STEFA MEDIA
Câte detalii ascunse în logo-uri, insesizabile publicului larg
Articol de 564 de cuvinte. Timp pentru citire: 3 - 5 minuteAzi discutăm despre logo-uri, mai exact despre detalii insesizabile publicului larg. Din start, vă spun că nu sunt de acord cu titulatura de „mesaj subliminal” folosită în cazul logo-urilor întrucât acelea sunt mesaje concepute să fie transmis sub limitele normale ale percepție (al 25-lea cadru pe secundă, de exemplu). Un mesaj subliminal vizual este imperceptibil la viteză normală, iar unul auditiv, în loc de viteză sporită recurge la o intensitate mai redusă, suficientă însă pentru ca informația să fie perceput și decodată de creier. Și unul și celălalt, nu pot fi identificate decât analizând mesajul în condiții de laborator.
În cazul logo-urilor ne trebuie doar simț de observație și puțină atenție. Iar dacă lucrați în domeniu ori vă pasionează publicitatea sau relațiile publice, sunt sigur că le-ați observat. Dacă nu, le explic imediat.
Detalii ascunse în logo-uri și explicate
- Logo-ul Amazon. Arhicunoscut. Avem întâi o săgeată de la a la z, subliniind gama de produse extrem de variată oferită de retailer-ul online. Găsești tot ce vrei, de la a la z. Și apoi, având ca reper săgeata și cele două litere (a și z), descoperim un zâmbet, simbolizând probabil satisfacția clienților.
- Logo-ul „Baskin Robins”, introdus în 2005, prezintă cu ajutorul literelor B și R, subtil, cele 31 de arome de înghețată pe care compania le oferă.
- Logo-ul FeDex. În spațiu negativ, între E și x se formează o săgeată, simbolul eficienței și progresului. Compania privește și merge înainte.
- Logo-ul Tostitos evocă modul în care sosul salsa și chips-uri unesc oamenii.
- Îndrăgita marcă de ciocolată Hershey’s Kisses ascunde discret în spațiul negativ dinte literele K și I ce altceva decât o mini-ciocolată în forma consacrată. Logo-ul său e delicios.
- Iar logo-ul Goodwill are nu doar o literă g, ci chiar două.
- Logo-ul „Turului Franței” (Le Tour de France) conține în interiorul cuvântului „tour” o bicicletă și ciclistul de rigoare. Bine, acest logo „a suferit” modificări în istorie, cea mai recentă fiind cu ocazie ediției centare din 2003 (detalii, aici).
- Logo-ul VAIO, proprietatea Sony, reprezintă o îmbinare perfectă a tehnologiei analogice cu cea digitală. V și A formează o undă analogică, I și O sunt interpretate ca 1 și 0 în format digital. Sony trece astfel în era digitală, iar noi trecem mai departe.
Video
Păunul din logo-ul NBC, ciocolata Toblerone (se spune că Theodor Tobler a remarcat piramida la un spectacol Folies Bergères), logo-ul LG care, dincolo de zâmbetul clasic format de literele L și G, întors la 45 de grade, pare o trimitere la îndrăgitul personaj Pac-Man sau logo-ul „Sun Microsystems” ce poate fi citit din orice direcție, sunt alte exemple extreme de cunoscute, dar totuși trecute cu vederea de autorii prezentării.
Companiile încearcă să transmită subtil ceea ce le-ar fi imposibil să proclame cu voce tare și cea mai bună dovadă că sistemul funcționează e reticența din partea consumatorilor atunci când se schimbă logo-urile. Parcă nu mai e la fel, și nu știm de ce. Acum, știm.
Ați remarcat și alte detalii ascunse în logo-uri?