STEFA MEDIA
Ce înseamnă PR (Relații Publice)? Vezi dacă ți se potrivește în 36 de filmulețe
Articol de 909 de cuvinte. Timp pentru citire: 5 - 8 minuteÎntr-o „eră” a vloggingului, a aplicațiilor pentru telefoane inteligente unde cuvântul de ordine este interacțiunea în timp real, poate să pară anacronică o colecție de articole structurată pe domenii de interes, categorii și subiecte. Unde mai punem la socoteală faptul că multe articole sunt exhaustive și abundă în note de subsol care-i intimidează pe cititorii grăbiți. Și totuși sunt câteva sute (spre mie) de abonați la newsletter dispuși să-mi demonstreze contrariul și îi voi contraria la rându-mi prezentându-le o colecție de filmulețe (au fost patruzeci și două, dar au rămas treizeci și șase după lista a fost revizuită) despre ce înseamnă PR (relații publice). Mergeți direct la listă sau citiți în continuare preț de vreo patru-cinci minute.
Conținut:
Blog = o colecție de resurse
Poate unii știți deja povestea, dar când m-am înscris la Comunicare și Relații Publice în 2010, a fost dintr-o întâmplare fericită și nu pentru că știam ori mă atrăgea activitatea de PR. Cu o singură excepție altminteri, nici un profesor n-a încercat să explice ce ne așteaptă în această profesie, care ar fi aptitudinile necesare sau, de ce nu, să recunoască „o cauză pierdută” acolo unde aceasta există.
Când mai aveam un semestru până la finalizarea studiilor de licență, lucrurile nu avansaseră prea mult în domeniul orientării profesionale, destui colegi împărtășind aceeași stare de confuzie. Nu aveam nici cea mai mică ideea dacă vom profesa sau nu în domeniul relațiilor publice, care va fi rolul nostru, ce piesă vom deveni în angrenajul societății. Rezultatul? Am pornit mulți, am ajuns puțini. Și am ajuns, ce am ajuns. 😉
Pentru ei și pentru voi toți care care doriți să știți, avant-la-lettre, ce sunt relațiile publice, ce face un publicist, un purtător de cuvânt, cum se vânează oportunitățile de angajare, cât se câștigă în domeniu sau care sunt posibilitățile avansare în carieră, mergând apoi până la activități specifice (redactarea unui comunicat de presă, a unei mape de presă, organizarea unui interviu, a unui pitch, pregătirea clientului pentru un talk show, news show sau radio show) mi-am propus să dezvolt acest blog, transformându-l într-o colecție de resurse.
Ce înseamnă activitatea de relații publice?
Depinde pe cine întrebăm. Astăzi încearcă să ne explice Kelly Brady – publicist recunoscut, partener în firma Brandsway Creative din New York1. Kelly Brady și-a început cariera printr-un internship la Lizzie Grubman Public Relations (prin 2002) și timp de opt ani a lucrat pentru LGPR, ajungând să ocupe poziția de vice-președinte. Notorietatea și-a căpătat-o însă în cadrul seriei PoweRGirls prezentate la MTV în 2005, iar în prezent, la Brandsway Creative, se ocupă de o gamă întreagă de clienți, inclusiv celebrități care, nu-i așa, au nevoie de un PR-ist.
Aflăm de ce relațiile publice nu sunt sinonime cu publicitatea și de ce relaționistul trebuie să stăpânească noile tehnologii. L-am numit relaționistul 2.0 într-un material de dată recentă. Apoi, sfidând măcar vreo două coduri de etică în PR, vedem împreună de ce se recurge (încă) la farsele de PR și cum și-a făcut apariția o categorie aparte de relaționiști al căror scop este să deturneze atenția opiniei publice sau măcar a unor categorii de public. Vă amintiți probabil, am discutat despre spin doctor în articolul dedicat filmului din 1997 „Wag the Dog”,
Dar nu vă așteptați la o prelegere sau „cuvinte goale / ce din coadă au sa sune”. Prezentarea este una informală, prietenoasă, menită să vă ofere un „insight”. O imagine din interior. Urmează ca voi să decideți dacă vă place sau nu activitatea de relații publice. Iar dacă nu, aveți oricând timp să vă reinventați.
36 de filmulețe despre PR
Am ales să inserez doar primele 6 materiale video (din motive de user experience), linkul spre lista completă fiind disponibilă la finalul acestora. Până atunci vă formați o părere dacă merită sau nu timpul investit. Că doar timp (nu) avem cu toții.
1. Ce aptitudini sunt necesare pentru a lucra în PR?
2. Cum să reușești la un interviu de angajare în PR?
3. Care sunt pozițiile de pornire într-o firmă de relații publice?
4. Cum să lucrezi în PR alături de Kelly Brady?
5. Cum să folosim rețele sociale în activitatea de relații publice?
6. Ce carieră se poate urma în PR?
…iar lista rămâne deschisă până la 36.
P.S. Știți cine a fost „ultimul pe listă”? 😉 „Cu voia dumneavoastră”, închei aici, viitori specialiști în comunicare și relații publice.
http://brandswaycreative.com/kelly-brady, accesat la 19 februarie 2017 ↩