Coperta cărții Arta de a face bani de Barnum

Arta de a avea bani de P.T. Barnum, recenzie. Plus e-book și video

Articol de 3520 de cuvinte. Timp pentru citire: 16 - 27 minute

Înainte ca Dale Carnegie să impună în preferințele publicului cărțile de tip „self-help” (pe românește, „descurcă-te singur”), cunoștința noastră P.T. Barnum a publicat o broșură cu sfaturi și recomandări după care s-a ghidat în viață și a cunoscut succesul. Scrisă în 1880, „Arta de a avea bani: reguli de aur pentru a face bani” (The Art of Money Getting: Golden Rules for Making Money), reprezintă o sumă de DA-uri și NU-uri, confirmate în afaceri și în viață de același Phineas Taylor Barnum.

Cele 19 sfaturi și recomandări sunt simplu de urmărit fiecare având câte un capitol dedicat și, deloc surprinzător, rămân extrem de actuale la mai bine de 100 de ani după ce le-a enumerat P.T. Barnum. Îndrăznesc să spun că sunt mai folositoare astăzi întrucât numărul tentațiilor a crescut exponențial și o seamă de vicii au devenit accesibile.

Fără nici o exagerare barnumiană, „Arta de a avea bani: reguli de aur pentru a face bani” ar trebui să se numere printre lecturile obligatorii ale celor care au o afacere ori intenționează să se aventureze pe tărâmul antreprenorialului, Machiavelli-Barnum instruindu-l aici pe viitorul Principe al arieratelor să nu se îndatoreze, să nu se lăcomească ori să caute scheme de îmbogățire rapidă și, mai ales, să nu-și depășească domeniul de competență. P.T. Barnum recomandă folosirea celor mai bune instrumente în afaceri, menționând beneficiile aduse de angajații competenți a căror valoare crește de la an la an și le propune antreprenorilor să investească susținut în promovare. „Promovarea este precum învățarea. Prea puțin nu te ajută și este periculoasă”, explica P.T. Barnum.

Haideți să parcurgem împreună cele 19 recomandări, mai adăugăm una (de la mine putere), vedem punctele forte și slabe ale cărții, iar la final, tot cu titlu de recomandare, vă invit să urmăriți prezentarea video de pe canalul YouTube Eudaimonia a cărții Arta de a avea bani: reguli de aur pentru a face bani. Tragem concluziile și ne vedem fiecare de ale noastre.

Găsești în articol:

  1. 19+1 recomandări sau reguli de aur de la P.T. Barnum
  2. Rezumatul cărții „Arta de a avea bani de P.T. Barnum”
  3. „Arta de a avea bani de P.T. Barnum” – puncte forte și puncte slabe
  4. Regulile „de aur” ale lui Barnum, explicate pe video (16.50 minute)
  5. „The Art of Money Getting: Golden Rules for Making Money by P. T. Barnum” (ebook)

Arta de a avea bani


19+1 recomandări sau reguli de aur de la P.T. Barnum


1. Nu-ți irosi vocația

„Cel mai sigur plan și cu cele mai solide șanse de reușită pentru cineva aflat la începutul carierei este să-și aleagă un domeniu de activitate pe gusturile sale”.1

Dacă nu ținem cont de aptitudinile noastre și de ceea ce ne face plăcere (argumentul hedonistic este al doilea și trebuie să avem grijă să nu avanseze), nu vom cunoaște succesul. Mai mult, vom fi veșnic nemulțumiți.


2. Alege locul potrivit unde să-ți exerciți talentul

Exemplul oferit de Barnum este cel al unui promotor din Londra pe care-l sfătuiește să vină în SUA, o locație mai indicată pentru aptitudinile sale. Pretențios, numim asta migrația forței de muncă.


3. Evită să fii dator

Mult persoane, remarcă Barnum, pleacă în viață cu o datorie de care nu mai reușesc să scape și o perpetuează. Să nu zic „refinanțează”. Asta e garanția vieții petrecute în sărăcie.

„Să ajungi dator pentru ceea ce mănânci, bei sau pentru ceea ce porți, este de evitat.”2


4. Fii perseverent!

Perseverența este, pentru Barnum, încrederea în forțele proprii (eng. self-relience), capacitatea de auto-motivare, ambiția de a continua atunci când obiectivul propus pare departe.

„Când un om este pe drumul corect, el trebuie să persevereze”.3


5. Orice ai face, implică-te total

Barnum își construiește expozeul pornind la maxima, aparent paradoxală, „Fii precaut și îndrăzneț!” Precauția se impune atunci când îți construiești planurile, iar îndrăzneala este necesară pentru îndeplinirea lor.

„Muncește, dacă este necesar, de dimineața până seara. Nu lăsa nici o piatră neîntoarsă. Nu pierde nici o oră care se poate dovedi folositoare”.4

Discutam săptămâna trecută cu echipa unui client care dorește să extindă și am ajuns cu toții la concluzia că o idee imperfectă executată cu încredere, are șanse mai mari să producă rezultate pozitive decât o idee aparent fără cusur, dar care va suferi de pe urma implicării deficitare.


6. Folosește cele mai bune instrumente

Care ar fi instrumentele? Angajații! Mai precis, angajații care gândesc și nu se află în starea agentică identificată de Milgram. „Omul cărămidă” era plătit să mute cărămizi cât era ziua de lungă și n-a reprezentat pentru Barnum un instrument indispensabil.

„Acei angajați care gândesc și au experiență sunt cei mai valoroși și nu trebuie să-i lăsăm să plece cu ușurință; este mai bine pentru ei, dar și pentru noi, să-i păstrăm cu niște creșteri salariale rezonabile, din când în când.”5


7. Nu „arde” etapele

„Banii nu sunt buni de nimic dacă nu le cunoști valoarea din experiență”.6 Asemenea unui premiu câștigat la loterie sau a unei moșteniri, ce vine ușor, ușor se pierde.

Fără privațiuni și economisire, răbdare și perseverență, fără a pune la lucru capitalul câștigat (nu oferit sau împrumutat), nu ai șanse reale să acumulezi o avere. Nouă din zece dintre cei mai bogați oameni din America de la acea dată (1880), scrie Barnum, au pornit săraci, dar hotărâți, sporindu-și treptat averea și economisind. Exemplele sunt numeroase: John Jacob Astor (băiatul unui fermier sărac), Stephen Girard (a început ca ajutor pe vas), A.T. Steward (provenea dintr-o familie de irlandezi săraci) sau, mai vechea noastră cunoștință, Cornelius Vanderbilt care făcea curse cu barca între Staten Island și New York, înainte să trimită publicul la naiba.


8. Învață ceva util (o profesie)

Râdem, glumim, ne simțim bine împreună, dar dacă la întrebarea „Ce știi să faci?” stai să te gândești douăzeci de secunde ori răspunzi imediat (cu entuziasm) „Orice”, conversația aduce cu o lovitură de stat sud-americană: scurtă și decisivă.

„Orice om ar trebui să se gândească ca fiul ori fiica să învețe meșteșugul comerțului sau o meserie, astfel încât în aceste vremuri schimbătoare, când într-o zi ești bogat, iar a doua zi sărac, să se poată bizui pe o variantă de rezervă solidă”.7


9. Fii optimist, dar nu prea vizionar

„Mulți oameni rămân veșnic săraci, pentru că sunt prea vizionari. Orice proiect li se înfățișează cu șanse egale de succes și trec rapid de la o afacerea la alta, mereu nestatornici, cheltuind din greu.”8


10. Nu-ți irosi puterile

„Dedică-te unei afaceri și să-i rămâi credincios până când reușești ori experiența îți arată că trebuie să abandonezi.”9

„Când un antreprenor își îndreaptă atenția asupra unui singur lucru, mintea sa produce constant soluții valoroase care i-ar scăpa dacă își disipează atenția analizând o duzină de lucruri simultan”, continuă Barnum10 cu un cui în cosciugul multitaskingului.


11. Fii metodic!

Îndemnul are valoare de adevăr în afaceri cât și în viață. Dar în primul rând în afaceri. „Antreprenorul trebuie să fie metodic. Un om care își gestionează afacerea după reguli, având un loc și un timp stabilit pentru toate, va fi eficient, obținând de două mai mult cu jumătate din efortul depus dacă ar fi dezorganizat.”11


12. Informează-te

Recomandarea lui Barnum, tradusă mot a mot, este „Citește ziarele”. Nu știu ce ziare au rezistat în peisajul autohton sau care merită cumpărate. Știu însă că informația înseamnă putere („scientia potestas est”, Francis Bacon) și cine nu stăpânește tehnologia va fi sclavul ei.


13. Rămâi în aria ta de competență

Câteva succese sunt suficiente pentru a transforma aproape orice antreprenor în Midas, convins că tot ce atinge devine aur curat. Prietenii îl flatează. Egoul îl atrage în capcană. Se aventurează în ceea ce Barnum numește „outside operations” acolo unde marea se termină și apar monștrii falimentului.


14. Nu garanta fără acoperire

Morala este să nu investești în cineva (sau ceva) o sumă mai mare decât îți permiți să pierzi.


15. Promovează-ți afacerea

„Un antreprenor care se promovează trebuie să persiste până ce publicul află cine și ce este, și care este afacerea sa, altfel a pierdut toți banii investiți până atunci”, opinează Barnum.12 Îmi place citatul întrucât aud săptămânal expresii precum „promovare pe o lună” (bine că nu se promovează pe Lună) sau campanie pilot (gestionată de vreun as englez, fără îndoială) și văd cum decidenții unor afaceri lansează / blochează campaniile de promovare după horoscop. Sper în explicația cu astrele întrucât fără temei ar fi și mai grav.

Barnum proceda cu totul diferit: „Am înțeles în amănunt cum funcționează arta promovării, nu doar la nivelul reclamelor din ziare pe care le-am folosit extensiv și cărora, mărturisesc, le datorez mult din succesul obținut, ci prin folosirea tuturor circumstanțelor în avantajul meu.”13


16. Fii politicos și amabil cu clienții!

„Politețea și amabilitatea sunt cel mai de preț capital al afacerii. Magazine spațioase, firme vizibile, reclame luminoase – toate acestea se vor dovedi ineficiente dacă angajații își tratează nepoliticos clienții.”14 Sau cum sună o regulă de aur „Tratează-i pe ceilalți, așa cum ai dori ca ei să te trateze.”

Dacă l-ați citit pe Guy Kawasaki cu „Încântare”, vă amintiți pesemne două reguli de „customer relationship” esențiale:

  1. Regula numărul unu: clientul are întotdeauna dreptate.
  2. Regula numărul doi: Când nu ești sigur, revin-o la regula numărul unu.15

„Cei mai buni angajați”, continuă Kawasaki, „vor să stea la dispoziția clienților și să îi bucure. […] Lor le pasă. Mult Banii nu sunt singura lor motivație. Satisfacția de a le păsa de clienți și ideea de a-i face fericiți sunt și ele importante. Vestea proastă este că organizațiile nu îi lasă pe angajați să procedeze așa”.16 Barnum îi încânta. Poate că și-a amăgit clienții (exemplul sirenei din Fejee – jumătate maimuță, jumătate pește – rămâne cel mai elocvent), însă i-a tratat întotdeauna cu respect, având grijă ca fiecare om care-i vizitează Muzeul să plece satisfăcut.


17. Fii generos!

„Bine înțeles că oamenii trebuie să fie generoși. Este o datorie și o plăcere”, proclama Barnum, dar cu cu o mențiune: „cea mai indicată manifestare a generozității este să-i ajuți pe cei care doresc să se ajute”.17

Barnum a fost toată viața un om muncitor – la vârsta de 6 ani strângând suficient pentru a schimba mărunțișul pe un dolar la argint – singurul „cadou” primit în cei 80 de ani venind chiar la naștere. Autor? Unchiul său Phineas, grație căruia devine tânărul proprietar al „Insulei cu iederă” (Ivy Island). O singură vizită a făcut Barnum pe insula situată în mijlocul mlaștinii, doar pentru a o preda chiriașilor din regnul reptilelor. „O vând ieftin”, brava Barnum. Încă o dovadă a „generozității” sale.


18. Nu te lăuda

„Unii oameni au obiceiul prostesc de a-și dezvălui secretele afacerii. Dacă fac bani, țin morțiș să le spună vecinilor cum se face. Nu au nimic de câștigat prin asta, doar de pierdut”.18

Sfatul lui P.T. Barnum pentru antreprenori este simplu și încă valabil: „Nu spune nimic despre profitul tău, speranțele, așteptările și intențiile.”19


nu te lauda

Regula numărul 18: Nu te lăuda


19. Păstrează-ți integritatea

Publicul (scria Barnum la 1880) îi va respinge pe aceia a căror integritate este pusă sub semnul întrebării. Nu contează cât de plăcut și versatil este un afacerist. Dacă îl suspectăm că încearcă să ne înșele […], nu vrem să avem de-a face cu el.”20

Fără să-și facă un obiectiv din asta, Barnum atinge aici subiectul presiunii populare sau presiunii opiniei publice, a cărei realitate este consfințită de Bernays în prima carte de relații publice. „Presiunea tot mai mare a opiniei publice s-a făcut simțită în fiecare aspect al vieții americane – politic, industrial, social, religios sau științific. Relația și interferența dintre public și orice mișcare este evidentă.”21

Nici un om nu-i poate înșela pe ceilalți fără ca asta să se afle, și când lipsa sa de integritate este descoperită, orice cale spre succes este barată. „Integritatea este neprețuită, încheie Barnum. Ea îi aduce posesorului pace și bucurie care nu pot fi obținute îi absența ei și pe care nici o sumă de bani, case sau pământuri nu le pot cumpăra.” 22


19+1. Fii îndrăzneț!

Această din urmă recomandare nu beneficiază de un capitol dedicat în cartea „Arta de a avea bani: reguli de aur pentru a face bani de la P.T. Barnum”, însă n-are a face din moment ce autorul reprezintă cel mai bun exemplu. Îndrăzneala l-a adus pe P.T. Barnum față în față cu Regina Victoria. Tot îndrăzneala a stat la baza deciziei de o aduce pe Jenny Lind în SUA și în 1841 a îndrăznit să pună la punct un plan de achiziție a Muzeului American fără a avea un ban în buzunar. Cum se explică? Prin teoria cercului virtuos sau, în cuvintele lui Barnum, „cauzele probabile produc efecte probabile”.

P.T. Barnum agreează filosofia lui Machiavelli despre soarta „care-și arată puterea acolo unde nu există o forță pregătită și dinainte orânduită care să i se împotrivească”23, recomandările sale urmând linia gânditorului florentin.

„Un om caracterizat prin prudență nu va îndrăzni să facă nimic pentru a-și apropia succesul. De asemenea, un om nechibzuit va eșua în cele din urmă”.24

Dintre prudență și îndrăzneală, Barnum înclină spre a doua variantă întrucât „dacă un om adoptă căile potrivite pentru a-și făuri succesul, «norocul»” nu i se împotrivește”25, dixit Machiavelli care-l povățuiește pe Principe să fie mai degrabă temerar decât precaut, soarta lăsându-se „învinsă mai mult de aceia care procedează astfel”.26 audentes Fortuna iuvat.


Rezumatul cărții „Arta de a avea bani de P.T. Barnum”

După o viață în care a cunoscut alternativ succesul și falimentul personal, ajuns la vârsta senectuții, Barnum se încăpățânează să le răspundă detractorilor, demonstrându-le cât să ușor este să greșești atunci când nu înțelegi regulile de bază ale economiei. „Mulți oameni cred că înțeleg economia, își începe Barnum pledoaria, dar n-o înțeleg.”27 De fapt, cartea prezintă lupta autorului cu ideile preconcepute „de business” sau, cum spune un proverb românesc „te scumpești la tărâțe și te ieftinești la făină”, cele 19 sfaturi pentru a câștiga bani fiind, la fel de bine, mecanisme de siguranță prin care eviți să pierzi bani.

Concluzia este clară: sunt atâtea domenii unde îți poți demonstra vocația, atâtea idei care pot fi explorate, atâtea oportunități, încât dacă ești sănătos și nu apuci „calea spre sărăcie”, vei cunoaște împlinirea pe plan financiar. Și știi prea bine, banii nu aduc fericirea, dar o întrețin.

Art of Money Getting

Art of Money Getting (reeditată 1999)


Arta de a avea bani de P.T. Barnum – puncte forte și puncte slabe

O analiză SWOT ar fi laborioasă și cu beneficii minime. Să rămână în grija criticilor profesioniști, plătiți pentru a scrie recenzii de carte. Haideți să vedem, pe scurt, punctele forte și slabe ale cărții, oportunitățile le-ați întrezărit pe parcursul prezentării celor 19 reguli, iar amenințarea, ca în orice manual de tip „self help” este să le aplicăm ad-literam, fără discernământ.

Indiscutabil, atuul cărții îl reprezintă experiența autorului („He who has safely traveled a road ist the best guide”), recomandările fiind confirmate după metoda „trial and error”, pe parcursul a mai bine de patru decenii și în medii nelimitate de arealul sălii de spectacol ori cupola circului. P.T. Barnum activase în politică (pentru ambele partide tradiționale americane, sâc) și în 1875 devenea primar al orașului Bridgeport, Connecticut, unde se implică pentru îmbunătățirea alimentării cu apă potabilă, introduce iluminatul public cu gaz și impune limitări ale consumului băuturilor alcoolice în spațiile publice. Înțelegeți de ce m-a mirat să-l văd portretizat în Omul spectacol drept un băutor înrăit.

