Infografic cu momente cheie din istoria PR-ului

Care au fost momentele cheie din istoria relațiilor publice?

Articol de 1053 de cuvinte. Timp pentru citire: 6 - 9 minute

De 4 iulie, ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, ce mod poate fi mai potrivit pentru a-i transmite „La mulți ani” decât un infografic cu momentele cheie din istoria relațiilor publice dintre care, veți vedea, majoritatea se leagă de SUA și istoria acestei națiuni.

Fără Statele Unite nu i-am fi avut pe Thomas Payne, Benjamin Franklin, William Seward sau P.T. Barnum, și cu atât mai puțin pe Ivy Lee Ledbetter sau Edward Bernays, pionierii relațiilor publice. Tot Statelor Unite le datorăm existența unor organizații precum PRSA (Public Relations Society of America) care dau tonul în ceea ce înseamnă relațiile publice. Și fără Statele Unite n-am fi avut NFL. 😉

Infograficul de astăzi, realizat Max Borges Agency (agenție de PR din SUA), este una dintre cele mai reușite prezentări pentru că surprinde atât momentele importante din trecutul îndepărtat al relațiilor publice, dar și exemple recente, menționate inclusiv pe blogul Stefa Media. A fost o bucurie să constat că inițiativa Oreo din timpul meciului de Super Bowl, prezentată și analizată aici, este văzută ca un moment important al istoriei relațiilor publice, dovadă că subsemnatul, pe românește vorbind, „nu bate câmpii”.



1. 14 momente cheie din istoria relațiilor publice

1. În anul 50 (î.e.n.), Iulius Cezar a decis să publice o cronică a campaniei sale (Războaiele Galice), încercând să-i convingă pe cetățenii Romei cât de potrivit este pentru a-i conduce.

2. Sfântul Augustin, profesor de retorică la Milano (capitala Imperiului Roman de Apus) în 394, își dezvoltă un obicei din a a aduce laude Împăratului și Curții acestuia, îmbunătățindu-le imaginea în ochii supușilor.

3. La 1776, Thomas Paine scrie pamfletul „Criza Americană”, îndemnându-și concetățenii să dea dovadă de patriotism, în condițiile în care armata lui George Washington se confrunta cu o rată sporită a dezertărilor. Iar rezultatul îl cunoașteți.

4. Benjamin Franklin, la 1780, intuiește puterea cuvântului tipărit pentru a promova cauze precum aboliționismul, securitatea națională sau educația.

5. Willian Seward, Secretarul de Stat din timpul lui Lincoln (personaj interpretat de David Strathairn, dacă ați văzut filmul din 2012, Lincoln) face apel la presă, întrucât „aceasta va repeta de 1000 de ori ceea ce trebuie, pentru a impresiona publicul”.

6. Maestrul promovării P.T. Barnum, folosea la 1880 soluții inovatoare pentru a-și promova circul, inclusiv oamenii trimiși din timp în zonele respective ca să răspândească vestea și postere de mari dimensiuni, menite a atrage atenția.

7. În 1903, Ivy Lee Ledbetter, îl consiliază pe faimosul industriaș J.D. Rockefeller, a cărui imagine avusese de suferit în urma represaliilor sângeroase asupra minerilor greviști, și-l transformă dintr-un afacerist detestabil, într-unul pe placul publicului. Dar numele lui Ivy Lee Ledbetter rămâne în istoria relațiilor publice legat de „Declarația de principii”, dată trei ani mai târziu, în 1906.

8. Un fapt mai puțin cunoscut este acela că Edward Bernays îi recomandă președintelui american Woodrow Wilson să anunțe amâne anunțul independenței Cehoslovaciei, de duminică până luni, căpătând astfel un plus de expunere din partea presei. Edwards Bernays va rămâne în istoria relațiilor publice drept primul om care s-a recomandat, de profesie, ca PR-ist.

9. Anul 1936 aduce în atenția publicului american o mașinuță mai celebră chiar decât Papa mobilul, anume Weinermobile, în forma unui crenvuști gigant, aflat în cursă și astăzi.

10. Folosind magia Hollywood-ului (1938), Henry Oppenheimer de la De Beers, introduce faimosul citat „Diamentele sunt eterne” (Diamonds are forever) și creează o legătură direct proporțională între mărimea pietrei prețioase și aprecierea arătată femeii iubite. Asocierea făcută de firma De Beers între diamante și romantism ce avea să crească vânzările companiei în 1938 cu 40%, ceea ce ne amintește de un al moment din istoria relațiilor publice, cel de după atacul de la Pearl Harbour, când Coca-Cola îi convinge pe reprezentații Ministerului de Război al SUA ca fiecare bărbat în uniformă să primească o sticlă de suc, în valoare de 5 cenți. Până la sfârșitul războiului se vor consuma numai puțin de 5 miliarde de sticle de cola.

11. În anii ’50, Biroul Federal de Investigații (FBI) apelează la relațiile publice pentru a-i „promova” pe răufăcătorii dintr-o galerie sinistră „10 most wanded”, având ca rezultat identificarea și arestarea multora dintre aceștia.

12. În 2001, Taco Bell a pus o țintă gigant în mijlocul oceanului, iar dacă stația orbitală Mir avea să se prăbușească în zona țintei, toți americanii primeau taco gratuit. Din păcate pentru americani, stația Mir a ratat ținta, dar Taco Bell a câștigat publicitate gratuită în valoare de câteva milioane de dolari.

13. Producătorii filmului Dictatorul (The Dictator), cu un personaj fictiv, dintr-o țară fictivă (Wadiya), s-au oferit să mituiască criticii de film pentru a-l nota cu 5 stele, dintr-un maxim posibil de 4. O parodie, evident.

14. Ce v-am povestit în articolul dedicat meciului de Super Bowl când, în timpul pauzei forțate de întreruperea cu energie electrică, Oreo a lansat pe Twitter mesajul „You can still dunk in the dark”, aluzie la biscuiții săi care se consumă de obicei alături de un pahar cu lapte, pe întuneric, înainte de culcare.


2. Infografic istoria relațiilor publice

istoria relațiilor publice

14 momente cheie din istoria relațiilor publice, un infografic de Max Borges Agency

Acestea sunt cele 14 momente cheie din istoria relațiilor publice, în viziunea Max Borges Agency1, subscriu la cele prezentate, cu mențiunea că nu s-au aplecat asupra zonelor întunecate ale PR-ului, mă refer aici la propaganda nazistă sau sovietică sau, mai nou, la propaganda făcută unor dictatori moderni, cazul lui Muammar Gaddafi fiind primul care îmi vine în minte.

Să funcționeze și aici butada „good publicity or bad publicuty, is good publicity”, transpusă sub forma „good pr or bad pr, is good pr” ?


  1. http://maxborgesagency.com/the-remarkable-evolution-of-pr/ 

Categorii și etichete

Autor: