Posterul documentarului Secolul Sinelui

Secolul sinelui (documentarul secolului XX). Partea I, Mecanisme de fericire

Articol de 418 de cuvinte. Timp pentru citire: 2 - 4 minute

Deschidem balul cu un documentar de excepție, The Century of the Self  (ro. Secolul sinelui), scris, produs și regizat de Adam Curtis pentru BBC în 2002, nominalizat și câștigător a numeroase premii precum „Cea mai bună serie de documentare” (Broadcast Awards) sau „Filmul istoric al anului” (Longman / History Today Awards).


Secolul sinelui. Partea I, Mecanisme de fericire

Secolul sinelui urmărește modul în care Sigmund Freud, Anna Freud și Edward Bernays au pus la dispoziția corporațiilor, și mai apoi a guvernelor, căi eficiente de control a populației, introducând ceea ce astăzi numim politică de consum sau consumerism.

Astfel, cu mai bine de o sută de ani în urmă, Sigmund Freud a descoperit că în mintea fiecăruia dintre noi se găsesc reprimate instincte sexuale și de agresivitate care, odată scăpate de sub control, provoacă dezordine socială, distrugere și haos, exemplul cel mai la îndemână fiind primul război mondial. Freud va încerca să controleze instinctele prin terapie, prin psihanaliză (cu un succes limitat și rezultate contradictorii), însă cel care va ști să profite de această condiționare biologică este nepotul său stabilit în America, anume Edward Bernays, un ilustru necunoscut la acea dată ajuns printre personalitățile marcante ale secolului al XX-lea.

Într-un experiment devenit celebru, Bernays preia ideile unchiului său și le aplică într-o tentativă temerară de manipulare a maselor care sunt convinse să cumpere bunuri nu pentru valoarea lor materială, ci pentru valoarea simbolică, de confirmare (sau de mimare) a status-ului social. Odată satisfăcute aceste dorințe lăuntrice egoiste, oamenii sunt mulțumiți, sau împăcați mai degrabă și devin manevrabili, docili. Apoi ciclul se reia, singura condiție fiind să ai în permanență ceva de oferit cu titlu de noutate și, de partea cealaltă, consumatorii să-și poată permite sub o formă sau alta (vă amintiți de creditele „cu buletinul” ?) acele produse sau servicii. Iar cetățenii activi sunt reduși la stadiul de consumatori pasivi. Corporațiile vând, guvernele sunt mulțumite… și toată lumea e fericită.

Și nu uitați că grație aceluiași Adam Curtis, pe site-ul archive.org descărcați acum „The Century of the Self. Happiness Machines” (Secolul sinelui. Mecanisme de fericire) în format AVI Cinepack. Sport la descărcat / vizionare plăcută (cum doriți) și ne revedem cu celelalte părți. Merită.

Categorii și etichete

Autor: