Reprezentare grafică a modelului tip roată conceput de David Bernstein

Roata lui Bernstein, model de comunicare pentru organizații

Uitați de morărița Mirabelei și roata morii ce „se-nvârtește”, de „Roata norocului” lui Merv Griffin, de roata din Herăstrău ori de cea de la Londra, fiindcă astăzi discutăm despre roata lui Bernstein, numită așa după David Bernstein, cel care la sfârșitul anilor ’90 și-a imaginat legăturile dintre organizație, publicurile sale și canalele de comunicare. E un subiect valabil la nivel teoretic (cred că e subiect examen sau cel puțin era) cu o aplicabilitate practică sporită odată ce a fost actualizat în 2003 de Balmer și Greyser pentru a face față provocărilor reprezentate de internet și noile media. Dificil de reprezentat…


Oamenii care stau și se întreabă dacă sunt public sau publicuri

Public. Ce este publicul? Clasificări ale publicurilor

Public, substantiv neutru, genul singular care definește o colectivitate mare de oameni, mulțime. Totalitatea persoanelor care asistă la un spectacol, la o conferință. Sunt definiții conform „Dicționarului explicativ al limbii române”1, definiții nespecializate, care tind să-l îndrepte pe cititor spre o capcană, lăsând impresia că public și mulțime ar fi sinonime imperfecte sau parțiale. Ori e greșit. Conținut: Definiție public Public și publicuri Taxonomii ale publicurilor 1. Definiție public Publicul reprezintă „o comunitate decidentă în raport cu interesele unei instituții sau organizații”2, numărul indivizilor fiind irelevant. Publicul poate fi constituit și dintr-un singur individ, câtă vreme acesta influențează politica organizației,…


Persoane care încearcă să se indentifice cu un tip de public

Tipuri de public sau publicuri. Clasificări și descrieri

Am discutat despre public, public țintă, despre importanța construirii unui mesaj în măsură să viziteze necesitățile lor reale (apropo de piramida lui Maslow), însă ce nu am făcut, și e momentul acum, a fost să trec în revistă câteva categorii de public sau tipuri de public. Dar mai întâi, ce-i acela public ? Publicul reprezintă „o comunitate decidentă în raport cu interesele unei instituții sau organizații”1. Dar la fel de bine publicul poate fi constituit și dintr-un singur individ, câtă vreme acesta influențează politica organizației. Așadar, prin public înțelegem „orice grup sau individ care este implicat în vreun fel în…