Poster Experimentatorul cu Peter Sarsgaard și Winona Ryder

Experimentatorul, un film despre viața lui Stanley Milgram

Ori ce câte ori găsesc cinematograful romanțat ca cea de-a șaptea artă, mă gândesc la Richard Hoggart ale cărui concluzii (ce-i drept, de prin ’57) sunt mai degrabă pesimiste în ceea ce privește caracterul de artă înaltă, rafinată (din contră, el observă apariția unui nou tip de artă comercială, populară și de masă, numită „popular culture”) și la regretatul Sergiu Nicolaescu pentru care orice film de artă (exemplul avansat era Ciuleandra) trebuie să se bucure de succes la public. Artă vs. succes comercial. O aparentă dilemă, dar nu și pentru Michael Almereyda care în cel mai nou film al său…


Filmare cu camera ascunsă la experimentul din lift

Experimentul din lift, coordonator: Solomon Asch. Cum a decurs?

Ne-am lămurit într-un articol trecut cum influența de grup dă naștere conformismului social și cum, odată controlată majoritatea, cei câțiva subiecți naivi, cel mai probabil, se vor conforma, adoptând părerea grupului. Astăzi mai vedem un exemplu din aceeași serie, cu Solomon Asch în calitate de consultant pentru experimentul din lift, un episod al faimosului spectacol de divertisment american, Candid Camera (Camera Ascunsă). Numit „Face the Rear”, sau pe românește „Fața la perete”, episodul surprinde reacțiile tardive ale subiecților de a-și menține individualitatea, în condițiile în care toți ceilalți toți participanți la experiment erau complici, asigurând condiția atât de necesară enunțată…


Subiecții experimentul lui Asch, recreat în 1970

Experimentul lui Asch și conformismul de grup. Ce trebuie să reținem?

Fără îndoială, experimentul lui Asch sau mai corect spus, experimentele din 1951 și 1956 gândite de Solomon Asch sunt printre cele mai cunoscute din psihologie, dând naștere la vii discuții, comentarii și chiar abordări teoretice noi. Și mai interesant e că Asch coordonează aceste experimentele la mai bine de 10 ani după ce făcuse o primă tentativă pentru a demonstra cum studenții / subiecții confruntați cu o opinie favorabilă, tind să-și formeze o opinie pozitivă. A fost unul dintre cele mai puternice semne ale prezenței conformismului într-un grup pe care Asch s-a gândit să-l testeze… Conținut: În ce a constat…