Cât privește punctul slab al cărții, acela nu este „vârsta” (cum am fi tentați să credem), ci P.T. Barnum însuși, incapabil să-și lepede obiceiurile de promotor. Titlul, „Arta de a avea bani: reguli de aur pentru a face bani” este în cel mai bun caz o exagerare. Dacă nu, o înșelătorie. Regulile nu sunt „de aur, ci multe dintre ele, de bun simț.

Va dezvolta aceste reguli, însoțindu-le cu exemple din viața personală zece ani mai târziu, în ultima sa carte: „Dollars and sense, or, How to get on: the whole secret in a nutshell”28, cărți ce ar trebui parcurse împreună, ca un manual adresat antreprenorilor de orice vârstă. De exemplu, regula cu numărul șase (Folosește cele mai bune instrumente) de la pagina 21, se regăsește în cartea din 1890 la pagina 68, unde este însoțită de explicații și, extrem de important, de ilustrații.

Regulile „de aur” ale lui Barnum, explicate pe video (16.50 minute)

Eudaimonia (https://www.youtube.com/channel/UC1mFW0Nibo8d6eh9_abm31w), canalul de YouTube cu o misiune civilizatoare sau cum ar spune vechii greci, dedicat „înfloririi umane” (așa s-au traduce εὐδαιμονία), ne prezintă regulile Barnum, însoțite de exemple. Îi regăsim pe colonelul Sanders, Walt Disney, gigantul Google, Warren Buffett, Richard Barin sau Elon Musk, tot atâtea povești de succes. Credeți că doar „norocul” i-a ajutat? Înseamă că n-ați citit cartea sau articolul. 😉 Recuperați acum.

The Art of Money Getting: Golden Rules for Making Money by P. T. Barnum (e-book)

„The Art of Money Getting: Golden Rules for Making Money” (Arta de a avea bani: reguli de aur pentru a face bani) este disponibilă gratuit pe site-ul proiectului Gutenberg în formatele consacrate inclusiv .mobi pentru Kindle. Spor la descărcare și lectură plăcută.

http://www.gutenberg.org/ebooks/8581


  1. P.T. Barnum, The Art of Money Getting: Golden Rules for Making Money, 1880, varianta disponibilă pe gutenberg.ork. ebook #8581, p. 12 

  2. P.T. Barnum, op. cit, p. 15 

  3. P.T. Barnum, op. cit, p. 15 

  4. P.T. Barnum, op. cit, p. 18 

  5. P.T. Barnum, op. cit, p. 18 

  6. P.T. Barnum, op. cit, p. 18 

  7. P.T. Barnum, op. cit, p. 26 

  8. Ibidem 

  9. Ibidem 

  10. Ibidem 

  11. P.T. Barnum, op. cit, p. 27 

  12. P.T. Barnum, op. cit, p. 27 

  13. P.T. Barnum, Life of P.T. Barnum, Buffalo, The Courier Company, 1888, p. 57 

  14. P.T. Barnum, The Art of Money Getting: Golden Rules for Making Money, p. 35 

  15. Guy Kawasaki, Încântare, Editura Publica, București, 2012, p. 226 

  16. Guy Kawasaki, op. cit., p. 227 

  17. P.T. Barnum, op. cit, p. 35 

  18. P.T. Barnum, op. cit, p. 36 

  19. Ibidem 

  20. P.T. Barnum, op. cit, p. 36 

  21. Edward Bernays, Cristalizarea opiniei publice, Editura comunicare.ro, București, 2003, p. 65 

  22. P.T. Barnum, op. cit, p. 36 

  23. Machiavelli, Principele, Editura Mondero, București, 2008, p. 86 

  24. P.T. Barnum, op. cit, p. 20 

  25. Ibidem 

  26. Machiavelli, op. cit, p. 86 

  27. P.T. Barnum, op. cit, p. 3 

  28. P.T. Barnum, Hopkins, Selden R; Hunt, Henry M, „Dollars and sense, or, How to get on: the whole secret in a nutshell”, Chicago, Ill. : People’s Pub. Co., 1890 

Categorii și etichete

Autor: