Profesorul Adrian Cioroianu

Adrian Cioroianu și 5 minute de istorie x 200 emisiuni

Articol de 494 de cuvinte. Timp pentru citire: 3 - 4 minute

În ultima vreme sunt asaltat cu tot felul de clișee: „Televiziunea tâmpește” sau „Decât să te uiți la televizor mai bine ai citi o carte”, de parcă am fi cu toții lipsiți de liberul arbitru, incapabili să distingem între lucrurile ce merită urmărite (pe din ce în ce mai marele ecran) și celelalte. Ori dați-mi voie să vă rețin atenția cu o emisiune excepțională, difuzată în timpul săptămânii pe TVR2 și rămasă în arhivă pe YouTube (pagina TVR a fost ștearsă între timp), anume „5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu”.

Personal îmi place Adrian Cioroianu, ascultându-l cu plăcere ori de câte ori îl vedeam participând la diferite talk-show-uri, la conferințele TNB (găsiți înregistrarea aici) și nu numai, iar emisiunea de la TVR n-a făcut altceva decât să-mi confirme că este un om de o reală valoare, pasiunea sa pentru istorie fiind de necontestat. Tocmai această pasiune face ca  „cele 5 minute de istorie” să treacă extrem de repede, parcă prea repede, pentru că de fiecare dată reușesc să învăț lucruri noi. Inedite, chiar.

Găsiți pe linkul de mai jos lista cu toate cele 200 de emisiuni, găzduite pe canalul de YouTube al TVR.


logo 5 minute de istorie

5 minute de istorie
Sursa: tvrplus.ro

Ce să mai spun? Dintr-un episod am aflat cum l-a „felicitat” într-o telegramă celebrul pictor Salvador Dahli pe Nicolae Ceaușescu cu ocazia numirii acestuia în funcția de Președinte al Republicii Socialiste România, când a pozat pentru istorie cu banderola tricoloră și sceptru. Iar oficialii de atunci, nu doar că n-au pricepu mesajul ironic „apreciez profund actul dumneavoastră istoric de instituire a sceptrului prezidențial”, dar l-au public la loc de cinste în Scânteia.

Într-un alt episod, Adrian Cioroianu povestește despre asasinarea ministrului de interne Armand Călinescu pe 21 septembrie 1939, când comandoul legionar s-a dus apoi la Radio, pe strada General Berthelot, fiind lăsați să intre de portarul care i-a confundat din cauza combinezoanele negre cu un ansamblu artistic. 🙂

„Istoria rămâne cea mai frumoasă poveste”, după cum spune la sfârșitul fiecărui episod același Adrian Cioroianu.


5 minute de istorie

Emisiunile sunt datate cronologic, cu filtrări după dată și numărul de vizualizări, fiind produse, așa cum vă spuneam de Televiziunea Română, aceasta reușind să-și valorifice din plin avantajul arhivei. Sunt curios dacă va dura sau, vreo „minte luminată”, vreun „președinte monarh” așa cum se imagina nea Nicu, nu va decide într-o zi că 5 minute de istorie sunt prea mult. Ținta propusă e de 101 emisiuni, „101 povești adevărate, scrise și spuse de Adrian Cioroianu, decanul Facultății de Istorie al Universității București”1. Până atunci, vă urez vizionare plăcută.


  1. tvrplus.ro 

Categorii și etichete

Categorii:Povești
Etichete:

Autor: