Poster din documentarul un adevăr incomod din PR

Un adevăr incomod din PR. Ce este poluarea online?

Un adevăr incomod din PR (An Inconvenient PR Truth) este o campanie de conștientizare făcută de RealWire în 2010, după ce au constatat că din 1,7 miliarde comunicate de presă, câte sunt trimise anual ziariștilor din Marea Britanie și din Statele Unite, 78% ajung la destinatari neinteresați de subiectul respectiv, iar 55% chiar ajung să blocheze expeditorul. Parafrazându-l pe Michael Moore și seria The Awful Truth, dar și pe Al Gore cu al său film An Inconvenient Truth – câștigător al Oscarului pentru cel mai bun documentar în 2006 – RealWire ne prezintă de această dată un adevăr incomod din…


Reprezentarea comunicării în doi pași în viziunea lui Paul Lazarsfeld

Fluxul comunicării în două trepte, supriza lui Paul Lazarsfeld

Fluxul comunicării în două trepte a reprezentat o surpriză inclusiv pentru Paul Lazarsfeld, acesta fiind convins că mass-media, mijloacele de comunicare în masă sunt cele responsabile de diseminarea informației. Lucrurile nu stau însă chiar așa. Și povestea este interesantă. Alegerile electorale din SUA 1940 i-au adus față în față pe președintele în exercițiu Franklin D. Roosevelt (FDR) și republicanul Wendell Willkie, un candidat surpriză, perceput mai degrabă ca un afacerist iscusit care se opusese politicilor sociale ori așa numitului „New Deal” promovat în anii administrației Roosvelt. A fost o campanie simplă pentru FDR care-și va asigura un al doilea mandat…


Ilustrarea spiralei tăcerii de Elisabeth Noelle-Neumann

Spirala tăcerii, un concept teoretizat de Elisabeth Noelle-Neumann

Născută pe vremea Imperiului German la 1916, și plecată dintre noi aproape un secol mai târziu, Elisabeth Noelle-Neumann este nu doar cea mai importantă personalitate feminină în domeniul științelor politice, dar și una dintre cele mai longevive figuri. Profesor emerit la „Friedrich-Wilhelms-Universitat” sau „University of Missouri”, cercetător recunoscut pe plan internațional, Elisabeth Noelle-Neumann a rămas indubitabil legată de modelul teoretic prezentat în lucrarea „Spirala tăcerii. Opinia publică – învelișul nostru social”. Eu așa am aflat de Noelle-Neumann, în primul an de facultate. Spirala tăcerii1 se referă la presiunea crescândă pe care o resimt oamenii și care-i determină să-și ascundă punctele…


Instantaneu din conferința profesorului bourdieu despre circulația informației

Circulația circulară a informației, lecția lui Pierre Bourdieu

Într-o prelegere susținută la Collège de France în 1996, sociologul Pierre Bourdieu lansează câteva concepte interesante (audimat, circulația circulară a informației, șamd) menite a explica pe înțelesul publicului mecanismele ce stau la baza televiziunii și modul în care aceasta reușește să ne (tele)ghideze interesul spre anumite subiecte. Ce mi-a atras atenția, printre altele, este un concept lansat de Bourdieu în virtutea căruia putem deduce de ce materialele de presă din jurul nostru sunt similare și, mai ales, de ce toți ziariștii vorbesc despre aceleași lucruri. Pierre Bourdieu numește acest cerc vicios „circulația circulară a informației”. Bourdieu este un tip incomod,…