STEFA MEDIA
Gestionarea crizelor de imagine, seminar gratuit de la MSU
Articol de 769 de cuvinte. Timp pentru citire: 4 - 7 minuteEste interesant să vezi un profesor din Statele Unite înregistrându-și seminarul despre gestionarea crizelor de imagine pentru a-l oferi apoi gratuit pe internet. Iar când același profesor se aude „pe bandă” încurajându-și studenții să folosească laptop-uri, să fie „multitasking” (cum îi alintă), ba mai mult, îi roagă să verifice anumite date din prezentare, parcă ne-am afla într-un episod din Camera Ascunsă ori, ca să dau un exemplu din zona relațiilor publice, în fața unui „staged event”. Dar profesorul dr. Samuel Dyer este real, seminarul s-a desfășurat la MSU (Universitatea de Stat din Missouri), iar înregistrarea este disponibilă gratuit pe iTunes.
Găsești în articol:
- Prezentarea seminarului despre gestionarea crizelor de imagine
- Temele seminarului
- Pagina seminarului cu link pentru descărcare
Prezentarea seminarului despre gestionarea crizelor de imagine
Sunt aproape 9 ore de prezentări, studii de caz și discuții despre cum trebuie abordată o criză de imagine, pornind de la comportamentul reactiv sau pro-activ, cine este nimerit să facă parte din echipă, când se pregătesc materialele (și vă dau un indiciu – în nici un caz după declanșarea crizei când se impune anunțarea autorităților, a mass-media, șamd) și cum anticipăm o criză de imagine.
În câteva rânduri profesorul dr. Samuel Dyer1 sesizează cât de ușor este să anticipezi declanșarea unei crize dacă privești ce se întâmplă în jur. Nu-ți trebuie un glob de cristal, o coadă de mătură pentru a survola orizontul sau un ceaun unde să pui la fiert teoriile lui W. T. Coombs. Nu te deghizezi precum Califul Barză odinioară sau Richard Gere mai nou pentru o fărâmă de realitate pentru că avem acces la internet și surse deschise. Mai adăugăm pregătirea teoretică, că doar cea mai bună practică e o teorie solidă (știți cine spunea asta?), grija pentru detalii (ascultăm pentru a înțelege, nu pentru a da replica) și avem profilul specialistului în managementul crizelor.
Seminarul ori pro-seminarul ca să fiu exact, diferența dintre cele două forme existente dincolo de Atlantic fiind aceea că pro-seminarul este accesibil unei categorii mai largi de persoane și nu obligatoriu absolvenți2 este divizat în 14 părți și dincolo de înțelegerea gestionării crizelor de imagine prin relații publice (și nu spin, cum același dr. Dyer ține să precizeze), cu siguranță au să vă binedispună poveștile despre doamna Dyer, mare amatoare de cupoane și o vajnică apărătoare a drepturilor consumatorului , comentariile la adresa talk-showului Larry King Live și a prezentatorului acestuia ori să aflați cum John McCain e posibil să fi pierdut un număr semnificativ de voturi în 2008 după ce a declarat în campanie că nu face „chestia cu internetul” (eng. „internet thing”)3
Temele seminarului
- O privire asupra crizelor de management din perspectiva relațiilor publice
- Alegerea lucrării (de seminar)
- Ce este o criză?
- Fazele unei crize
- Identificarea problemelor care țin de context
- Managementul reputației
- Studiu de caz: agenția de relații publice Killeen și criza octupleților (2009)
- Două modele pentru identificarea tendințelor și procesarea datelor
- Anticiparea crizelor de imagine și tipologii
- Planul de gestionare a crizei, considerații privind echipa implicată
- O privire asupra planului de răspuns: totul depinde de domeniul în care activezi
- Strategie, obiective și tactici într-un plan de gestionare a crizei
- Criterii pentru schițarea planurilor și categorii
- Gestionarea zvonurilor din perspectiva relațiilor publice
Pagina seminarului cu link pentru descărcare
Sper să aveți răbdarea necesară pentru a parcurge toate cele 14 teme (eu mai am vreo trei) și nu uitați că sunt destui manageri care din dorința de a fi văzuți (și lăudați) pentru rezolvarea crizelor de imagine, contribuie la escaladarea acestora. Cele mai multe crize nu răzbat din interiorul organizației și se sting relativ repede, firesc. Răbdare așadar. Că nu arde. Și dacă arde avem răspunsul adecvat din perspectiva relațiilor pentru toate scenariile: mână criminală, eroare umană, accident industrial, catastrofe naturale și toate cele.
P.S. Pentru a accesa și descărca seminarul trebuie să instalați iTunes și QuickTime. Fișierul rezultate sunt în format .mp3 și se pot reda apoi cu orice player, inclusiv clasicul WinAmp.