STEFA MEDIA
Biblioteca digitală ASE. Ce găsim despre comunicare și PR?
Articol de 783 de cuvinte. Timp pentru citire: 4 - 7 minuteSalutare. În continuarea demersului de a prezenta resurse gratuite și (mai ales) legale de carte online, astăzi am să vorbesc despre inițiativa Academiei de Studii Economice, biblioteca digitală ASE, unde sunt găzduiește în spațiul virtual manuale și cursuri apărute la editura proprie, editura ASE.
Biblioteca digitală ASE este deschisă tuturor, nu necesită vreun fel de înregistrare sau condiționare prealabilă, iar acolo veți găsi un impresionant fond de carte ce include, fără „a se” limita (dacă-mi permiteți jocul de cuvinte), materiale de curs (mai puțin cursuri de relații publice sau comunicare), cărți, dicționare online de specialitate, reviste, teze de doctorat (parțial, ce-i drept), resurse de carte veche.
Site-ul bibliotecii digitala este, vorba poetului, antic, vechi și de demult. Din perioada GeoCities când erau în vervă gif-uri animate. Fără certificat de securitate care să facă posibilă o conexiune HTTPS, criptată. Așa arată header-ul. Dacă îl schimbă între timp să știți că n-am exagerat.
Pentru cititorii blogului, corelat cu materialele existente și cu program (de pe „vremea” mea) de la Comunicare și Relații Publice, am extras din biblioteca digitală ASE câteva titluri:
- Comunicare interumană. Comunicare în afaceri. Negociere (Conf.univ.dr. Adriana CHIRIACESCU)
- Fundamentele managementului organizațional (Prof.univ.dr. Ovidiu NICULESCU, Prof.univ.dr. Ioan VERBONCU);
- Psihologie socială (Prof.univ.dr. Dan Craciun);
- Psihologie socială (Lect.univ.dr.Maria Elena DRUTA, Lect.univ.dr.Florin DRUTA);
- Imaginea României sub lupă! Branding și rebranding de țară (Nicolaescu Luminita -coordonator);
- Marketing internațional – studii de caz (Prof.univ.dr.Victor DANCIU);
Biblioteca digitală ASE
Site-ul în sine are un design spartan, învechit, cu motorul intern de căutare poziționat (contrar oricăror norme de accesibilitate) în subsolul paginii, cu poze amuzante() și abundă în exprimări criptice de genul „cuvânt cheie titlu carte”, însă odată trecute cu vederea aceste neajunsuri, ajungem la ceea ce ne interesează, anume conținutul. Cărțile gratuite. Și găsim cărțile fie urmând link-urile dintr-un top al celor mai accesate (între noi fie vorba, cred că le-a fost teamă să spună „citite”, mergând pe o formulă impersonală, tehnicistă – „accesate”), prin catalogul alfabetic sau grație motorului de căutare deja amintit ce permite două chei de interogare (autorul, respectiv titlul cărții sau cuvinte din titlu). Din câte am observat, rezultatele căutării nu sunt influențate de folosirea diacriticelor. La capitolul resurse interesante se mai numără trimiterile spre diferite baze de date precum ProQuest, Jstor, EBSCO Publishing, Scopus sau ScienceDirect, baze de date unde sunt indexate publicații științifice, reviste și jurnale de la edituri academice de prestigiu.
Ca o particularitate a acestei biblioteci online (biblioteca digitală ASE), trebuie amintit că fiecare manual sau curs este structurat pe capitole (cărora li se adaugă introducerea, prefața, bibliografia, anexe sau note) conținute în documente separate, ceea ce înseamnă că salvarea documentelor în vederea lecturării ulterioare, a accesării după cum ar spune cei de la ASE, trebuie făcută pentru fiecare diviziune în parte. Dar asta nu e tot. Textele la origine sunt PDF-uri, însă datorită modului în care s-a construit site-ul, salvarea link-urilor (direct sau printr-un browser web asemeni Google Chrome) trebuie făcută concomitent cu redenumirea manuală a fișierelor, în caz contrar veți suprascrie la nesfârșit „pagina2.asp”. Poate au remediat de la prima variantă a articolului… N-am mai testat.
Și încă ceva. Nu v-am spus cum de s-a întâmplat să redescopăr biblioteca digitală ASE, în condițiile în care aplecarea mea spre științele exacte nu este nicidecum în hobby, ba din contră, însă aveam nevoie să mă documentez cu privire la managementul și cultura organizației, și mai exact asupra căilor prin care pot fi motivați angajații unei firme, factorul uman. Am găsit numai puțin de patru cărți, citind una (pe principiul lui Pareto). N-am găsit în schimb cărți de relații publice sau ceva scris de mai vechea noastră cunoștință (Abraham Maslow) a cărui teorie X și Y dezvoltată de McGregor explică lipsa cu brio de productivitate de azi.
Lectură plăcută și nu uitați că aceste cărți online se pot utiliza exclusiv în scop personal, gratuit, fiind interzisă copierea și reproducerea textelor în scop comercial ori pe alte site-uri. Un plus pentru biblioteca digitală ASE și un avantaj pentru cititorii acestui blog.