Economic policy - Economy

3 crize de imagine alimentate de rețelele sociale

Când am fost în facultate, se discuta despre crizele de imagine pe principiul „somewhere over de rainbow”, atmosfera feerică amintind mai degrabă de seria Settlers decât de realitatea tumultuoasă în care trăim. Exemple au fost puține. Un pic de Tylenol, cât să nu ne doară capul (ca-n reclamă) și vreo 2-3 gafe autohtone pe care mi-e greu să le înscriu în categoria crizelor de imagine întrucât respectivii nu aveau „o imagine” în sensul de capital simbolic. Imaginați-mi bucura să regăsesc într-un infografic realizat de Alterian (devenit parte a SDL) o ilustrare a 3 crize de imagine unde rețelele sociale au…


United States - Domino's Pizza USA

Criza de imagine de la Domino’s Pizza USA. Unde au greșit?

Când am învățat pentru examenul de licență, o parte din bibliografie a constituit-o cartea scrisă de Ion Chiciudean și Valeriu Țones, „Gestionarea crizelor de imagine”. O carte excelentă pe care oricine are de-a face cu fenomenul relațiilor publice ar trebui s-o aibă în bibliotecă (sau în calculator), întrucât, prins într-o criză de imagine, specialistul în comunicare și relații publice trebuie să se dovedească un strateg, un spirit calculat mai degrabă decât unul „flamboiant”. Să fie precum Grand Moff Wilhuff Tarkin și nu Darth Vader (dacă acceptați partea întunecată a forței) sau Obi-Wan Kenobi și nu Luke Skywalker. Eminența cenușie și…


Manipularea cu orfanul sirian, înainte și după

Orfanul sirian, un exemplu de manipulare pe reţelele sociale

Fără a mă număra printre fanii lui Voltaire, iluminist căruia trebuie să-i „mulțumim” pentru inventarea Europei de Est și aruncarea României într-un spațiu pe cât de fascinant, pe atât de tenebros, consider una dintre zicerile sale cu adevărat profetică. Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet, referindu-se la ceea ce în istorie a rămas cunoscut drept Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană1, spunea „că acesta nu a fost nici sfânt, nici roman și nici imperiu”. Trist, nu? Nici pe departe. Și nu imperiul ne interesează, ci mai degrabă cum în spatele unei imagini „de necontestat” se poate afla un adevăr,…