Manechine cu țigara în mână

Cum a aprins Edward Bernays torțele libertății?

Odată ce s-au stins reacțiile privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise, mi-am zis să pun „paie pe foc” reamintindu-vă cui trebuie să-i „mulțumiți” pentru un viciu care v-a costat probabil ceva (nu spun ce sau cât), pe voi și pe cei apropiați. Și înainte de a protesta clamând autodeterminarea de a face inclusiv lucruri prostești, vom vedea împreună cum suntem mult mai puțin stăpâni pe propriile acțiuni decât ne place să credem. E poveste interesantă începută la mijlocul anilor ’20 și ale cărei rotocoale de fum refuză să se lase duse, tributare nu atât forței gravitaționale, cât obișnuinței. Sau…


Filme despre PR proiectate în sală

Învățăm PR într-un minut. 7 filme scurte despre ce înseamnă PR

Un minut. Intervalul în care o persoană obișnuită citește 150 de cuvinte. Într-un minut se fac peste 4.000.000 de căutări pe Google, sunt partajate 2.460.000 de informații pe Facebook și alte 277.000 pe Twitter, iar utilizatorii de Instagram contribuie la ecosistemul virtual cu 216.000 de poze noi1. Pe YouTube sunt urcate 300 de ore de conținut video în fiecare minut, inclusiv filmulețe care ne permit să învățăm ce înseamnă relații publice. Să învățăm PR într-un minut cât alții în șapte. Minute sau vieți. Conținut: Familiaritatea și cunoașterea în domeniul relațiilor publice Să învățăm PR într-un minut x 7 filmulețe Într-un…


Ouă și șuncă prăjită pe pâine la recomandarea lui Edward Bernays

Micul dejun cu bacon și ouă ochiuri la recomandarea… lui Bernays

Dacă vă întreb ce fel de mic dejun preferați, ce-mi veți răspunde? Ceva ușor gen pâine prăjită, suc natural, cafea sau un mic dejun consistent cu bacon și ouă ochiuri? Sau hai să întreb altfel. Ce mănâncă americanii dimineața? Americanii pe care i-am văzut (unii dintre noi) pentru prima dată în Dallas și apoi după 1990 când la fiecare colț de stradă găseam un centru de închiriere cu ultimele producții Hollywoodiene. E un film simpatic (asta în condițiile în care Silvester Stallone într-o comedie e precum proverbialul elefant într-un magazin de porțelanuri), „Stop! Or My Mom Will Shoot” (ro. Stai…


Infografic cu momente cheie din istoria PR-ului

Care au fost momentele cheie din istoria relațiilor publice?

De 4 iulie, ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, ce mod poate fi mai potrivit pentru a-i transmite „La mulți ani” decât un infografic cu momentele cheie din istoria relațiilor publice dintre care, veți vedea, majoritatea se leagă de SUA și istoria acestei națiuni. Fără Statele Unite nu i-am fi avut pe Thomas Payne, Benjamin Franklin, William Seward sau P.T. Barnum, și cu atât mai puțin pe Ivy Lee Ledbetter sau Edward Bernays, pionierii relațiilor publice. Tot Statelor Unite le datorăm existența unor organizații precum PRSA (Public Relations Society of America) care dau tonul în ceea ce înseamnă relațiile publice….


Propaganda este inventată în 1662

Știți când a apărut propaganda? O scurtă istorie a Relațiilor Publice

Filmulețul de astăzi, realizat de Press Index Group (o agenție de monitorizare media deservind mai mult de 4.500 de corporații și agenții de PR din întreaga Europa), subliniază într-o prezentare grafică atractivă istorie milenară a relațiilor publice și aduce în discuție un fapt mai puțin știut: „propaganda” începe să fie folosită din 1662, odată cu înființare unei noi ramuri a Bisericii Catolice, numită „Congregația pentru Propagarea Credinței” (lat. Congregatio Propaganda Fide de) sau, pe scurt, Propaganda. Propaganda reprezintă o formă directă de influențare a opiniei publice, fapt confirmat evenimentele secolului trecut. Revoluția condusă de Lenin, național-socialiștii lui Hitler și comuniștii…


Practicanți relații publice de la Cezar la Barnum

Evoluția relațiilor publice. Infografic PR

Evoluția relațiilor publice rămâne și astăzi un subiect viu disputat, criticii domeniului marșând pe apropierea sa cu propaganda și manipularea, în timp ce idealiștii văd doar partea frumoasă, din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Sigur, când discutăm de relații publice, indiferent dacă abordarea este una teoretică sau cu accente practice, se amintește fără excepție caracterul de nou al domeniului, specialistul în relații publice fiind perceput ca un pionier al secolului trecut. Până la Bernays nimeni altcineva nu s-a recomandat ca „specialist în relații publice”, nici măcar Ivy Ledbetter, dar oare acțiunile de captare a bunăvoinței publicului întreprinse de…


Posterul documentarului Secolul Sinelui

Secolul sinelui (documentarul secolului XX). Partea I, Mecanisme de fericire

Deschidem balul cu un documentar de excepție, The Century of the Self  (ro. Secolul sinelui), scris, produs și regizat de Adam Curtis pentru BBC în 2002, nominalizat și câștigător a numeroase premii precum „Cea mai bună serie de documentare” (Broadcast Awards) sau „Filmul istoric al anului” (Longman / History Today Awards). Secolul sinelui. Partea I, Mecanisme de fericire Secolul sinelui urmărește modul în care Sigmund Freud, Anna Freud și Edward Bernays au pus la dispoziția corporațiilor, și mai apoi a guvernelor, căi eficiente de control a populației, introducând ceea ce astăzi numim politică de consum sau consumerism. Astfel, cu mai…