Iar pentru cititorii mai puțin familiarizați cu ceea ce reprezintă fotbalul american și meciul de Super Bowl, îmi permit două scurte precizări:
- Disputat pentru prima dată pe 15 ianuarie 1967, meciul de Super Bowl era un eveniment în care campioana din NFL și cea din AFL (American Football League) jucau un meci care determina campioana absolută. Apoi NFL și AFL au fuzionat, iar de atunci Super Bowl se dispută între câștigătoarele celor două conferințe: AFC (American Football Conference) și NFC (National Football Conference). Nu există așadar, „finala Super Bowl”, Super Bowl este finala.
- Super Bowl este cel mai urmărit eveniment sportiv de pe planetă, fiind mai popular decât Jocurile Olimpice sau decât Campionat Mondial de Fotbal. Peste 100 de milioane de telespectatori (recordul a fost stabilit de meciul Giants – Patriots de anul trecut, 111,3 milioane) și un cost pe secunda de publicitate în continuă creștere.