Star Wars, ediția de sărbători

Star Wars, ediția specială de sărbători. Filmul despre care nimeni nu vorbește

Articol de 586 de cuvinte. Timp pentru citire: 3 - 5 minute

Iar dacă nu, n-ați pierdut nimic. Departe de a fi o capodoperă a francizei, Star Wars, ediția specială de sărbători (The Star Wars Holiday Special) este un spectacol de televiziune produs în 1978, regizat de Steve Binder, și difuzat, atenție, o singură dată. Pe 17 noiembrie 1978. De CBS în Statele Unite, respectiv CTV în Canada. Dar asta are mai puțină importanță. Ce contează este că show-ul reprezintă printre primele (dacă nu chiar prima) încercare de a profita de isteria Star Wars (cu doar un an în urmă se lansase Star Wars: Episodul IV. O nouă speranță), iar înregistrarea de pe YouTube redă fidel atmosfera de pionierat a acelor ani. Să nu uităm că George Lucas își va forma propriul studio de efecte speciale – ILM – Industrial Light and Magic – pentru a realiza în condiții mulțumitoare filmul din 1977.

poster star wars de sărbători

Sursă imagine: https://www.imdb.com/title/tt0193524/mediaviewer/rm1624516864

Linia narativă este destul de simplă. Han Solo și Chewbacca vizitează Kashyyyk (planeta natală a lui Chewie) pentru a celebra Ziua Vieții (un ritual local), dar se trezesc urmăriți de agenți ai Imperiului Galactic. Pe planetă ne întâlnim cu Itchy (tată lui Chewie), Malla (nevasta – așa se explică proasta dispoziție a primatei din Episodul IV) și fiul Lumpy. Altfel spus, the three Stooges, cu ceva mai mult păr. Și cam tot atâta minte. Nu întâmplător, personajele vor fi redenumite ulterior în Attichitcuk, Mallatobuc și Lumpawarrump, ideea de vodevil spațial fiind depășită atât într-o galaxie și într-un viitor îndepărtat, cât și în cel prezent prezent. Mai lipseau circul „spațial” al lui Barnum și ciudații intergalactici.

Aventurile din Star Wars, ediția specială de sărbători ne poartă prin locuri familiare precum nava Șoimul Mileniului sau Distrugătorul Imperial, revedem personaje cu priză la public (orchestra de pe planeta Tatooine), roboții C-3PO și R2-D2, „familia” Vader ( Luke Skywalker, prințesa Leia Organa, respectiv Darth Vader), descoperind totodată lumi noi asemeni Panna, o planetă oceanică roșiatică (să fie Red Angry Planet?) sau pe vânătorul de recompense Boba Fett.

Fanii prințesei Leia se vor bucura s-o revadă interpretând tema Star Wars compusă de John Williams, în timp ce simpaticul roboțel C-3PO ne îmbie să cumpărăm jucării, pe principiul „Forța fie cu voi, părinți și copii.” Nu v-am spus? Înregistrarea cuprinde și reclamele originale.

Per toal, George Lucas, care n-a fost implicat decât foarte puțin în proiect, s-a declarat nemulțumit de rezultat, acesta fiind numit „The horrible Holiday Special that nobody talks about” (Ediția oribilă de sărbători despre care nimeni nu vrea să vorbească) și ținut aproape ascunde de ochii publicului până când o copie a răzbătut pe internet.

Apropo, „Star Wars, ediția specială de sărbători” n-a beneficiat de vreo lansare pe DVD, nici măcar pe VHS, ceea ce face ca înregistrarea să fie una modestă din punct de vedere calitativ. În ton cu producția, aș adăuga și nu-mi fac speranțe că ar fi prea mulți cei care ar rezista pe toată durata celor două ore cât ține spectacolul umoristico-fantastic. Cu toată bunăvoința sărbătorilor. Fie fanul cât de fan.


Star Wars Holiday Special (1978)

Categorii și etichete

Autor: