Sugestie de prezentare Wikipedia tipărită

Vom avea Wikipedia tipărită sau e doar un exercițiu de PR?

Articol de 779 de cuvinte. Timp pentru citire: 4 - 6 minute

Chiar în articolul trecut spuneam că e ușor să cumperi spațiu într-un ziar sau timp de antenă pentru a-ți promova produsul prin publicitate, însă e infinit mai greu să popularizezi un actor social individul sau colectiv prin relații publice. Coincidența face ca astăzi să am un exercițiu de PR de la PediaPress care au venit cu o idee originală despre cum să facă lumea să vorbească despre ei: Wikipedia tipărită.

Ideea „năstrușnică” vine din partea PediaPress, un partener al Fundației Wikimedia (enciclopedia se numește Wikipedia, deci nu le confundați) ce se ocupă de cinci ani cu tipărirea informațiilor de pe site într-o formă grafică atractivă la prețuri modice. Departe de a fi la fel de populari precum celebra enciclopedie, PediaPress speră să obțină 50.000 de dolari din donații și promovare gratuită, așa cum este articolul de față.


Prezentarea proiectului Wikipedia tipărită

Țelul PediaPress este să strângă 50.000 de dolari până la data de 11 aprilie 20141 și apoi să tipărească versiunea în limba engleză a enciclopediei pentru a fi expusă la Londra în august 2014, în cadrul festivalului Wikimania, într-o bibliotecă ce va ajunge la 10 metri lungime și înaltă de 2,5 m. Iar alături de cărțile deja tipărite, o imprimantă va prelua actualizări în direct, pentru că e limpede că odată transpusă pe un format fizic, enciclopedia e deja depășită.

După festivalul de la Centrul Barbican, din Londra după cum spuneam, cele peste 1000 de volume vor fi donate unei biblioteci publice pentru ca și generațiile viitoare să conștientizeze valoarea (și volumul) informațiilor de pe Wikipedia.

Wikipedia este unul dintre cele mai vizitate site-uri, contabilizând într-o singură lună peste 500 de milioane de unici și 18 miliarde de pagini afișate. Explicabil aș spune, ținând cont că doar versiunea în engleză a enciclopediei are aproximativ 4 milioane și 300 de mii de articole, cu total de 2 miliarde 600 de milioane de cuvinte. Dar asta nu e tot. Pentru că știm cu toții că în spatele Wikipedia se află voluntari, iar motivul anunțat de PediaPress pentru a justifica ediția tipărită o constituie „vizualizarea muncii celor 20 de milione de voluntari”.

Vizează un public mult mai larg așadar, Wikipedia beneficiind de o imagine foarte bună. Au fost probleme (vă mai amintiți de profesorul Wikipedia), însă ca bază de plecare, informațiile prezentate acolo mi-au fost mereu de ajutor.

PediaPress s-a gândit chiar și la efectul asupra mediului (mai exact la publicul unei singure probleme – ecologiștii), calculând că pentru cele aproximativ 1000 de volume, fiecare cu 2000 de pagini, se vor folosi 9 metri cubi de cherestea, adică 12 metri cubi de lemn brut. Asta înseamnă, conform informațiilor prezentate, un copac întreg și încă o treime din al doilea. Și plusează, asigurându-ne că cel puțin 10 copaci noi vor fi plantați dacă această campanie se finalizează cu succes2.

O altă idee enunțată de inițiatorii proiectului (Heiko Hees, Christoph Kepper și Alex Boerger) ar fi transformarea expoziției într-una care să facă înconjurul lumii, presupunând că toate cerințele financiare sunt îndeplinite. Astfel, chiar dacă l-am ratat pe P.T. Barnum, și bunicii noștri pe americani, ce-ar fi să vedem Wikipedia în engleză pe plaiurile mioritice?

wikipedia-tiparita-volumul-1

Primul volum din Wikipedia tipărită
Sursa: http://wikipediabooks.org/contact/pressmedia/


În primele 10 zile au strâns aproximativ 3000 de dolari, ceea ce-l determina pe unul dintre cei implicați în proiect (Christoph Kepper) să declare, citez: „Poate că am înaintat în era informației mai mult decât am crezut, însă avem încredere că vom atrage destui suporteri în campania noastră”3. Se prea poate. Ar fi o moștenire cultura interesantă, articolele (chiar neactualizate) servind pentru a ilustra discursul dintr-o anumită perioadă. De exemplu, artistul englez James Bridle a creat 12 volume din Wikipedia (totalizând peste 7000 de pagini) despre Războiul din Iraq, în intervalul 2004 și 2009.

De aici se poate merge în două direcții:

1. Vor strânge cei 50.000, moment în care vom avea cele peste 1.000 de volume Wikipedia și un exercițiu de PR reușit.
2. Îți vor rata ținta (voluntar sau involuntar), tot acest demers transformându-se într-o farsă de popularizare (eng. publicity stunt). Am avut recent un exemplu în România, că tot aminteam de plaiurile strămoșești, cu F64.

Vi se pare o idee bună Wikipedia tipărită?  1. http://www.indiegogo.com/projects/the-wikipedia-books-project 

  2. http://blog.pediapress.com/2014/02/the-impact-of-printed-wikipedia-on-trees.html 

  3. http://www.theguardian.com/books/2014/feb/20/wikipedia-1000-volume-print-edition-crowdfunding 

Categorii și etichete

Autor: