Bărbat care scrie la laptop și transcrie pe hârtie

Cum citezi un tweet într-o lucrare academică după modelul MLA?

Articol de 691 de cuvinte. Timp pentru citire: 4 - 6 minute

Dacă tot am făcut introducerea în „noile media” (eng. new media) abordând problema sindicalizării, dublată de dilema flux complet versus flux parțial, astăzi continuăm pe același trend (al doilea englezism în tot atâtea rânduri) și vedem cum citezi un tweet într-o lucrare academică. Da, ați auzit bine. Un tweet. Un mesaj publicat în rețeaua de socializare Twitter.

A cita o sură online a devenit în zilele noastre la fel de natural precum erau trimiterile către literatura de specialitate la începutul secolului trecut, asta și întrucât o serie de mesaje se transmit exclusiv pe canalele online. Nimic de mirare așadar. La fel cum edițiile electronice tind să se substituie variantei tipărite a principalelor cotidiene, rețelele sociale, poșta electronică sau blogul au devenit canalele primordiale în schimbul de informații și nu mai pot fi ignorate de mediul academic care s-a decis, în final, să reacționeze.

Biroul Twitter

Twitter, din spațiul virtual în cel fizic, apoi academic
Sursă foto: flickr.com
Copyright Aaron Durand (@everydaydude) for Twitter, Inc.


MLA (Modern Language Association of America), principala asociație profesională din America ce reunește absolvenți, profesori și cercetători specializați în literatură engleză, limbi moderne (adică toate mai puțin greaca sau latina) și literatură comparată, a propus un format de citare a mesajelor provenite din rețeaua Twitter care să vină în ajutor propriilor membri și a tuturor celor interesați.

Ca să vă faceți o idee despre importanța acestei organizați, și pentru a putea aprecia la justă valoare demersul, să spunem că MLA cooptează aproximativ 30.000 de membri din peste 100 de țări, gestionează patru publicații periodice („ADE Bulletin”, „ADFL Bulletin”, „Profession” și „PMLA”), are 137 de divizii și grupuri de discuție, organizează o convenție anuală unde sunt susținute în medie 2000 de lucrări, iar ghidul pentru redactarea lucrărilor de cercetare („MLA Handbook for Writers of Research Papers”) s-a vândut până acum în peste 6.500.000 exemplare.


1. Cum citezi un tweet după modelul MLA?

Apropo, din motive ce țin de logica discursului, folosesc termenul consacrat („tweet” – „ciripitură” în limba engleză) care a stat dealtfel la originea platformei de microblogging Twitter și pe care-l regăsim integrat în modelul MLA.

Cum se citează un tweet ?

  • Precizând numele persoanei, prenumele și numele de utilizator. Asta exclude din start o serie de conturi anonime, dar să nu uităm că ne aflăm în fața redactării unei lucrare academice unde autorul nu poate fi unul popular, colectiv, asemeni basmelor lui Petre Ispirescu.
  • Precizând mesajul în întregime (între ghilimele, fără intervetii, corecturi, capitalizări etc), data și ora publicării (data și ora sunt sunt din pagina celui care citează și nu a autorului citat, atenție), iar la final cuvântul „Tweet”. De asemeni, pentru a putea stabili cronologia evenimentelor, se vor folosi mesaje caracteristice unui singur fus orar (pe cât posibil, evident).

Ce surprinde, și n-am observat doar eu (citiți pe theatlantic.com)1 , este lipsa URL-ului, a adresei unde regăsim mesajul, singura explicație fiind poate forma dizgrațioasă a link-urilor respective. Să vedem un exemplu.

exemplu de cum citezi un tweet în formatul MLA

Așa se citează conform standardului MLA

Pahon, Bogdan-Andrei (StefaMedia). „17.000 TWEET-URI + 1” 4 Martie 2012, 10:50 p.m. Tweet.

Simplu, nu ? Tot ce lipsește acum este să spun ceva notabil pentru a fi folosit într-o lucrare academică…

Pe site-ul MLA2 găsiți și regulile pentru citarea tweet-ului respectiv în corpul lucrării, caz în care se preia mesajul (integral sau nu, dar cu ghilimele) și cu menționarea numelui autorul. Ca notă de subsol însă, trebuie să regăsim cele prezentate anterior. Acum, dacă am văzut cum citezi un tweet într-o lucrare academică, iar în România există un for academic de prim rang, se pune întrebarea: „Pe când un astfel de ghid făcut de Academia Română ?”


  1. http://www.theatlantic.com/technology/archive/2012/03/how-do-you-cite-a-tweet-in-an-academic-paper/253932/ 

  2. http://www.mla.org/style/handbook_faq/cite_a_tweet 

Categorii și etichete

Autor: